Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Haddad, L, kräver att regeringen agerar

Foto: MAGNUS FRÖDERBERG / LIBERALERNA

En hög skolchef har tagits i förvar av Migrationsverket efter ingripande av Säpo.

Nu reagerar Liberalerna.

Roger Haddad, vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, kräver att bland annat Vetenskapsskolan i Göteborg blir av med sitt tillstånd.

Efter att utbildningsminister Anna Ekström kommenterat Säpos ingripande kommer fler kommentarer från politiskt håll.

Roger Haddad (L), som bland annat sitter i Skolinspektionens insynsråd, kräver att regeringen agerar.

– Vi ska inte ha skolor som drivs av personer med koppling till terrorism och extremism inte heller skolor där det finns risk att pengar till skolverksamhet riskerar gå till terrororgan eller personer som förhärligar radikalisering. Staten måste ta ett hårdare grepp om den här typen av ärenden. Säkerhetspolisen har sitt ansvar men eftersom aktuella personer också äger och leder skattefinansierade skolverksamheter blir det också en fråga för Skolinspektionen.

Lyfter frågan i insynsråd

Han kommer nu att lyfta frågan i Skolinspektionens insynsråd.

– Jag kräver att Vetenskapsskolan i Göteborg och skolan i Gävle, vars ledningar har koppling till islamistisk extremism, blir av med sina tillstånd att bedriva friskola. Skolorna finansieras med skattemedel och vi måste omgående stoppa den här typen av verksamhet, säger han och tillägger:

– Liberalerna kräver också att regeringen agerar så att det blir lättare att dra in tillstånd för skolor med återkommande brister i kvalitet eller som har konfessionella inslag. Vi kan inte utsätta eleverna längre för en verksamhet där ledningen eller ägarna är föremål för gripanden från Säkerhetspolisen för kopplingar till extremism, säger Roger Haddad.