Det misstänkta mordet inträffade vid Hells Angels nya näste i Karlstad. Foto: Jonathan BerntssonDet misstänkta mordet inträffade vid Hells Angels nya näste i Karlstad. Foto: Jonathan Berntsson
Det misstänkta mordet inträffade vid Hells Angels nya näste i Karlstad. Foto: Jonathan Berntsson
Offret ska ha blivit överfallen vid sin bil och sedan släpad in till fastigheten genom staketet. Foto: Jonathan BerntssonOffret ska ha blivit överfallen vid sin bil och sedan släpad in till fastigheten genom staketet. Foto: Jonathan Berntsson
Offret ska ha blivit överfallen vid sin bil och sedan släpad in till fastigheten genom staketet. Foto: Jonathan Berntsson
Så väl offret som de misstänkta mördarna har kopplingar till mc-klubben Hells Angels. Foto: TT NyhetsbyrånSå väl offret som de misstänkta mördarna har kopplingar till mc-klubben Hells Angels. Foto: TT Nyhetsbyrån
Så väl offret som de misstänkta mördarna har kopplingar till mc-klubben Hells Angels. Foto: TT Nyhetsbyrån

HA-mördarnas miss: En blodig skottkärra

Publicerad

KARLSTAD. En blodig skottkärra som offret ska ha transporterats i.

Det är ett av bevisen som kan fälla de två män som misstänks ha mördat en Hells Angels-medlem i Karlstad.

– Man kom på att kroppen var för tung. Det är då skottkärran hämtades, säger åklagaren Stefan Wessberg.

Vid ett vitt slitet hus i Karlstad, beläget mitt emot ett reningsverk, hittades en livlös man i slutet av november. Han var mångårig medlem i Hells Angels och den aktuella fastigheten är mc-klubbens nya näste i staden

Polisen misstänker att han mördats av två män som också har kopplingar till klubben och teorin är att offret, som kan ha setts som fredlös av Hells Angels, överfölls vid sin bil när han försökte fly från platsen. Och att mördarna sedan släpat in kroppen på tomten genom ett hål i stängslet.

 

LÄS MER: Teorin: Hells Angels-mordet var rent beställningsjobb

 

Allt ska ha skett impulsivt.

– Jag är övertygad om att avsikten var att han skulle tas av daga, men definitivt inte ute vid vägen och vid den här tidpunkten, har åklagaren Stefan Wessberg tidigare sagt.

Det slitna vita huset höll, innan mordet, på att renoveras.Foto: Jonathan Berntsson

Beviset: En blodig skottkärra

Att förbipasserande blev vittnen till överfallet är en av faktorerna som anses befästa den teorin.

Och nu avslöjar åklagaren en annan:

En blodig skottkärra som polisen hittat.

– Den som har provat på att lyfta en medvetslös kropp vet hur tungt det är, så det var nog för tungt helt enkelt. Man har hämtat en skottkärra som fanns inne på området. Att man använt en sådan är en sak som gör att vi hoppas kunna hitta DNA-spår och liknande, säger Stefan Wessberg.

Vid den här parkeringsfickan utanför fastigheten blev offret överfallen, enligt åklagaren.Foto: Jonathan Berntsson

När kom skottkärran in i bilden?

– Man har börjat dra kroppen och sedan kom man väl helt enkelt på att det var för tungt. Det var då skottkärran hämtades. Sedan är ju det här bara teorier, för det är ingen som har sett någon dra kroppen i en skottkärra. Vittnena hade blivit rädda och sprungit därifrån.

Men det finns blod i skottkärran?

– Ja, till exempel.

Hells Angels-ledare pressas

Åklagaren beskriver det som att de misstänkta mördarna "haft lite bök" när de skulle frakta kroppen genom terrängen.

– I och med att de av allt att döma har drabbats av panik borde det vara så att de åsatt DNA när de hanterat kroppen. Samtidigt vet vi av erfarenhet att det är långt ifrån alltid som man har tur med sådant, säger Stefan Wessberg.

Det har gått över en månad sedan dödsattacken skedde, alldeles i närheten av ett fint bostadsområde vid vattnet i Sjöstad i Karlstad. De misstänkta männen är båda fortsatt häktade samtidigt som polisen har sina avspärrningsband kvar runt platsen.

Stängslet som omgärdar gården.Foto: Jonathan Berntsson

Polisens utredning är intensiv.

De har pressat flera Hells Angels-medlemmar om deras eventuella vetskap om det inträffade – däribland ledarfigurer inom organisationen.

Men de förhören ska inte ha varit till någon större hjälp.

 

LÄS MER: Misstänkte mördaren kan ha avslöjats av mobilen

 

För det är inte mycket som kommit fram i dem.

 – De har artigt inställt sig men inte velat uttala sig. Så jag kan inte påstå att det gett någonting, har Stefan Wessberg tidigare sagt.

Mordet – ett beställningsjobb

Han väntar på analyssvar från polisens nationella centrum och har inte heller ännu fått obduktionsprotokollet. Samtidigt har man, förutom den blodiga skottkärran, samlat på sig flera andra bevis mot de misstänkta männen.

Ett av paradnumren är de tysta timmarna från de häktades mobiltelefoner. Det ska inte ha registrerats någon aktivitet från dem under den tid som brottet begicks. Samtidigt kopplades den ena telefonen upp sig mot telefonmasten som täcker HA-gården inte ens en timme innan då mordet ska ha inträffat.

– Bägge de häktade har sett till att deras telefoner är avstängda vid tidpunkten för mordet och det gör man av ett enda skäl: just att slippa positionering, har Stefan Wessberg sagt.

Männen har häktats av Värmlands tingsrätt.Foto: Jonathan Berntsson

Polisen tror att dådet på Hedvägen i Karlstad var ett beställningsjobb.

– Allt tyder på att det är en intern uppgörelse som är sanktionerad från någonstans i ledningen av Hells Angels, säger Stefan Wessberg.

De båda misstänkta männen nekar till brott.

– Min klient förnekar fortfarande. I övrigt har jag yppandeförbud, säger advokaten Per Eriksson.

Lennart Lefverström, som försvarar den andre mannen, säger sig inte ha någon vetskap om den blodiga skottkärran.

– Det är mer än vad vi vet. Men vår inställning är huggen i sten, intakt. Min klient nekar till brott.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER