Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HA-männen mördade kamrat med kofot och presenning

Runar Spjötvold, prospect till Hells Angels i Karlstad, döms för mord.Foto: Polisen
Casper van Doorn Kristiansen, som har en högt uppsatt position inom Hells Angels i Karlstad, döms för mord.Foto: Polisen
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hells Angels-männen Casper van Doorn Kristiansen, 34, och Runar Spjötvold, 35, döms till livstids fängelse för mord.

De attackerade sitt offer – en annan HA-medlem – med en kofot, drog ett buntband runt hans hals och virade in honom i en presenning där han kvävdes till döds.

– Det är en väl planerad avrättning inom en kriminell organisation, säger åklagaren Stefan Wassberg.

I domen konstaterar hovrätten att banden till Hells Angels är mycket tydliga.

Tisdagen den 28 november 2017, omkring klockan 18.30, larmades polis till en adress i Karlstad. Ett par som var ute på kvällspromenad hade blivit vittnen till en pågående misshandel vid Hells Angels klubblokal i området.

”De slår ihjäl en kille där ute!” ska paret ha skrikit, när de kom inspringande på en närbelägen arbetsplats.

När polispatrullen kom fram till platsen var mannen redan död. De hittade honom invirad i en presenning, avklädd ner till kalsongerna och med ett buntband runt halsen. Han hade en sårskada i bakhuvudet, orsakad av en kofot.

Kofoten som användes vid mordet.Foto: POLISEN

Det skulle senare visa sig att offret var en mångårig medlem i Hells Angels. 

Två män – även de med kopplingar till det kriminella mc-gänget – misstänktes tidigt för mordet på sin klubbkamrat. 

Friades av tingsrätten

Männen är Casper van Doorn Kristiansen, högt uppsatt inom HA i Karlstad, och Runar ”Brore” Spjötvold, så kallad prospect till mc-gänget.

De båda döms nu, mot sitt nekande, för mordet. I domen skriver hovrätten för Västra Sverige att banden till Hells Angels är mycket starka. 

Mordet skedde i en lokal i Karlstad som vid den tiden var Hells Angels klubblokal, offret var medlem i Hells Angels och båda dömda har stark anknytning till samma klubb. Casper van Doorn Kristiansen var vid tiden för mordet Sergeants at arms, en funktion inom Hells Angels som bland annat ser till att den interna ”rättsskipningen” sköts. 

”Det kan inte ha varit några andra än personer med anknytning till HA som har begått gärningen”, skriver hovrätten i sin dom.

Casper van Doorn Kristiansen och Runar ”Brore” Spjötvold stöttas av Hells Angels stödgrupper på internet. Big House Crew, BHC, är namnet på Hells Angels fängelseorganisation.

Hovrätten går därmed på en helt annan linje än Värmlands tingsrätt gjort tidigare.

Tingsrätten ansåg bevisningen som bristfällig, och friade männen. En av orsakerna till den friande domen var att det fanns DNA i målet från okända personer, vilket rätten menade gjorde bevisningen osäker: Det var inte ställt utom rimligt tvivel att just de två åtalade var skyldiga till mordet då andra personer kunde ha varit inblandade.

Hells Angels klubblokal i KarlstadFoto: JONATHAN BERNTSSON

Åklagare Stefan Wessberg valde att överklaga domen till hovrätten och under förhandlingarna hamnade kofoten i fokus.

– Det som möjligen fick bägaren att rinna över var att vi nu koncentrerade oss lite mer på kofoten där vi visste att det fanns DNA från offret och en av de misstänkta, har åklagare Wessberg tidigare berättat.

Han förklarade vidare att det fanns ”extremt mycket” DNA från en av männen på kofoten – enligt åklagaren en stark indikation på att mannen är skyldig till dådet.

Åklagaren positivt överraskad

Såväl Casper van Doorn Kristiansen och Runar Spjötvold döms till livstids fängelse för mord. Enligt hovrätten är omständigheterna ”synnerligen försvårande” för de två. 

Bland annat då mordet har ”föregåtts av särskild planering inom ramen för ett kriminellt nätverk”, skriver hovrätten.

De båda HA-männen ska nu också betala skadestånd till den mördade mannens anhöriga.

Åklagare Stefan Wessberg, som yrkade på 16 års fängelse för Spjötvold och van Doorn Kristiansen, är mycket nöjd med hovrättens dom:

– Det var en positiv överraskning att de dömdes till livstid. Hovrätten har pekat på exakt samma sak som gjorde att jag ansåg att straffvärdet var högre än normalstraffet 14 år, men tydligen bedömt dem som mer försvårande än vad jag vågade hoppas på att de skulle göra.

Vilka är de försvårande omständigheterna?

– Det är i princip att det är en väl planerad avrättning inom en kriminell organisation, och så konstaterar de att det inte finns några förmildrande omständigheter – snarare försvårande, säger Wessberg.

Åklagare Stefan Wessberg är mycket nöjd med hovrättens dom.Foto: DAVID HÅRSETH/DAGSMEDIA

Dömda sedan tidigare

Båda männen är dömda sedan tidigare, dock inte för något våldsbrott. Doorn Kristiansen har flera gånger dömts för olika trafikbrott, och även för dopningsbrott och knarksmuggling.

Runar Spjötvold har två domar sedan tidigare, båda trafikrelaterade.

Hans advokat Lennart Lefverström säger så här efter domen:

– Jag har inte hunnit läsa domen, men kan konstatera att hovrätten har gjort en motsatt bedömning än tingsrätten och dömt min huvudman för den åtalade gärningen, med i allt väsentligt samma underlag som tingsrätten hade.

Har du hunnit prata med din huvudman?

– Nej, det har jag inte. Men han är så klart besviken över domen eftersom han hävdar sin oskuld, säger Lefverström, som ännu inte kan säga om det finns några rättsliga förutsättningar att överklaga domen.

GT söker Casper van Doorn Kristiansens advokat Per Eriksson.