I den dömde mannens egen mobiltelefon hittades bilden där han poserar med en pistol tryckt mot tinningen. Foto: POLISENI den dömde mannens egen mobiltelefon hittades bilden där han poserar med en pistol tryckt mot tinningen. Foto: POLISEN
I den dömde mannens egen mobiltelefon hittades bilden där han poserar med en pistol tryckt mot tinningen. Foto: POLISEN
Enligt mannen själv var han en högt uppsatt medlem i Red and White Crew under flera års tid. Foto: POLISENEnligt mannen själv var han en högt uppsatt medlem i Red and White Crew under flera års tid. Foto: POLISEN
Enligt mannen själv var han en högt uppsatt medlem i Red and White Crew under flera års tid. Foto: POLISEN

HA-man sköt man och våldtog vittnet

Publicerad

Mannen sköt en annan man i benen – och våldtog sedan under brutala former det kvinnliga vittnet i en bastu i Göteborg. 

Fram tills nyligen ska han enligt egen utsago ha varit en högt uppsatt medlem i Hells Angels undergruppering Red and White Crew.

Nu kan GT berätta om den dömde mannens kriminella bana som började redan år 2000 med ett stöldförsök – och hur han under årens lopp gjort sig skyldig till allt grövre brottslighet.

I slutet av november förra året hittades en man skjuten i benen i en trappuppgång i Högsbo i Göteborg. Snart riktade polisen misstankarna mot en man i 30-årsåldern som greps. 

I hans mobiltelefon, som polisen gick igenom, fanns en bild där han poserar framför kameran, samtidigt som han riktar en pistol mot sitt eget huvud. På andra bilder poserar han i kläder med motiv från Hells Angels och undergrupperingen Red And White Crew.

Enligt egen utsago var mannen en högt uppsatt person inom organisationen fram tills för några år sedan. Hans kriminella bana började redan år 2000 som tonåring.

Han misstänktes också för att ha drogat det kvinnliga vittnet för att sedan våldta henne grovt. 

Nu har domen mot mannen fallit. Tingsrättens straff blev 12 års fängelse för grov misshandel och grov våldtäkt.

Dömd för grov våldtäkt

Enligt tingsrätten är det bevisat att den nu dömde mannen sköt den andre mannen i benen, en gärning han erkände att han begått, även om han förnekade brott.

Däremot nekar han till att ha våldtagit kvinnan.

Kvinnan har själv berättat under utredningens gång hur hon, efter att ha sett mannen skjutas i benen, fruktade för sitt liv. Gärningsmannen ska enligt kvinnan ha gett henne fem tabletter av ett narkotiskt preparat för att sedan säga: "Du är med på detta". Och: "Det här stannar mellan oss". Hon svalde tabletterna av rädsla. Därefter blev hon våldtagen i en bastu. Kvinnan beskriver känslan av att bli våldtagen som att bli "skenavrättad".

Innan rättegången förnekade han att han ens träffat offret för våldtäkten men han ändrade sig sedan, enligt domen. Rätten lade dock stor vikt vid offrets berättelse som ansågs vara mycket trovärdig.

"XX har således otillbörligen utnyttjat XX:s allvarliga rädsla och särskilt utsatta situation", skrev rätten i domen.

 

LÄS MER: Åtalas för att ha skjutit man och våldtagit vittnet 

Sköt genom titthål

Han dömdes också för ytterligare en våldshändelse som utspelade sig i Kungsladugård i Göteborg  – ett mordförsök.

En man låg hemma i sitt badkar när någon plötsligt sköt ett skott genom titthålet till lägenheten. Efter skjutningen gick mannen upp ur badkaret och såg hur det rykte från titthålet. Enligt åklagarens version försökte gärningsmannen som avlossade skottet få offret att komma fram till dörren. Den badande mannen klarade sig utan skador. 

Den dömde mannen i en keps med Hells Angels-motiv.Foto: POLISEN

Tingsrätten uteslöt eventuella andra gärningsmän och lade bland annat vikt vid att mannens DNA hittades på hylsan från det avlossande skottet. Gärningsmannen och offret var bekanta med varandra. Offret har dock inte velat medverka i utredningen.

Enligt den dömde mannen själv var det en inte namngiven person som sköt genom dörren. En förklaring som tingsrätten inte köpte.

Hans kriminella bana började, av hans belastningsregister att döma, redan 2000. Då var han i tonåren och dömdes till dagsböter för ett stöldförsök och egenmäktigt förfarande.

Domarna avlöser varandra

Åren efter det avlöser domarna varandra. Han döms gång på gång till dagsböter respektive vård för grov stöld, narkotikabrott och för att ha haft kniv på allmän plats.

2007 döms han för första gången till fängelse. Det på en rad punkter som stöld, försök till stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, häleri och skadegörelse. 

Året efter får han ett treårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott.

 2011 döms han till ett års fängelse för ett utpressningsförsök. Under de senare åren har han bland annat dömts för grovt vapenbrott och misshandel vid flera tillfällen.

 

LÄS MER: Sköt man och våldtog det kvinnliga vittnet – döms till 12 års fängelse 

 

Totalt förekommer han i 22 avsnitt i belastningsregistret.

Inför den senaste domen fick mannen genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, en liten rättspsykiatrisk undersökning. Enligt läkarintyget anses han inte ha varit allvarligt psykiskt sjuk varken vid gärningarna eller i en allmän mening.

Däremot framgår att han var drogpåverkad när han sköt mannen i benet för att sedan våldta vittnet.

En bild med Hells Angels-motiv som hittades i den dömde mannens telefon.Foto: POLISEN

I undersökningen framgår det också att han uppgett att han för cirka tre år sedan "gick ur en gruppering inom den organiserade brottsligheten där han har haft en högt uppsatt position under tio års tid." I ett yttrande från Kriminalvården uppger han själv att det är organisationen Red and White Crew, en undergruppering till Hells Angels. Han ska enligt egen utsago ha blivit involverad i gängkriminalitet 2004.

"Han anförde vid undersökningen att han kan ha missuppfattat situationen som hotfull då han alltid har en garderad hållning", skriver läkaren i intyget om situationen då han sköt mannen i benen. Den garderade hållningen uppger mannen själv att han utvecklat i just gängmiljön.

Motivet till skjutningarna har aldrig kunnat fastställas under rättsprocessens gång.

– Det som har förbryllat oss lite är att det verkar vara gärningar som inte har en tydlig motivbild. Inte i alla fall en helt begriplig motivbild, har kammaråklagaren Magnus Lindahl tidigare sagt till GT.

Tidigare medlem i HA-gruppering

Magnus Lindahl, som åtalade den nu dömde mannen, har också tidigare bekräftat för GT att mannen har haft kopplingar till gängmiljön och Red and White Crew.

– Han har haft kopplingar dit. Men det har inte varit någon del av motivbilden som vi kan se det, sa Lindahl i samband med åtalet.

Den dömde mannen har hela tiden förnekat både mordförsöket och den grova våldtäkten. Hans advokat Anders Lindstrand har synpunkter på domen.

– Jag tycker att tingsrätten drar felaktiga slutsatser kring den bevisning som finns. Det finns egentligen ingen konkret bindande bevisning, utan det är ofta ord-mot-ord-situationer och det saknas stödbevisning. Det finns omständigheter som gör att man bör rubricera saker på ett helt annat sätt än vad man har gjort, säger Anders Lindstrand.

Vad säger din klient om domen?

– Han är upprörd över domen och domsluten.

Anders Lindstrand vill inte kommentera om domen kommer att överklagas eller inte.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android. 

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER