För vännerna och klasskompisarna på Kitas gymnasium i Göteborg, Liv Blomster, Amanda Gidbrand, Celine Rydén, Hanna Ivarsson och Anna Jaup Mignogna var det självklart vad de ville göra under sitt UF-år.
– Vi ville använda den möjligheten till att göra något välgörande för den organisationen vi valde. Vi valde just utsatta barn och vi ville inkludera något i vårat spel. Vi ville inkludera de sjuka, säger Liv Blomster.
Idén mynnade ut i ett memoryspel med brickor som sjuka barn inlagda på sjukhus i Göteborg har handmålat. Brickorna är också teckentolkade, något som Göteborg Direkt var först med att skriva.
Barnen fick välja motiv fritt och i spelet finns det motiv såsom färger, en sol, en pizza och en bil. De är dessutom översatta till engelska.
– Dels ville vi göra något annorlunda men vi ville inkludera alla barn. Vi ville öka medvetenheten om att alla inte har samma förutsättningar. Vi har märkt av att barn som spelar det vill lära sig teckenspråk, och det är roligt, säger Liv Blomster.
Skänker tio procent till Ronald McDonalds hus
Dessutom går tio procent av intäkterna från försäljningen till Ronald McDonalds hus, som är ett tillfälligt boende för familjer med svårt sjuka barn.
– Vi har haft möjligheten att träffa fyra av barnen som har målat brickorna. Det var fantastiskt. De barnen är så himla fina och det var häftigt att prata med dem. De är så medvetna om sin situation och de är vältaliga och bra på att förklara, säger Liv Blomster.

Vad har varit det bästa med UF-året?
– Att se barnen spela vårat spel. Det känns helt overkligt. Vi är fem vanliga ungdomar som går i skolan och det är roligt för oss att se helt okända barn spela med något som vi har skapat.
Personerna bakom Ludum UF går sista året på gymnasiet. Enligt reglerna måste ett UF-företag avvecklas innan skolåret är slut, alltså vid maj/juni.
Men förhoppningen är att de ska fortsätta även efter sommaren.
– Det är målet och om det går att fortsätta hade det varit en dröm, säger Liv Blomster.