Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gymnasietjejer kränks – Skolinspektionen agerar

Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg hotas av miljonvite.
Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

Flera elever vid Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg uppger att de känner sig otrygga och att de utsätts för kränkningar.

Särskilt utsatta är elever av kvinnligt kön, som bland annat kallas för horor och får nakenbilder skickade till sig, skriver GP. 

Nu måste kommunen vidta åtgärder, annars hotas man med ett vite på nästan tre miljoner kronor.

Två av de tre enheter som utgör Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg har fått allvarliga anmärkningar av Skolinspektionen.

På enhet 1 och 2 hotas man därför av vite om 1,6 miljoner respektive 1,2 miljoner kronor.

Detta eftersom båda enheterna enligt Skolinspektionen har problem med trygghet och studiero.

Råder en ”grabbig kultur”

”Vid tillsynen framgår att tryggheten brister och särskilt allvarlig är situationen för de kvinnliga eleverna på skolenheten som blir utsatta för både verbala och fysiska kränkningar. Det framkommer också att elever använder ett grovt språkbruk bland annat i form av nedsättande kommentarer om tjejer och att detta har blivit normaliserat på skolenheten”, skriver Skolinspektionen i om Lindholmens tekniska gymnasium 2 i handlingar som GP tagit del av.

Elever på skolan har berättat för Skolinspektionen att det råder en ”grabbig kultur” på skolan, bland annat så kommenteras de kvinnliga elevernas utseende. De också för horor och får nakenbilder skickade till sig.

Skolenheterna har haft flera rektorbyten på senare tid, vilket har påverkat arbetet för att råda bot på problemet negativt, enligt Skolinspektionen.

Nämnden tar kritiken på största allvar

För GP berättar Pär Gustafsson, L, som är ansvarig i utbildningsnämnden att man tar kritiken på största allvar. 

–Vi påbörjade ett omfattande förändringsarbete i våras. Två nya rektorer och en ny verksamhetschef har anställts och en handlingsplan finns nu på plats för att komma till rätta med problemen, säger han till tidningen.

Gustafsson menar att rutinerna måste skäras för att skapa en större trygghet på skolan och nämnden kommer under hösten att lägga extra fokus på Lindolmens tekniska gymnasium.

Är felen inte åtgärdade innan den 22 oktober i år blir Göteborgs kommun skyldiga att betala en sammanlagd vite på 2,8 miljoner kronor.