Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zeb, 18: Så har Sverige förändrats under krisen

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Zeb Holmén spenderade många dygn på Gunilla. Men nu är han och hans klasskamrater hemma igen.
Foto: Privat
Fartyget Gunilla är hemma på Öckerö – tillsammans med 44 gymnasielever.
Foto: Privat

Tanken var att tredjeklassarna på Öckerös seglande gymnasium skulle flyga hem från USA, efter att man seglat en tur i Mellanamerika med fartyget Gunilla.

Men hastigt stängda gränser på grund av coronaviruset gjorde att de i stället valde att segla tillbaka skeppet till Sverige.

Nu har de kommit hem igen – efter att ha varit borta i 79 dagar.

– En sak jag märkte när jag klev i land var att folk höll mer avstånd än vanligt. Det är man inte van vid när man bott så tätt på varandra på en båt, säger eleven Zeb Holmén.

Den 9 februari satte sig 44 tredjeklassare från samhällsprogrammet på Öckerös seglande gymnasium på ett flygplan tillsammans med sin lärare Anne-Lie Olsén.

Destinationen var Miami och därifrån skulle de sedan segla en sväng med fartyget Gunilla i haven kring Mellanamerika i 35 sjödagar innan de återigen var dags att återvända till Miami och flyga tillbaka till hem.

Men när det var dags för hemresa stötte klassen på patrull, eftersom President Trump stängt gränserna på grund av coronapandemin.

Fick segla hem igen

Skolan beslutade då att eleverna skulle segla hem på Gunilla – hela vägen över Atlanten till Öckerö.

GT var i kontakt med läraren Anne-Lie Olsén den 1 april. Då befann sig fartyget söder om Bermuda i Karibien.

– När alla länder i princip stängde ner så kunde vi inte flyga hem och fick ta beslutet att segla hem klassen. Egentligen skulle vi flyga ifrån Miami i nästa vecka och en ny klass skulle mönstra på samtidigt och segla över Atlanten, sa hon då.

Läraren Ann-Lie Olsén följde med eleverna hela vägen.
Foto: Privat

Under tisdagsförmiddagen återvände eleverna, fartyget och Anne-Lie till Sverige och Öckerö.

Zeb Holmén, 18, är en av de elever som var med på seglatsen.

– Det är en märklig situation så klart. Men det är jätteskönt att äntligen ha kommit fram. Samtidigt känns det som att man lämnar ett hem på båten, säger han.

Samhället har förändrats av corona

Sedan klassen lämnade Öckerö har mycket förändrats, även fast de hållit sig uppdaterade och dagligen fått uppdateringar om världsläget av sin lärare.

Zeb berättar att han är trött efter resan och inte hunnit se sig omkring så mycket hemma än. Han har dock redan hunnit märka viss skillnad från mot hur det var innan pandemin slog sitt grepp om världen.

– En sak jag märkte när jag klev i land var att folk höll mer avstånd än vanligt. Det är man inte van vid när man bott så tätt på varandra på en båt, säger han och fortsätter:

– Sen har de satt upp plexiglas framkör kassorna på Ica också. 

Inom en snar framtid stundar studenten för eleverna, men om det blir något firande är fortfarande okänt.

– Just nu är allting väldigt oklart, säger Zeb.