Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gymnasieklass satt i karantän efter fest

Lurar reglerna – festar trots pandemin.
Minst fyra har smittats efter festen. Obs! Genrebild.
Foto: Shutterstock
Minst fyra har smittats efter festen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett utbrott av coronasmitta har inträffat i samband med att en gymnasieklass hade fest, rapporterar P4 Halland. 

Nu har hela klassen satts i karantän.

– Det här är allvarligt. Fyra är smittade och det kan vara fler, säger gymnasiechefen Cynthia Runefjärd till radion.

En gymnasieklass sattes i karantän på torsdagen efter att flera fall av smitta upptäckts som härrör från en fest där ungdomarna deltog.

– Det var en privat fest som vi fick kännedom genom smittspårningen som vi hjälper Region Halland med. Vi har fyra bekräftade fall av covid-19, varav två redan är friska, säger Cynthia Runefjärd, gymnasiechef i Kungsbacka, till P4 Halland.

Hon förklarar för radion att det kan finnas fler som varit på den aktuella festen, och det kan vara elever som var där som hunnit träffa andra.

”Fest måste man inte ha”

Det är därför eleverna hålls hemma några dagar. På torsdagen gick regeringen ut med beskedet att alla gymnasieskolor i landet ska bedriva distansundervisning från och med måndag. 

Cynthia Runefjärd tycker det som hänt är allvaligt och menar att även föräldrar bör ta ett ansvar.

– Man kan hänvisa till vår kampanj i Kungsbacka kommun som faktiskt adresserar ”Måste du?” och det vet vi ju att fest måste man inte ha. Jag tycker det är ett stort ansvar för unga vuxna, men också för deras föräldrar, att det inte pågår fester, säger hon till P4 Halland.

Se mer:

Matematikprofessorn Tom Britton gjorde en prognos tidigare i år som sade att hälften av Stockholms invånare skulle ha smittats av coronaviruset i slutet av maj och att staden då skulle ha uppnått flockimmunitet. Men så blev det inte. Här berättar han mer om det oroväckande viruset.
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i västra Götaland, höll pressträff om coronaläget i Väst.