Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gymnasieflickor till sjukhus efter nollning

Fyra gymnasietjejer i Varberg fick föras akut till sjukhus efter en urspårad gymnasienollning.
Foto: Lennart Rehnman

VARBERG. Fyra gymnasietjejer i Varberg fick föras akut till sjukhus efter att en nollning spårat ur. Tre blev så allvarligt alkoholskadade att de behövde intensivvård.

Enligt storasystern till en av de drabbade tjejerna är nollning med kraftig fylla tradition på skolan.

– Det blir värre och värre för varje år. Jag är glad att min syster lever, säger storasystern till GT.

På måndagskvällen fick fyra flickor i 15-årsåldern uppsöka sjukhus efter en så kallad nollning i samband med att de började på Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg. De blev då svårt alkoholförgiftade.

För tre av dem var läget så allvarligt att de behövde intensivvårdsbehandling. Detta skriver Hallands Nyheter.

– För att en intensivvårdsbehandling ska sättas in ska personen vara så dålig att det behövs kontinuerlig övervakning. Det fanns en risk att vitala funktioner skulle sluta att fungera på flickorna, säger Marie Persson, avdelningschef på barnakuten på Hallands sjukhus Varberg, till tidningen.

Hon berättar att hon fått till sig det handlar om att man dricker så mycket alkohol som möjligt, till sin hjälp har personen en nykter kompis som pushar på. Marie Persson ser mycket allvarligt på agerandet.

– Det är någon sorts grej som ungdomarna kör, som är direkt livsfarlig, någon kan faktiskt få sätta livet till, säger hon till HN.

Runt 3,7 promille

Storasystern till en av de drabbade tjejerna är glad över att hennes lillasyster klarat sig – enligt henne hade systern fått i sig 3,7 promille alkohol.

– Hon mår bättre nu. Hon har fått komma hem. Men hon kommer inte att kunna gå till skolan på några dagar nu. Hon har hjärnskakning. Hon är mest trött nu, säger storasystern till GT.

Nu pluggar storasystern på högskolan, men hon har själv gått på Peder Skrivare tidigare och förklarar att nollningen är tradition.

– Det är något som förekommer varje år på skolan och det borde läggas ner mer arbete på att stoppa det. Alla borde ta ansvar på skoltid, speciellt för att avveckla den här traditionen. Det är som att tvåorna känner sig tvingade att de ska ha en nollning och som en tävling vem som nollar hårdast, säger hon.

Besviken rektor

En nollning arrangeras av äldre elever för nya elever och det hela äger rum utanför skoltid och utan att skolan är med och arrangerar det.

– Jag blir jättebesviken på de elever som arrangerar det här, säger Martin Augustsson, en av flera rektorer på Peder Skrivares skola, till GT.

– Det här var ju allvarliga alkoholförgiftningar med dödshotande promillehalter. Det är ingen barnlek.

Han berättar att skolan informerat både elever och föräldrar om att det förekommer nollning på skolan.

– Vi kände att vi behöver informera våra elever om konsekvenserna, hur det kan gå om man inte tar ansvar. Samtidigt handlar det mycket om att få de nya eleverna att stå emot grupptrycket, säger Martin Augustsson och fortsätter.

– Vi har varit väldigt på hugget, men tyvärr så når vi inte ända fram.

Detta var inte första gången nollningen på skolan spårar ur.

– Förra året spårade det ur fullständigt på en nollning. Det blev ungefär som den här gången med elever som tillbringade natten på IVA, säger Martin Augustsson.

Under tisdagen har rektorn pratat med elever som var med och arrangerade nollningen som spårade ur.

– De var ångerfulla.

Polisen var inte på plats

Skolan ska även ha kontaktat polisen i förväg om att något var på gång. Men polisen var inte på plats vid händelsen.

– Det är något som vi undersöker nu. Det kan ju bli något nu efteråt. Det kan vara en brottsmisstanke för det är ungdomar, minderåriga som har druckit sprit. Men det kan jag inte svara på nu, vad vi gör, säger Gith Thedvall, kommunikatör på polisen i Halland, till GT.

Ska överträffa varandra

Sally Zevenwacht, 17, är elev på skolan och sitter med i studentkommittén. Inte heller de har något med nollningen att göra.

– Det är tvåorna som anordnar det för ettorna på skolan varje år. Det är tradition och det brukar fungera relativt bra.

Hon vet inte exakt hur det gick till men har hört en del rykten.

– Jag har hört att det var lite grupptryck. Alla linjer ska överträffa varandra, med vilka som blir fullast och spyr mest.

Denna gång spårade det ur rejält.

– Det är helt fruktansvärt, säger hon om att det gick så långt att flera elever krävde intensivvårdsbehandling.

"Dumt och oansvarigt"

– Det var väldigt dumt och oansvarigt av eleverna. Både de som blir nollade och de som nollar blir taggade själva till att dricka mer. Men de som håller i nollningen ska ta lite ansvar och se så att man inte dricker för mycket, säger Sally Zevenwacht.

Storasystern till en av de drabbade tjejerna är kritisk mot hur skolan hanterat saken.

– Det är visserligen svårt för skolan att veta, men de måste göra mer. De får helt enkelt försöka samarbeta med eleverna. Det blir värre och värre för varje år. Jag tror det är viktigt att man pratar om det ännu mer. Kanske att polisen kommer till skolan och att man tar upp äldre fall där det har gått illa. Eleverna måste inse hur illa det är, jag tror inte de förstår det.

"Har ju alltid förekommit"

Micael Åkesson (M) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Varberg.

– Nollning har ju alltid förekommit och vad jag hört har detta varit utanför skoltid under kvällen och natten. Jag har varit i kontakt med gymnasiechefen och ska kontakta rektorn i morgon för att ta reda på vad som har hänt, säger han och fortsätter:

– Det som sker utanför skoltid har vi svårt att kontrollera.

Det har varit incidenter med elever på skolan tidigare, är det inte dags att man gör något?

– Det är viktigt att skilja på det som sker under skoltid och det som sker på fritiden. Det som är på skoltiden är vi fullständigt emot, det får absolut inte hända. Vår hållning är att vi har nolltolerans mot kränkande behandling i skolan, säger Micael Åkesson.

Men på den här skolan är det återkommande bland eleverna.

– Nollningar sker ju på många andra skolor också. Att vi skulle vara särskilt utsatta kan jag inte hålla med om.

Vad kan ni göra?

– Vi kan uppmana att nollningarna ska ske på sådant sätt att de inte kränker någon, men vi har svårt att kontrollera i sak vad som händer på kvälls- och nattetid, säger Micael Åkesson.