Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gymnasieeleverna kan delvis återgå till skolan

En ny undersökning i USA visar att snabba coronatest i skolor kan minska smittspridningen av viruset. Med 50 procent i high school och 35 procent i primary school.
Från och med 15 mars rekommenderar smittskyddet i Västra Götaland delvis närundervisning på gymnasieskolorna.
Foto: NAINA HELÉN JÅMA / TT NYHETSBYRÅN
Smittan ökar i gymnasiet – ändå öppnas skolorna delvis för närstudier från och med nästa vecka.
Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB TT NYHETSBYRÅN

Gymnasieeleverna i Göteborg har distanspluggat sedan den 7 december.

Nu blir det, delvis, ändring på det – trots att smittspridningen ökar i regionen.

Från och med den 15 mars rekommenderar smittskyddet i Västra Götaland att regionens gymnasieskolor övergår till minst 20 procents närundervisning.

Från och med nästa vecka, och fram till den 1 april, rekommenderas att gymnasieeleverna i Västra Götaland studerar på plats till åtminstone 20 procent, och som högst en tredjedel.

Men i Göteborg har man beslutat om upp till 50 procents studier på plats – mer än smittskyddets rekommendationer, alltså.

– Så är det. Nu kom rekommendationen sent och vi behöver ju skapa långsiktiga förutsättningar för att kunna planera verksamheten; det är lite trixigt med schemaplanering och annat. Men vi ska försöka följa de rekommendationer som nu finns, säger Pär Gustafsson, till GP.

Fallen ökar i gymnasiet

Smittskyddets beslut kommer i ett läge där regionen tycks vara på väg in i en tredje coronavåg. Fallen ökar, skriver de i ett pressmeddelande, också bland barn och ungdomar. ”Framför allt i gymnasiet, även om klart flest fall ses i de arbetsföra åldrarna”.

Trots det vill man alltså öppna skolorna delvis. Enligt smittskyddet har det att göra med att man vill tillåta mer flexibilitet beroende på hur pandemiläget ser ut i enskilda kommuner och skolor.

Göteborgs stad skriver på sin hemsida att det är rektor och utbildningschef som beslutar om den specifika procentgraden av närundervisning, beroende på smittoläget.

Se mer:

Det och mycket mer får du svar på i Niklas Svenssons specialintervju med statsepidemiolog Anders Tegnell, i november.