Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gymnasieelever hoppar in som vikarier i förskolorna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Flera förskolor runt om i Västsverige har tvingats stänga som följd av coronasmittan bland personalen – då fick Kungsbacka kommun en idé.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Elever på Aranäsgymnasiets barn- och fritidsprogram erbjuds att hoppa in som vikarier i förskolorna för at lösa personalbristen.
Foto: Kungsbacka kommun

Flera förskolor har tvingats stänga på grund av den höga sjukfrånvaron bland personalen.

Kungsbacka är inget undantag, och nu tar kommunen till nya medel för att lösa krisen: Gymnasieelever hoppar in som vikarier på underbemannade förskolor.

– Det är en win-win-situation, säger Jesper Edlind, HR-chef i kommunen.

Som GT tidigare har rapporterat har den exploderande coronasmittan lett till att flera förskolor runtom i Västsverige behövt stänga när personalbristen blivit för akut. 

I Kungsbacka har man tidigare vädjat till kommunens egna medarbetare om att ta en paus i det ordinarie arbetet för att hoppa in och fylla luckor – bland annat ekonomer och kommunikatörer har anmält sig som frivilliga vilket P4 Halland tidigare rapporterat.

Nu tar man det ytterligare ett steg, och erbjuder gymnasieelever att hoppa in som vikarier på förskolor där det krisar. Det är i årskurs tre på Aranäsgymnasiets barn- och fritidsprogram som eleverna erbjuds ett kvickt steg in i arbetslivet. 

”Ovärderligt stöd” 

– Jag ser bara fördelar. Det är precis det här som eleverna utbildas inom och nu får de möjlighet att knyta kontakter och få arbetslivserfarenhet eftersom de snart tar studenten och ska ut i arbetslivet. Dessutom gör de en samhällstjänst och de får så klart lön för det, säger Azade Hatami, rektor för Barn- och fritidsprogrammet på Aranäsgymnasiet, i ett pressmeddelande.

I klassen går 31 elever, och det är helt frivilligt att vara vikarie. Övriga fortsätter gå i skolan som vanligt, och vikarierna kan ta ikapp den missade undervisningen senare under skolåret.

– Det är positivt för eleverna att få extra praktik och för oss som kommun är det ovärderligt stöd att få in så många nya vikarier. Det är en win-win-situation, säger Jesper Edlind, HR-chef i Kungsbacka kommun.