Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gymnasieelever byggde olycksplanet

Det var i tisdags förra veckan som det ultralätta flygplanet kraschade när det var på väg ner för landning. Olyckan inträffade några hundra meter söder om Westlanda flygplats utanför Arvika.
Foto: Bengt Andersson / Scanpix

Det ultralätta flygplan som störtade i Arvika i förra veckan hade byggts av elever vid Kattegattgymnasiet i Halmstad, skriver Hallandsposten på nätet.

Två män omkom i kraschen och det ska nu utredas om någon kan ställas till svars för olyckan.

- Men i nuläget är det ingen som misstänks för brott, säger Kent Gustavsson vid Arvikapolisen till GT.se.

Det var i tisdags förra veckan som det ultralätta flygplanet kraschade när det var på väg ner för landning. Olyckan inträffade några hundra meter söder om Westlanda flygplats utanför Arvika. De två män som färdades i planet omkom. Haveriutredarna har nu undersökt flygplanskroppen.

– När vi undersökte flygplansvrakets vingar upptäckte vi att det saknades tre bultar i vingbalkskonstruktionen, vilka enligt byggritningarna skulle ha varit av stål. De var ersatta med poppnitar i aluminium, säger Staffan Ekström, teknisk utredare, till Hallandsposten.

Byggdes av gymnasielever

Enligt polisen handlar det alltså om en brist i monteringen av flygplanet.

- Man har gjort en avvikelse från ritningsunderlaget, säger Kent Gustavsson.

Flygplanet hade byggts av elever vid Kattegattgymnasiet i Halmstad. Arbetet med flygplanet ingick i ett projekt som inleddes på skolan för åtta år sedan. Projektet blev dock ingen större framgång och bara ett flygplan byggdes. När det sedan såldes till Arvika var det inte helt färdigbyggt, skriver Hallandsposten.

Ingen misstänkt

Tommy Persson, rektor på Kattegattgymnasiet, har inte tagit del av vad haveriutredarna kommit fram till. Han är inte heller bekant med hur man arbetade med projektet och de lärare som arbetade med det jobbar inte kvar på skolan. Tommy Persson vill därför inte kommentera uppgifterna om att flygplanet var felbyggt, skriver Hallandsposten.

Haveriutredningen är fortfarande inte klar och enligt Kent Gustavsson kommer den att dröja.

- Utredningen får visa om någon kan ställas till svars för olyckan. Men i nuläget finns det ingen som misstänks för brott, säger han till GT.se.