Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gymnasieeleven Elna, 18, vikarierar i personalkrisen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Elna Gurman, 18, har tagit en paus i gymnasiestudierna för att vikariera inom förskolan. Det missade skolarbetet kommer att tas igen vid ett senare tillfälle.
Foto: Privat
Elna Gurman berättar att i stort sett hela hennes klass erbjöd sig att hjälpa till som förskolevikarier. (Genrebild).
Foto: NTB TT NYHETSBYRÅN

Sedan i torsdags tar Kungsbacka kommun hjälp av gymnasieelever för att fylla luckorna i förskolepersonalens scheman.

En av de som ställer upp är 18-åriga Elna Gurman, som ser det som en chans att hjälpa till och lära sig på vägen.

– Det har varit jättejätteroligt, och jag har ju märkt att man har varit behövd, säger hon efter de första dagarna som vikarie.

Det stora manfallet bland personalen på Kungsbackas förskolor gjorde att man fick gnugga geniknölarna för att kunna hålla verksamheterna öppna.

Lösningen blev att erbjuda gymnasieelever i tredje ring på Aranäsgymnasiets barn- och fritidsprogram möjligheten att jobba som vikarier

Ett snabbt steg in i arbetslivet som hittills varit både lärorikt och roligt, berättar Elna Gurman, 18. 

Hon vittnar om stora utmaningar inom förskoleverksamheterna, då det på kort varsel kan uppstå bortfall både i personalen och bland barnen.

– Det är liksom lite obalans i förskolan, likadant som personalen är sjuk så är det också alltid lite osäkert hur många barn som kommer varje dag, berättar hon. 

”Kul att man fått tilliten”

Hon fick ett sms på onsdagskvällen med frågan om hon kunde hoppa in som vikarie på en förskola, och där var hon återstoden av veckan och ska vara hela kommande vecka.

– Jag tycker det är väldigt kul att man har fått tilliten att få göra det här, kommunen och rektorerna och alla ansvariga har velat ge oss chansen och de är väldigt roligt.

I framtiden vill Elna jobba med barn, gärna som elevassistent, och ser vikariejobbet som en möjlighet att få lära sig mer om sitt framtida yrke.

Hon när en dröm om att kunna hjälpa andra – vilket delvis har att göra med hennes egna upplevelser.

– Jag hade det tufft när jag själv växte upp, och hade extrapedagog med mig stundtals. Jag såg hur stor skillnad det gör, sen har jag också alltid älskat att ta hand om andra, vara en som folk kan vända sig till och som folk kan prata med, säger Elna Gurman.