PG Gyllenhammar, 82, och Lee Welton Croll, 43, har varit gifta sedan 2013 och i hanuari 2016 fick paret en dotter. Foto: ALEX LJUNGDAHLPG Gyllenhammar, 82, och Lee Welton Croll, 43, har varit gifta sedan 2013 och i hanuari 2016 fick paret en dotter. Foto: ALEX LJUNGDAHL
PG Gyllenhammar, 82, och Lee Welton Croll, 43, har varit gifta sedan 2013 och i hanuari 2016 fick paret en dotter. Foto: ALEX LJUNGDAHL
PG Gyllenhammar blev Mr Volvo med hela svenska folket under 70- och 80-talet. Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅNPG Gyllenhammar blev Mr Volvo med hela svenska folket under 70- och 80-talet. Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
PG Gyllenhammar blev Mr Volvo med hela svenska folket under 70- och 80-talet. Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Lee Welton Croll träffade sin blivande make på ett flygplan. Foto: SVTLee Welton Croll träffade sin blivande make på ett flygplan. Foto: SVT
Lee Welton Croll träffade sin blivande make på ett flygplan. Foto: SVT

Gyllenhammars starka kärleksbevis till nya frun

Publicerad

När PG Gyllenhammar, 82, gifte sig med den 39 år yngre Lee Welton Croll skrev makarna ett äktenskapsförord som skyddade finansmannens förmögenhet.

Det har paret nu rivit upp – och skrivit ett nytt som innebär att Lee Welton Croll får hälften av allt som Gyllenhammar äger vid en skilsmässa.

– Ändringen innebär att den av makarna som har mindre pengar sätts i en bättre situation, säger advokaten Tove Nichols som bland annat har familjerätt som specialområde.

I januari 2016 blev Volvos förre vd PG Gyllenhammar pappa för femte gången till dottern Barrett som han fick tillsammans med konsulten och psykologen Lee Welton Croll, 43.

Paret träffades på ett flygplan kort efter att PG Gyllenhammar skilt sig från sportjournalisten Christel Behrmann som han var gift med mellan 2010 och 2012.

– Jag blev kär i henne från första stund, berättade han när han medverkade i Svt-programmet "Skavlan" 2014.

 

LÄS MER: Gyllenhammar njöt av makten – styrde Volvo med en järnhand 

Gick till altaret direkt

Paret ville inte heller vänta med att lova varandra evig trohet och gifte sig i Stockholms stadshus i april 2013 – fyra månader efter det att Gyllenhammars och Behrmanns skilsmässoansökan lämnats in. 

I samband med bröllopet skrevs ett äktenskapsförord mellan Gyllenhammar och hans brittiska hustru. I det framgick att paret endast skulle dela på inkomster från förvärvsarbete och den lägenhet som Gyllenhammar ägde på exklusiva Narvavägen i Stockholm. 

– Då räknar man inte med kapitalinkomst och inkomst från aktier eller liknande utan endast lön från förvärvsarbete, säger advokaten Tove Nichols. 

Tove Nichols, ägare av Nichols & Co Advokatbyrå.Foto: Privat

Rev sitt äktenskapsförord

Enligt Nichols, som har specialiserat sig på bland annat familjerätt, skulle allt som förvärvats innan april 2013, då man ingick äktenskapet, tillhöra respektive person.

 

LÄS OCKSÅ: Experten om äktenskapsförord 

Pengar från en försäljning av en bil eller fastighet som köpts innan äktenskapet skulle därmed tillfalla antingen PG Gyllenhammar eller Lee Welton Croll.  Men efter det att dottern Barrett föddes i januari 2016 gjorde paret en kovändning och rev upp sitt tidigare äktenskapsförord.

Paret blev blixtförälskade och gifte sig fyra månader efter att PG Gyllenhammar och Christel Behrmann lämnat in skilsmässopapprena.Foto: ALEX LJUNGDAHL

I maj 2016 inkom nämligen ett nytt äktenskapsförord till Skatteverket. Där står det att det enda som ses som enskild egendom är den lägenhet i stadsdelen Marylebone i centrala London som Lee Welton Croll äger.

– Men all annan egendom ska delas lika, berättar Tove Nichols.

 

LÄS MER: Gyllenhammar lycklig med 39 år yngre frun 

Upprörda över nya familjen

För en vecka sedan berättade PG Gyllenhammar i Svt-programmet "Sommarkväll med Rickard Olsson" om att barnen Cecilia von Krusenstjerna, 55, Charlotte Gyllenhammar, 54, Oscar Gyllenhammar, 50, Sophie Gyllenhammar Mattsson, 47  från hans första äktenskap blivit upprörda över hans val att bilda familj med sin tredje hustru.

– Jag blev förbannad. Den äldsta dottern hon blev inte förbannad. Hon ville absolut träffa bebisen så fort det gick, berättade han i programmet. 

Pehr G Gyllenhammar gifte sig 1959 med Christina Engellau, dotter till Volvochefen Gunnar Engellau. På bilden syns Margit och Gunnar Engellau till vänster tillsammans med brudparet. PG och Christina var gifta fram till hennes död 2008.Foto: KJELL CORNELIUSSON

PG Gyllenhammar gjorde sig ett namn under sina 23 år på Volvo. Under åren 1971 och 1983 var han vd för biljätten och satt sedan i styrelsen fram till 1993 då han avgick och sålde sina aktier.

Han har tidigare berättat att han under åren på Volvo hade en årslön på tio miljoner kronor. I SVT-programmet "Min Sanning" berättade han att han fått över 120 miljoner kronor i fallskärm sedan han slutade på biljätten.

 

LÄS MER: PG:s 39 år yngre fru: "Har kallats gold digger" 

Arbetar fortfarande som konsult

Trots sina 82 år är PG Gyllenhammar fortfarande aktiv som konsult genom sin eget bolag Pehr Gyllenhammar AB där även hans hustru Lee sitter i styrelsen tillsammans med advokaten Peter Nordqvist.

Där har han fortsatt med att dra in stora summor pengar. 2013 hade han en taxerad inkomst på 10,6 miljoner kronor och året därpå var siffran 10,5 miljoner kronor. Den senaste noteringen är från 2015, då han plockade ut 12,6 miljoner kronor.

 

LÄS MER: Gyllenhammar tjänar storkovan efter Volvo

 

Gyllenhammar har på ålderns höst haft styrelseuppdrag i investmentbanken Rothschild och vindraftbolaget Arise Windpowers. 

Numera bor PG Gyllenhammar tillsammans med hustrun Lee Welton Croll och dottern Barrett i en 148 kvadratmeter stor våning på Narvavägen i Stockholm. Bostaden har ett uppskattat värde på 10 708 000 kronor.

PG Gyllenhammar, Lee Welton Croll och dottern Barrett bor på Narvavägen i Stockholm.Foto: Google Maps

Rekordpriset: 100 miljoner

PG Gyllenhammar ägde tidigare Råö gård i Onsala strax söder om Göteborg. Herrgården köpte han av Volvo 1994 för 4,4 miljoner kronor. 

Den skänkte han sedan vidare till barnen som han fick tillsammans med sin första hustru Christina Gyllenhammar som han var gift med från 1959 fram till hennes död 2008.

När herrgården lades ut till försäljning 2010 var utropspriset 100 miljoner kronor. Men trots att det fanns spekulanter såldes inte villan vidare och syskonen gjorde upp internt.

Herrgården lades ut för ett utgångspris på 100 miljoner.Foto: PEO BENGTSSON / PEO BENGTSSON
Relaterade ämnen
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER