Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gyllenhammars förmögenhet växer – gör miljonvinster

Pehr G Gyllenhammar och hustrun Lee Welton Croll i Stockholm våren 2016, några månader efter att deras gemensamma dotter Barret fötts.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Paret Gyllenhammar-Croll utanför bostaden på Östermalm i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
PG Gyllenhammar under sin tid som chef för Volvo. Bilden är från 1979.
Foto: PER KAGRELL

Den före detta Volvochefen Pehr G Gyllenhammar tjänar pengar som aldrig förr.

Hans privata konsultbolag gjorde 2016 en vinst på drygt 11 miljoner.

På fem år har bolaget gjort sammanlagda vinster på 32 miljoner kronor.

Det firade Gyllenhammar med att i sommar ta en aktieutdelning på tre miljoner kronor.

Den i dag 82-årige före detta Volvochefen är nästan lika aktuell som i fornstora dagar och intresset är fortfarande stort för Pehr G Gyllenhammar trots att det var 34 år sedan han lämnade Volvo.

I våras visades en SVT-dokumentär om hans liv som hade en stor publik.

2016 blev han som 80-åring också pappa till sitt femte barn med sin nuvarande hustru, konsulten och psykologen Lee Welton Croll, 43. Och nyligen rev paret upp sitt tidigare äktenskapsförord där det framgick att paret skulle dela på inkomster från förvärvsarbete och lägenheten i Stockholm.

Förmögenheten växer

Det nya avtalet äktenskapsförordet innebär att Lee Welton får hälften av PG:s alla tillgångar om paret skulle gå skilda vägar. 

Och PG:s förmögenhet växer sig allt större.


LÄS MER: Gyllenhammar njöt av makten på Volvo


Sedan den före detta Volvonestorn startade sitt bolag Pehr G Gyllenhammar AB har bolaget gjort sammanlagda vinster, efter finansnetto, på drygt 32 miljoner kronor och bolaget har i dag ett eget kapital på 18,6 miljoner kronor. Han är fortfarande aktiv som konsult i bolaget där även hustrun Lee Welton Croll sitter i styrelsen liksom advokaten Peter Nordqvist.

Men PG sparar inte alla pengar på hög och i somras tog han en aktieutdelning på tre miljoner kronor.

Fick fallskärm på 120 miljoner

Samtidigt har han under 20 års tid sammanlagt fått nästan 120 miljoner kronor i ett fallskärmsavtal från Volvo. Han har själv tidigare berättat att han under åren på Volvo, där han var vd 1971–1983, hade en årslön på tio miljoner kronor.


LÄS MER: Gyllenhammars starka kärleksbevis till nya frun


Pehr G Gyllenhammar bor ståndsmässigt med hustrun och dottern Barrett på en av Stockholms mest prestigefulla adresser, exklusiva Narvavägen på Östermalm, där paret har en lägenhet på 148 kvadratmeter.

Kritiserade höga chefslöner

Men trots sina egna miljonersättningar har han också kritiserat de ersättningar som dagens chefer får.

I tv-programmet ”Min sanning” 2012 sa Gyllenhammar så här:

– De löner som även måttligt begåvade chefer får i dag har skenat i väg för mycket. Samtidigt har facken i dag funnit sig i relativt sett sämre avtal.