Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gyllenhammar tjänar storkovan efter Volvo

<p>Efter Volvotiden har han haft styrelseuppdrag i bland annat investmentbanken Rothschild och vindkraftsföretaget Arise Windpower.</p>
Foto: Sara Strandlund
Här syns Pehr G Gyllenhammar 1979 – alltså under sin tid som Volvochef.
Foto: Per Kagrell

När han var vd för Volvo tjänade han tio miljoner kronor per år.

I dag tjänar den före detta Volvo vd:n Pehr G Gyllenhammar, 80, pengar som aldrig förr.

Vinsten i hans privata bolag har på tre år stigit med 2500 procent – och för 2014 landade vinsten på 9,2 miljoner kronor efter skatt.

Dock nöjer sig den före detta Volvo-nestorn med att ta ut en lön från bolaget på 3,5 miljoner kronor.

Han var vd för Volvo mellan 1971 och 1983 och dess styrelseordförande fram till 1993. Men trots att det är 22 år sedan förknippar de flesta svenskar Pehr G Gyllenhammar fortfarande med Volvo.

Efter Volvo tiden har han haft styrelseuppdrag i bland annat investmentbanken Rothschild och vindkraftsföretaget Arise Windpower.

2012 startade han bolaget Pehr Gyllenhammar AB som då omsatte 500 000 kronor och gjorde en vinst på drygt 350 000 kronor.

Kunderna står på kö

I dag tre år senare redovisar hans bolag en omsättning på drygt 16 miljoner kronor och en vinst efter skatt på 9,2 miljoner kronor för 2014 – en vinstökning på 2 500 procent jämfört med 2012.

Bolagets verksamhet är att bedriva rådgivning inom strategi och företagskultur – och kunderna verkar stå på kö för att ta del av den före detta Volvo nestorns råd.

I företagets förvaltningsberättelse framgår det:

Företaget förväntas fortsätta sin nuvarande verksamhet på samma nivåer under det kommande året.

"Det är ingen sans"

I styrelsen sitter också hans 39 år yngre hustru organisationskonsulten och psykologen Lee Welton Croll, 41 och advokaten Peter Nordquist, 68. Pehr G Gyllenhammar äger dock samtliga aktier i bolaget.

I tv-programmet Min sanning från 2012 framgick det också att han fått över 120 miljoner kronor i fallskärm från Volvo under 20 år. Samtidigt var han i programmet kritisk till näringslivets i dag höga ersättningar.

– De löner som även måttligt begåvade chefer får i dag har skenat i väg för mycket, det är ingen sans, sa han då.

För 2013 hade han en inkomst på 10,6 miljoner kronor.

GT har i flera dagar sökt Pehr G Gyllenhammar för en kommentar.


Följ GT Nyheter på Facebook och Twitter. Där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.