Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gyllenhammar ska ha lagt bud på Stampen

Finansmannen Peter Gyllenhammar uppges ha lagt ett bud på hela den krisande Stampen-koncernen tidigare i veckan. Foto: Henrik Jansson
Peter Hjörne, ordförande i Stampen Media Group. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Budet skulle, enligt Breakits källor, ha varit på stora belopp. Foto: Frida Winter/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Finansmannen Peter Gyllenhammar uppges ha lagt ett bud på hela den krisande Stampen-koncernen tidigare i veckan.

Det är nyhetssajten Breakit som avslöjar det tidigare okända budet som ska ha avvisats av Stampen.

I stället gick den krisande tidnings- och tryckerikoncernen i går ut med uppgiften om att en grupp västsvenska investerare var villiga att köpa in sig.

Enligt Breakit var det ett investeringsbolag som finansmannen Peter Gyllenhammar och rekonstruktionsbolaget Front Office äger gemensamt som i onsdags gav ett bud på hela Stampen-koncernen.

Stora belopp

Budet skulle, enligt Breakits källor, ha varit på stora belopp, "tillräckligt för att bolaget skulle vara säkrat för en lång tid framöver”.

– Tanken var att verkligen ge hela koncernen en chans, inte kortsiktigt genom något räddningspaket, utan att verkligen se till att de fick en chans att leva vidare även på sikt. Så pass länge att de hinner med att transferera sig till från tryckt media till en digital mediaplattform, precis som Bonnier gör nu som lånar en miljard”, säger Johan Lund, vd på Front Office till nyhetssajten.

Enligt Johan Lund träffade investeringsbolaget Stampens koncernledning under onsdagen och skickade budet skriftligt under torsdagen.

Bara timmar senare kom nyheten om att den västsvenska gruppen skrivit på en avsiktsförklaring.

 

LÄS MER: Hjörne kan förlora makt till nya investerare

 

Ville rensa i bolaget

Som GT skrev i går är det genom en så kallad nyemission, en försäljning av nya aktier, i moderbolaget Stampen AV som en grupp investerare ska ha förklarat sig villiga att gå in med pengar i den krisande koncernen.

– Det är en grupp västsvenska investera med lokal förankring som har för avsikt att satsa ett betydande belopp i Stampen AB genom en nyemission, sa Stampens kommunikationschef Hampus Knutsson.

Hur stora belopp det rör sig och i vilken omfattning den planerade uppgörelsen kommer påverka ägarfamiljen Hjörnes framtida ägande ville han inte uppge.

Men han stack inte under stol med att de nya stora investerarna också ställer villkor.

- Naturligtvis finns det villkor och vi jobbar för att uppfylla dem.

Skulder på 2,5 miljarder

Till Breakit säger Front Office vd Johan Lund att han tror att Stampen inte var intresserade av deras bud eftersom de ställde fler krav på de nuvarande ägarna.

– Vårt bud innehöll krav på att verkligen rensa i bolaget.

Just nytt kapital har beskrivits som en av huvudpunkterna för att få Stampen med skulder på nästan 2,5 miljarder igenom den pågående rekonstruktionen - och undvika konkurs.