Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gyllenhammar lycklig med 39 år yngre frun

Gyllenhammars tre kärlekar: Lee Welton Croll<br>Organisationskonsult och psykolog. Paret gifte sig den 19 april 2013 och delar sin tid mellan Stockholm och London.
Christina Gyllenhammar<br>Född Engellau, socionom. Paret gifte sig 1959 och var gifta fram till 2008 då Christina Gyllenhammar gick bort i cancer. De fick fyra barn tillsammans: Cecilia, Charlotte, Sophie och Oscar.
Christel Behrmann<br>Sportjournalist. Paret gifte sig i november 2010, och ansökte om skilsmässa efter gemensamt beslut, i december 2012.
Foto: Christer Wahlgren / Kvp / Scanpix

Han är inte nostalgisk - men desto mer romantisk.

Det berättade tidigare Volvo-chefen Pehr G Gyllenhammar, 78, för Skavlan i senaste intervjuprogrammet.

Strålande lycklig hyllade han också sin tredje hustru Lee Welton Croll, 40, som fanns på plats bland studiopubliken.

- I love her dearly, förklarade han för tittarna.

Före detta Volvo-vd och näringslivsprofil

Namn: Pehr G Gyllenhammar.

Ålder: 78.

Bor: Stockholm och London.

Familj: Hustrun Lee Welton Croll, 40, och fyra barn från äktenskapet med Christina Gyllenhammar.

Karriär: Var vd för Volvo mellan 1971 och 1983 och därefter styrelseordförande fram till 1993. Har suttit i Folkpartiets styrelse. Efter flytten till London var han i flera år styrelseordförande för Storbritanniens största försäkringsbolag Aviva. Har på senare år haft flera styrelseuppdrag bland annat i investmentbanken Rothschild och vindkraftsföretaget Arise Windpower.

FAKTA

Gyllenhammars

tre kärlekar

Christina Gyllenhammar

Född Engellau, socionom. Paret gifte sig 1959 och var gifta fram till 2008 då Christina Gyllenhammar gick bort i cancer. De fick fyra barn tillsammans: Cecilia, Charlotte, Sophie och Oscar.

Christel Behrmann

Sportjournalist. Paret gifte sig i november 2010, och ansökte om skilsmässa efter gemensamt beslut, i december 2012.

Lee Welton Croll

Organisationskonsult och psykolog. Paret gifte sig den 19 april 2013 och delar sin tid mellan Stockholm och London.

Att kärleken ännu en gång drabbat näringslivsprofilen och tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar gick inte att ta miste på när han slog sig ner i fåtöljen hos Skavlan i fredags.

En sprudlande kvick, högst charmerande och genomlycklig Gyllenhammar berättade hur kärleken slog till ombord på ett flygplan.

- Jag blev kär i henne från första stund, konstaterade han.

Han hade inlett konversationen ombord med kommentaren "Hur lång tid tar den här flygningen?". Inte så romantiskt kan man tycka. Och det tyckte inte den brittiska konsulten i organisationspsykologi, Lee Welton Croll, heller.

Lee Welton Croll och Pehr G Gyllenhammar gifte sig i stadshuset

- I hennes öron var det väldigt enfaldigt och vulgärt sagt. Hon förstod att jag flög hela tiden och tyckte att det var en trist början på en konversation, förklarade Gyllenhammar i "Skavlan".

Men det blev i alla fall en början på en kärlekshistoria.

Lee Welton Croll tyckte inte att flygsällskapet var så tokigt ändå, och den 19 april förra året lovade paret att älska varandra under nöd och lust vid en privat ceremoni i Stockholms stadshus.

Lee Welton Croll är tio år yngre än dottern

Pehr Gyllenhammars dotter, konstnärinnan Charlotte Gyllenhammar - tio år äldre än Lee Welton Croll, som var 39 år vid giftermålet - kommenterade vigseln i Aftonbladet:

- Jag är väldigt glad för min fars skull, att han är lycklig och glad. Jag vill honom allt gott.

Lee Welton Croll är född i Ottawa i Kanada, men är nu brittisk medborgare och arbetar som konsult och psykolog för flera stora företag runtom i världen.

Hon har sitt kontor i London där Pehr G Gyllenhammar bott sedan många år.

- Jag bor nu mest i Stockholm, men också i London. Min fru har en lägenhet i London, berättade han för Skavlan.

På frågan om det är längtan eller jobb som får honom att flytta till London ibland svarade han med ett stort leende:

- Kommer hon hit så slipper jag längta.

Pehr G Gyllenhammar: "Sorg hela livet"

Kärleken till kvinnor har varit en viktig ingrediens i Pehr G Gyllenhammars liv. Under 49 år var han gift med sin älskade hustru Christina, mamman till de fyra barnen Cecilia, Charlotte, Oscar och Sophie. Christina Gyllenhammar gick bort 2008.

- Jag tror att jag kommer att känna sorg hela livet. Det går upp och ner men man måste acceptera det som har hänt, berättade han i februari 2010 för radions Ulf Elfving.

Gifte sig med journalist

I samma radioprogram berättade Pehr G Gyllenhammar också om sin nya kärlek - Christel Behrmann, då 56 år.

De hade lärt känna varan- dra i ridsportsammanhang när Gyllenhammar var ordförande i Svenska ridsportförbundet. De hade umgåtts i många år som vänner.

Christel Behrmann är sportjournalist från Skåne och har varit aktiv inom ridsporten i många år. Hon har en hästgård i Höllviken.

Efter att Pehr G Gyllenhammar blivit änkeman utvecklades deras vänskap till något mer.

- Det är en väldigt bra relation. Jag vill inte vara ensam resten av livet, förklarade han i radion för Ulf Elfving som också ställde frågan: Så ni är kära?

- Ja, i alla fall jag, svarade Gyllenhammar.

Pehr G Gyllenhammar: "Finns alltid en ny start"

I november 2010 gifte de sig på svenska ambassaden i Paris. Och efter 15 år som bosatt i London flyttade Pehr G Gyllenhammar sedan hem till Sverige och bosatte sig hos Christel strax utanför skånska Höllviken.

- Det finns alltid en ny start i livet, sa han till Dagens Nyheter i samband med flytten.

Men i december 2012 lämnade Pehr G Gyllenhammar och Christel Gyllenhammar in en ansökan om skilsmässa till Malmö tingsrätt. De hade beslutat att gå skilda vägar efter bara två års äktenskap. Ett beslut fattat i samförstånd.

- Det har inte hänt något, det är bara mer praktiskt så här eftersom han i praktiken bott mer i Stockholm och London, berättade Christel Behrmann då för GT.

Ex-frun Christel Behrman: Lättare att separera

Det hade tärt på relationen att leva så mycket isär och Christel Behrman förklarade för GT att det då var lättare att separera.

- Det är ingen dramatik alls, menade hon.

I april 2013, drygt fyra månader efter att skilsmässoansökan lämnades in, blev många överraskade när Gyllenhammar då gifte sig en tredje gång, med den mycket yngre brittiskan Lee Welton Croll. De hade redan den 21 februari skickat in en ansökan om hindersprövning till svenska Skatteverket.

Pehr G Gyllenhammar och Lee Welton Croll har separat ekonomi

Paret undertecknade tre dagar före vigseln ett svenskt äktenskapsförord. Enligt detta har makarna separat ekonomi med undantag för Pehr G Gyllenhammars bostadsrätt i centrala Stockholm och även framtida inkomster ska ingå i det gemensamma boet.

När Pehr G Gyllenhammar medverkade i "Skavlan" i fredags fanns Lee Welton Croll i publiken. Och det var en mycket lycklig man som med glimten i ögat berättade om både karriär, familj och drömaffären med Norge som aldrig blev av. Och om det lyckade kärleksmötet på det där flygplanet. Då bytte Gyllenhammar till engelska för att hustrun skulle förstå:

- I love her dearly.


Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​