Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW:s teori: Mordet var en planerad gärning

GÅR IGENOM GAMMAL MORDUTREDNING. I utredningen för att ta reda på vad som skett den styckmördade Holger Algdal går polisen igenom mordutredningen som följde efter att han skjutit ihjäl sin fru sommaren 2006. Bilden visar en sekvens ur polisens rekonstruktion. Holger Algdal befinner sig här på mordplatsen och visar hur han sköt ihjäl sin hustru. Foto: POLISEN
Foto: Robban Andersson/Polisen

GÖTEBORG. Styckmordet på Holger Algdal, 64, var troligen planerat och mördaren väntade på att han skulle komma ut från fängelset.

Det är kriminolog Leif GW Perssons teori.

- Det är klart att det står i relation till det tidigare mordet på hustrun. Att stycka en kropp är en planerad gärning, säger han.

I går fortsatte dykare att söka efter fler kroppsdelar i vattnet utanför Saltö.

Polisen går nu igenom den gamla mordutredningen mot Holger Algdal, 64, i jakten på ledtrådar om styckmördaren.

I den utredningen gjordes en rekonstruktionsfilm om hur Algdal brutalt mördade hustrun på en parkeringsplats i Johanneberg i Göteborg. På filmen ses mannen, till synes oberörd, berätta och visa hur han sköt mot bilen där hustrun satt.

Rörde upp känslor

Filmen visades upp under mordrättegången. Anhöriga till den mördade kvinnan var på plats i rättssalen och hade svårt att hålla tillbaka känslorna.

Drygt sju år senare hittades Holger Algdal mördad, bara några månader efter att han försatts på fri fot efter att ha avtjänat straffet för mord.

Länskriminalen i Trollhättan som utreder styckmordet på Holger Algdal har varit i kontakt med mordutredarna från 2006 för att få en bild av den mördade mannen.

- Vi jobbar brett, vi måste naturligtvis ta med alla möjliga hypoteser i utredningsarbetet, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson, som leder mordutredningen.

Berry Nejding vid länskriminalen i Göteborg som ledde mordutredningen på hustrun:

- Det är naturligtvis en ytterst märklig utveckling.

Men enligt Leif GW Persson, kriminolog, är det inte alls så ovanligt.

- När det handlar om styckmördade män så har offret ofta tidigare kriminell belastning. Det är nästan alltid så, säger han.

Spår på havsbotten

Att Holger Algdal försvann bara en kort tid efter att han kom ut från anstalten tycker han pekar på att det finns ett starkt samband till brottet han dömts för.

- Det är klart att det står i relation till det tidigare mordet på hustrun. Att stycka någon på det här sättet är en planerad gärning. Det måste vara någon som gått och väntat på att han skulle komma ut, säger Leif GW Persson.

Lösningen ligger enligt honom troligen inte långt bort. Och förhoppningsvis kan det finnas spår från gärningsmannen på fynden från havsbotten.

I går fortsatte kustbevakningens dykare och militären att söka efter fler kroppsdelar eller tillhörigheter från styckmördade Holger Algdal utanför Saltö.

Strax efter nio på torsdagsmorgonen anlände ett tiotal militärer från 4:e sjöstridsflottiljen till Kosterfjorden strax väster om Saltö. Under gårdagen användes även en undervattenssonar - ett slags ekolod som skannar av hela botten.

Söker efter en hotbild

Tidigare har kustbevakningen och polisen sökt över området utan att hitta vad man letat efter. Gårdagens dykningar gav inte heller något resultat.

- Vi har inte hittat vad vi söker, sa dykaren Love Strömgren, löjtnant och gruppchef på röjdykarbasen i Skredsvik, Uddevalla, i går.

Samtidigt finkammar polisens tekniker Holger Algdals bostad och kartlägger hans tid innanför fängelsemurarna för att se om det kan ha funnits någon hotbild därifrån.

- Det är ett av de spår vi arbetar med, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

Det är inte uteslutet att den som mördat och styckat Holger Algdal också besökt honom under de sex och ett halvt år som han var frihetsberövad.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för styckmordet.

LEIF GW PERSSONS MORDTEORIER

Planlagt. Någon har väntat på att Holger Algdal skulle lämna fängelset och planerat hur han skulle mördas och styckas.

Hämnd. Att Holger mördades så kort tid efter att han försattes på fri fot tyder starkt på att det kan finnas en koppling till mordet på hustrun 2006.

Fängelsebesök. Gärningsmannen kan ha besökt Holger Algdal under hans 6,5 år långa fängelsevistelse.

Fördröja upptäckt. Att en kropp styckas och delas upp kan vara för att fördröja upptäckt, men är en döljande åtgärd som innebär ett risktagande. Det kan lämna spår från gärningsmannen på offret och fynddelarna.

TEORIERNA SOM POLISEN UTREDER

Hämnd. Mordet på hustrun var mycket uppmärksammat och skapade starka känslor och trauman. Den mördade hustrun jobbade själv med utsatta kvinnor och parrelationer.

Hot. Polisen kartlägger mannens tid bakom fängelsemurarna för att utreda om det funnits några hot där. De undersöker också om han kan ha dragit på sig skulder under sin fängelsetid som kan ligga bakom mordet.

Relationer. Polisen undersöker om mannen under tiden i fängelset eller tiden därefter skaffat nya relationer, även utanför fängelset, och om det möjligen kan finnas ett motiv.

FAKTA

DÖDADE SIN FRU - BLEV SJÄLV STYCKAD

3 juli 2006

Den då 57-årige Holger Algdal mördar sin hustru på en parkeringsplats i Johanneberg i Göteborg. Han skjuter sig själv men överlever.

15 november 2006

Algdal åtalas misstänkt för mord. Han nekar och hävdar att det var en olyckshändelse och medger grovt vållande till annans död.

29 januari 2007

Tingsrätten dömer Holger Algdal till tio års fängelse. Han börjar avtjäna straffet 4 maj.

Mars 2013

Den nu 64-årige mannen muckar efter avtjänat straff genom villkorlig frigivning. I Sverige avtjänas normalt två tredjedelar av strafftiden. Sista året kan man bli villkorligt frigiven.

26 juni 2013

Holger Algdal försvinner.

23 juli 2013

Polisen upprättar en anmälan om försvinnandet.

17 augusti 2013

Missing people genomför en sökning efter mannen.

7 september 2013

En fritidsdykare hittar under eftermiddagen ett mystiskt paket som dumpats i havet utanför Saltö i norra Bohuslän. Dykaren tyckte paketet såg så mystiskt att han larmade polisen. Kustbevakning tillsammans med dykare från räddningstjänsten i Sotenäs tar sig till platsen och plockade upp paketet.

8 september 2013

Hela aktionen är inte klar förrän strax före klockan 03 på söndagsmorgonen. Polisen misstänker direkt att paketet innehåller någon form av kropp och paketet förs oöppnat till bårhuset i Uddevalla.

9 september 2013

Polisens tekniker öppnade försiktigt paketet som innehöll styckade delar av en människokropp. Länskriminalen i Troll- hättan inledde direkt en förundersökning om misstänkt mord. Ett antal poliser skickas till Saltö och Strömstad för att knacka dörr och ta upp eventuella vittnesiakttagelser.

10 september 2013

Kroppsdelarna fördes till Rättsmedicinalverkets station i Göteborg för undersökning.

11 september 2013

Rättsläkarna i Göteborg påbörjade den rättsmedicinska undersökningen av liket och konstaterar att det är en man. Det finns också tänder.

13 september 2013

Obduktionen fortsatte. Tänderna finns hos rättsodontologen som konstaterar att mannen lagat tänderna under 60-70-talet. Av detta dras slutsatsen att mannen är i 60-årsåldern.

17 september 2013

Efter extra polisspaning hos tandläkare hos vilka försvunna personer behandlats får man tag på tandkort med vilka rättsodontologen kan identifiera det styckade liket som den försvunne 64-åringen.

18 september 2013

Sedan 64-åringens närmast anhöriga underrättats bekräftar polisen identiteten och inleder samtidigt en stor teknisk undersökning i mannens bostad i Landvetter.