Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW:s teori: Därför styckades kvinnan

Den misstänkte mördaren är tidigare dömd för flera grova våldsbrott. Foto: Henrik Jansson.
Leif GW Persson i TV4. Foto: TV4

En kvinna hittades styckmördad i ett badkar i Alingsås. 

Nu ger kriminologiprofessorn Leif GW Persson sin syn på det uppmärksammade fallet. 

– Man styckar kroppen om man har tillräckligt mycket i sig för att klara av den processen, för det är betydligt värre än att ha ihjäl en människa, säger han i TV4. 

Kroppen hittades vid lunch, onsdagen den 26 juni. En man i 50-årsåldern greps senare under dramatiska former och sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Mannen är flera gånger dömd för våld mot kvinnor, bland annat dråpförsök och grov misshandel efter attacker med kniv, brandyxa och slägga. 

Mitt under morddramat i Alingsås ska den misstänkte mördaren ha ringt till sin tidigare sambo. I flera samtal sa mannen att två kvinnor, den ena mordoffret, hade hamnat i bråk i lägenheten.

– Han ringde mig flera gånger och erbjöd mig 1 000 kronor för att komma dit och städa upp. Han sa att det var blod precis överallt och ville att jag skulle komma och städa med Klorin. Han sa att de båda tjejerna hade bråkat och att det var blod precis överallt. Jag frågade: Vad har du gjort? Han svarade bara att de har bråkat, har den tidigare sambon berättat. 

– Jag är så glad nu i efterhand att jag aldrig åkte dit. Det kunde ha slutat precis hursomhelst. För jag vet hur han är. 

Polisen: ”Hittat alla kroppsdelar”

För att få in fler tips bekräftade polisen nyligen att det handlar om ett styckmord.  

– Jag vill inte säga hur den har blivit styckad men vi har hittat alla kroppsdelar, har åklagaren Maria Thorell berättat. 

I TV4:s Nyhetsmorgon uttalar sig kriminologiprofessorn Leif GW Persson om det uppmärksammade fallet. 

– Det är en historia, det är ganska vanligt när det kommer till den här typen av brott, som utspelar sig i den mänskliga marginalen med personer som har det knepigt på olika sätt och i det här fallet handlar det om missbrukarkretsar. Det finns en överrepresentation av sådana offer som är ganska påtaglig. Det vanliga offret är dock inte en kvinna utan det är något fler manliga offer när det kommer till dödligt våld, säger han i programmet. 

– Det är nog ett relationsgrundat mord, det brukar det vara när det är kvinnliga offer. En inte alltför vild gissning är att det är karln som har gjort det. 

Polisens tekniker letade efter bevis i bostadsområdet i Alingsås. Foto: LEOTRIM JUSUFI

Professorn berättar att styckmord är ovanligt, det händer någon gång per år i Sverige.  

– Sedan kan man inte bortse från sannolikheten för ett visst mörkertal, för det är ju själva idén med styckningen. Ett grovt brott, någon har dött i en lägenhet och det är ofta oplanerat. Sedan upptäcker gärningsmannen... hur ska jag få ut kroppen utan att grannarna märker det? Då styckar man kroppen om man har tillräckligt mycket i sig för att klara av den processen, för det är betydligt värre än att ha ihjäl en människa, vilket kan gå väldigt fort. 

GW: ”De har rätt gubbe”

– Då bär man ut kroppen i bitar, en så kallad transportstyckning. Det är det klart vanligaste fallet. Avsikten är att dölja gärningen och det är en planerad handling. De flesta kroppar är för stora för att bäras ut i ett stycke utan att grannarna märker det. 

Leif GW Persson är övertygad om att den misstänkte gärningsmannen, som nekar till brott, kommer att dömas för mord och brott mot griftefriden. 

– Väldigt mycket talar för att polisen har rätt gubbe. Han har en sorgsam bakgrund, han är dömd för flera grova våldsbrott, bland annat riktade mot kvinnor, det har förekommit knivar och han har en relation med kvinnan som blivit styckad och mördad. Han stämmer väl in i det gängse mönstret. Slutsumman kommer att landa på 15-16 år, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Har fått in färska tips 

Åtalstiden i fallet är förlängd till den 23 augusti. Polisen vädjade nyligen om tips, något som har gett önskad effekt. 

– Det finns personer som vi inte har pratat med tidigare som vi har pratat med nu och personer som har mejlat in tips. Vad samtalen handlar om kan jag inte gå in på och det är för tidigt att säga om tipsen har någon avgörande betydelse i utredningen, säger Mats Axelsson, chef för Alingsåspolisens grupp som utreder grova brott.