Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW:s teori: Därför mördades Marina

Fredrik Svensson dömdes till 16 års fängelse för mordet på sin exflickvän Marina Johansson. Foto: POLISEN
Fredrik Svensson dömdes till 16 års fängelse för mordet på sin exflickvän Marina Johansson. Foto: POLISEN

Det skulle dröja fyra år och tre rättegångar innan Fredrik Svensson dömdes för mordet på sin exflickvän Marina Johansson i Spekeröd.

Trots att paret hade gjort slut bodde Svensson länge kvar i källaren till Marinas hus – något som kan ha utlöst mordet enligt Leif GW Perssons teori.

– Han är säkert våldsamt frustrerad över detta. Nu har han hamnat i det läget där han ska kastas ut och då händer någonting, säger Leif GW Persson i "GW:s mord" i TV4.

Det är den 27 juli 2010. Platsen är Spekeröd i Bohuslän. 

Den här dagen är Marina Johansson och hennes exsambo Fredrik Svensson ute på Tjörn tillsammans med Marinas föräldrar. De ska fira hans födelsedag men det går inte som planerat och paret börjar bråka. Dagen efter ska Marina och hennes syster träffas. Marina svarar inte på systerns telefonsamtal. Däremot får systern ett mystiskt sms som ser ut att komma från Marina och där det står att hon har åkt till Lidköping. 

Efter det hörs Marina aldrig mer av – hon är försvunnen. Det ska dröja två år innan hon hittas och fyra år innan Fredrik Svensson döms.

Polisen besökte tidigt Marinas hem. Exsambon bodde då fortfarande kvar i källaren trots att paret gjort slut för ett halvår sedan. 

Marina försvinner spårlöst

Dörren till Marinas sovrum var låst, men polisen hittade inget speciellt därinne. Däremot kunde man snart klargöra att Marinas telefon varit i närområdet och inte i Lidköping den dagen som sms:et skickades. Någon hade också tagit ut tusentals kronor från hennes bankkonto. Marinas bil saknades också. Man genomförde tekniska undersökningar och letade efter Marina.

– I en mental mening är man övertygad ganska tidigt om att han har mördat henne och sen gjort sig av med kroppen, säger Leif GW Persson i "GW:s mord". 

Foto: PRIVAT

Exsambon häktades som skäligen misstänkt för mord på Marina, men släpptes i brist på bevis. Det fanns ingen brottsplats, inget mordvapen och ingen kropp. Det gick inte ens att belägga att Marina faktiskt var död.

 

LÄS MER: Missarna i jakten på Marinas mördare

 

Det var först i april 2014, tre rättegångar senare, som den då 40-årige Fredrik Svensson dömdes för mordet.

Leif GW:s egen teori

I "GW:s mord" lanserar polisprofessorn sin egen teori kring motivet till mordet. Han beskriver exsambon som "viljelös och menar att dennes frustration över sin egen situation med att han fortfarande bodde hos Marina var ett möjligt motiv till mordet. Mordvapnet ska ha varit en pistol till en släkting till Marina som förvarades i huset.

– Att de fortfarande bor i samma hus är att han inte har någonstans att ta vägen. Han lever på henne kan man säga, och hos henne. Han har inget arbete och inga inkomster. Han verkar knappt intresserad av att skaffa sig något.

– Han tar den här pistolen, han ska gå upp och skrämma henne eller bara hota henne. Och sen då på morgonkulan, kanske två, tre fyra någon gång, då har han smugit upp i hennes sovrum. Då skjuter han henne genom huvudet med den pistol som hon förvarar i huset, säger Leif GW Persson i programmet.

Leif GW Persson lanserar sin egen teori om motivet till mordet på Marina Johansson. Foto: OLLE SPORRONG

Det var ett halvår efter Marinas försvinnande – när de nya hyresgästerna flyttat in i Marinas förra hus – som de boende upptäckte en stor blodfläck i en madrass i sängen som fortfarande stod kvar i sovrummet. Blodet kom från Marina. Man upptäckte också ett kulhål i väggen.

Polisen missade blodfläck

Det missade polisen vid den första undersökningen i hemmet.

– Det som för mig är knepigt att hantera är att man missar det här vid den första tekniska undersökningen. Sängen just, när man tror att det kan ha hänt något av den här karaktären. Då är ju offrets sovrum centralt, säger Leif GW Persson.

Under rättegångarna i tingsrätten och hovrätten friades exsambon. Rättens besked var att det inte bevisats att Marina mördats, än mindre att det skulle vara exsambon som låg bakom.

Fredrik Svensson dömdes till 16 års fängelse för mord. Foto: ROBIN ARON

Marinas kropp hittades i april 2012 av Missing People, två år efter hennes försvinnande. Senare beviljade Högsta domstolen resning i fallet. Den tidigare friade Fredrik Svensson dömdes i april 2014 av hovrätten till 16 års fängelse för mordet.

GW beskriver fallet med dess många turer – från att polisen missade blodfläcken och kulhålet till att Missing People till slut hittade kroppen – som väldigt speciellt.

– I den meningen skiljer sig den här historien ut sig. Det är som att en utredning kan uppstå från de döda, säger Leif GW Persson i "GW:s mord".

GW:s mord sändes 21.00 på tisdagskvällen. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!