Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW:s hårda kritik mot polisen – efter mordet

Leif GW Persson, som är kritisk mot beslutet om masstopsning, erbjuder sig att gå igenom förundersökningen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
I oktober förra året mördades en kvinna i 60-årsåldern i motionsområdet Lassalyckan i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON

Den misstänkte mördaren i Ulricehamn hann ta livet av sig innan han kunde gripas av polis – men han hade kunnat tas levande.

Det menar kriminologiprofessor Leif GW Persson, som riktar skarp kritik mot polisutredningen när fallet tas upp i "Veckans Brott" i SVT.

– De skulle ha varit mer försiktiga, säger Persson, som också erbjuder sig att genomföra en oberoende granskning av förundersökningen.

Omkring 15.30, tisdagen den 24 oktober, lämnade en kvinna i 60-årsåldern sitt hem för att gå stavgång i det populära motionsområdet Lassalyckan i Ulricehamn.

En dryg timme senare var hon död – mördad.

Vittnen hade sett en misstänkt person röra sig i området, flera timmar innan mordet, men observationerna var inte tillräckligt tydliga för att en misstänkt gärningsman skulle kunna identifieras.

Den mördade kvinnan hittades i närheten av 10-kilometersspåret i Lassalyckans motionsområde.Foto: HENRIK JANSSON

Utredningsledningen fattade så småningom beslut om att DNA-topsa ett stort antal unga män i Ulricehamnsområdet, som stämde överens med den gärningsmannaprofil som polisens experter kommit fram till. Provsvaren jämfördes sedan med de DNA-spår som polisens tekniker lyckats säkra från brottsplatsen. 

 

LÄS MER: Misstänkte mördaren dolde sin hemlighet

 

Och efter nästan tre månader och 1 300 topsningar, fick man i förra veckan äntligen en träff.

DNA:t från en man i 20-årsåldern, som topsades vid ett hembesök, visade sig stämma överens med gärningsmannens. 

Men då var den misstänkta mördaren redan död. Han tog sitt eget liv innan han kunde gripas.

 

Polisens kriminaltekniker kunde säkra DNA-spår från brottsplatsen, och så småningom fattade utredningsledningen beslut om att inleda en massiv topsningsinsats. Foto: HENRIK JANSSON


Persson: hade kunnat undvikas

– För oss poliser är det en lättnad att vi hittat gärningsmannen och kan förhindra att ett nytt brott begås. Sen hade vi hellre kunnat gripa gärningsmannen för att hålla förhör och på så sätt få ut motivet, säger biträdande spaningsledare Göran Arvidsson i SVT:s "Veckans Brott".

Men i programmet är kriminologiprofessor Leif GW Persson kritisk mot beslutet om masstopsningen, och menar att motivet inte hade behövt begravas tillsammans med den misstänkte mördaren.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

– Hade det funnits sätt att undvika det? Ja, det finns det faktiskt. Jag har själv varit inblandad i ett stort antal sådana här ärenden, fler än den här utredaren och ställts inför predikamentet att här finns det uppenbar risk att han hittar på något själv eller sticker i väg.

– Och då kan man få fram hans DNA på andra vägar. Genom att gå på dem som har de i sammanhanget intressanta släktrelationerna med honom. De skulle ha varit mer försiktiga. Det är alldeles uppenbart att man arbetar på olika sätt inom olika polismyndigheter och att man är mer eller mindre försiktig, säger Leif GW Persson i "Veckans Brott".

– Det är alldeles uppenbart att man arbetar på olika sätt inom olika polismyndigheter och att man är mer eller mindre försiktig, säger GW i "Veckans Brott".Foto: ALEX LJUNGDAHL

"Ingenting vi hade kunnat gjort"

DNA-topsnignen av den misstänkte mördaren genomfördes i hans hem av en uppsökande polispatrull, eftersom mannen inte dök upp till den inbokade provtagningen på stationen i Ulricehamn. 

Men det fanns ingenting i mannens beteende som fick patrullen att ana att det var den misstänkte gärningsmannen de hade framför sig. Först när polisen nåddes av beskedet att mannen var avliden, började man ana oråd.

 

LÄS MER: Självmordet avslöjade misstänkte mördaren 

 

– Det fanns ingenting som tydde på att han var gärningsmannen när vi pratade med honom, och han förekom inte hos polisen. I vår värld fanns det ingenting vi kunde ha gjort för att identifiera honom som gärningsman när vi var där, säger Göran Arvidsson i "Veckans Brott".

Och med facit i hand är Arvidsson ändå nöjd med beslutet att genomföra masstopsningen.

– Det är en uppenbar risk att ett nytt brott sker, vilket gör att vi måste nå fram till gärningsmannen så snart som möjligt. Metoden är effektiv, konstaterar han i tv-programmet.

Med facit i hand är Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare, nöjd med beslutet att genomföra masstopsningen.Foto: TOBIAS SANDBLOM

GW erbjuder sina tjänster

Men Leif GW Persson är ändå kritisk:

– På en punkt är det alldeles utmärkt: att man fick tag i han som har gjort det och att folk i Ulricehamn kan sluta oroa sig. Den här gången fick vi det till ett högt pris, säger professorn, och fortsätter:

– Om det här blir någon slags vardag kommer priset bli ännu högre, då kommer opinionen mot den här typen av tvångsmedel, för det är faktiskt det, växa och då kommer det bli knepigare totalt sett. 

DNA:t från en man i 20-årsåldern, som topsades vid ett hembesök, visade sig stämma överens med gärningsmannens. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

 

LÄS MER: GW sågar mordutredning: "Det är förjävligt" 

 

GW Persson ser också en risk att många frågor, som vilket mordmotivet var, kommer att förbli obesvarade. Men föreslår samtidigt en lösning:

– Enklast är väl att man kallar in någon oberoende utredare som vet vad det handlar om och som får gå igenom den här förundersökningen. Hittar man ingen bättre så kan jag göra det, jag har gjort det förut.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android