Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW:s hårda kritik – efter Robins död

Robin hade tidigare bott i Australien en period. Robins mamma Malin berättar att han provat på droger, men när han kom hem från Australien ville han börja ett nytt liv. Foto: Privat
Robin Nilsson, 25, försvann spårlöst kvällen innan han hittades död.
Robin hittades död i ett skogsparti i Ullared.Foto: SVT Veckans brott
Sonny Björk, före detta kriminaltekniker på platsen där Robin hittades.Foto: SVT Veckans brott
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Robin Nilsson, 25, hittades död i ett skogsparti i Ullared förra året. 

Bara en dryg halvtimme efter att han hittats konstaterade polisen att det inte fanns någon misstanke om brott.
I SVT:s Veckans brott riktar Leif GW Persson stark kritik mot polisens agerande.

– Det här måste återupptas, det är fullkomligt givet, säger han i Veckans brott.

Robin Nilsson, 25, försvann spårlöst i Ullared under en söndagskväll i april förra året. Strax före klockan 12 dagen där på hittades han död i en vattenfylld grop i ett skogsparti. Enligt polisen fanns det ingen misstanke om brott och Robin flyttades bara drygt en halvtimme senare från platsen.

– Om man påträffar en så pass ung människa som honom, liggande död under de här omständigheterna ute i skogen, då ska man alltid misstänka brott tills motsatsen är styrkt, säger tidigare Palmeutredaren Sonny Björk, som tittat närmare på fallet.

Enligt honom utgick polisen från att Robin dött av en överdos. Men obduktionen visade på att det inte fanns några droger i Robins kropp.

”De dömde honom som person”

Robins mamma Malin Leskoviku berättar att hon är besviken på polisens agerande och hur hon har blivit bemött av polisen.

– De dömde honom som person och att hans liv var inte värt att utreda på grund av att de rykten de hade fått höra, säger hon.

Robin hade tidigare bott i Australien en period. Malin berättar att Robin provat på droger, men när han kom hem från Australien ville han börja ett nytt liv. 

– Robin var nedstämd i perioder, han hade provat på droger och han tyckte om att gå ut i naturen, det var den informationen polisen hade fått, berättar Malin.

Sonny Björk tycker att det finns tecken på platsen där Robin hittades som tyder på att Robins död inte var själförvållad. Bland annat hur Robin låg i den grop där han hittats.

– Han ligger med ungefär hälften av kroppen nere i en vattenfylld grop. Så han ligger inte med huvudet under vattnet på något sätt. Han kan inte ha drunknat när han ligger på det viset, säger han.

GW kritisk till polisens agerande

Cecilia Bergsten är chef för polisens enhet för grova brott i Halland och hon menar att det i obduktionsprotokollet spekuleras om möjlig drunkning tillsammans med allmän nedkylning. Enligt henne fanns det inte några andra skador som kunde förklara Robins död, rapporterar Veckans brott.

Men enligt Sonny Björk visade obduktionen även att Robin hade en hjärnsvullnad som skulle kunna bero på våld mot huvudet, samt blödningar i magslemhinnorna.

Även Leif GW Persson är kritisk till polisens agerande när Robin hittades. Han reagerar starkt på att polisen avskriver det som en olyckshändelse redan efter 38 minuter. Vid det tillfället borde ha spärrat av platsen och kallat dit tekniker, säger han i Veckans brott.

– När man inte har fullständigt klart för sig hur det förhåller sig då tänker man polisiärt att detta är ett misstänkt mord tills dess att motsatsen är bevisat, säger han i Veckans brott.

”Fruktansvärt att förlora ett barn”

Enligt Christer Bartholdsson, som är chef för polisen i Falkenberg, gjorde polispatrullen på plats bedömningen att det inte fanns någon misstanke om brott baserat på bland annat den informationen man fått fram om Robin, tillsammans med det man kan se på platsen där Robin hittats och på Robins kropp, säger han i Veckans brott.

Robins mamma Malin Leskoviku hoppas fortfarande kunna få svar på vad som hänt Robin.

– Det är fruktansvärt svårt att förlora ett barn, och det är ännu värre när man inte får svar, säger hon.

Saknaden efter Robin är stor och mamma Malin berättar att hon efter Robin gått bort fick meddelande från människor från över hela världen som berättade vilket inflytande Robin haft på deras liv.

– Robin var en helt fantastisk person. Han var vacker både på utsidan och på insidan. Han ville alltid gott, ville alltid hjälpa och ville alltid ge råd och inspiration, säger hon.