Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW sågar nya DNA- spåren i Helena-fallet

Helena Andersson försvann spårlöst efter en utekväll i Mariestad 1992.
Foto: PRIVAT / OKÄND

Polisen har hittat nya DNA-spår i fallet med Helena Andersson, som försvann i Mariestad för 27 år sedan.

Men kriminalprofessor Leif GW Persson tror inte att DNA:t kommer från gärningsmannen – utan från poliserna själva.

– Redan från början är det här fruktansvärt illa skött. Man borde använda det på polisutbildningen för att visa hur man inte ska göra, säger Persson i ”Nyhetsmorgon” i TV4.

Helena Andersson har varit försvunnen sedan natten mot den 14 juni 1992. Spåren efter henne slutar efter en utekväll på Stadshotellet i Mariestad.

Hennes sandaler och ringar hittades i närheten av föräldrahemmet dagen därpå, men ingen – förutom gärningsmannen eller gärningsmännen – vet vad som hänt med Helena.

Fallet har hela tiden bedrivits som en mordutredning och flera personer har varit misstänkta. I slutet av förra sommaren skickades Helenas skor och en av hennes ringar på analys till NFC, Nationellt forensiskt centrum. 

På en av skorna har NFC hittat tre olika DNA-profiler. Två av DNA-spåren är från män och ett är från en kvinna, vilket P4 Skaraborg var först med att rapportera om.

Skorna som undersökts på NFC.
Foto: MATS ÖFWERSTRÖM / SVERIGES RADIO

GW Persson skeptisk

Kanalen har pratat med Lars Johansson, kriminalkommissarie på roteln för grova brott vid polisen i Skaraborg:

– Om det är någon okänd som man kan identifiera då blir det ju intressant och finns personen eller vederbörande i registret så får man ju träff.

Men att de nya DNA-fynden skulle leda till något genombrott i den 27 år gamla mordutredningen är inte troligt. Det menar Leif GW Persson.

– Det tror jag inte en sekund på. Jag har hållit dem (skorna) i handen ett år efter gärningen. Skorna hade man förvarat i en plastpåse, vilket är väldigt olämpligt. När man har folk som tar i dem med händerna, då förutsätter man att de är spårsäkrade. Men det var de inte i det här fallet. Det här DNA:t som de har hittat kommer troligtvis från polisfingrar eller motsvarande. Det är tyvärr alldeles för vanligt på vissa ställen att man är vårdslös med sin bevisning, säger kriminalprofessorn i ”Nyhetsmorgon”.

Han fortsätter:

– Det man har hittat är inget konklusivt DNA, alldeles oavsett vem som har avsatt det. Med konklusivt menas att det är ett DNA som är kopplat till en gärning, men man har ingen gärningsbeskrivning.

Systern: ”Står på samma ruta”

Helenas familj hyser inte heller något större hopp om att polisens nya DNA-fynd ska leda fram till någon misstänkt gärningsman. 

– Det känns ingenting, det här är inget som någon av oss haft stora förhoppningar på. Vi står på samma ruta som vi gjort de senaste åren, säger Helenas storasyster Ulrika Andersson och fortsätter:

– Helenas DNA måste finnas på de där skorna, det var inte första gången hon använde dem. Sedan så var det ju någon som hittade dem och säkert plockade upp dem. Det hade ju varit konstigare om det inte funnits något DNA på dem. 

Helenas familj hoppas att Kalla fall-gruppen i Göteborg ska ta över utredningen.
Foto: - - / GT ARKIV, 225 905

Vad familjen i stället hoppas på är att utredningen kring deras dotter och syster ska flyttas till Göteborg och Kalla fall-gruppen. 

– Det är vårt stora hopp att de ska få utredningen skickad till sig och att de kan ta ett omtag på hela fallet. 

– Vi kommer aldrig sluta kämpa för att få reda på vad som hände Helena. 

”Fruktansvärt illa skött”

Leif GW Persson är överlag skarpt kritisk mot hur polisen i Skaraborg har bedrivit sin utredning. 

Kritiken handlar om hur man har hanterat spår och bevisning, men också om att man – enligt Persson – väntade för länge med att förhöra intressanta personer i Helenas närhet.

Leif GW Persson riktar hård kritik mot polisens utredningsarbete efter Helenas försvinnande.
Foto: OLLE SPORRONG

– Redan från början är det här fruktansvärt illa skött. Man borde använda det på polisutbildningen för att visa hur man inte ska göra. Hade det här skötts av kompetent folk så hade vi samma sommar som det hände haft lösningen på den här gåtan. Men initialt begår man misstag som inte låter sig rättas till, säger GW i ”Nyhetsmorgon”.

Polisen har själva medgett att utredningen inte sköttes exemplariskt initialt.

– Utredningen kom väldigt snett i början. Man fokuserade väldigt mycket på en speciell person. Men det visade sig att vittnesuppgifterna som lämnats var helt felaktiga, har kriminalkommissarie Lars Johansson tidigare sagt.

Johansson har samtidigt tillagt att GW Persson ”inte haft någon insyn i fallet på många år.”

Lars Johansson är kriminalkommissarie på roteln för grova brott vid polisen i Skaraborg.
Foto: JOHAN RONGE

GT har under flera dagar försökt nå Lars Johansson för en kommentar om de nya uppgifterna, men utan framgång.