Nerijus Bilevicius har genom advokat Björn Hurtig överklagat till Högsta domstolen. Foto: Adam Ihse/TtNerijus Bilevicius har genom advokat Björn Hurtig överklagat till Högsta domstolen. Foto: Adam Ihse/Tt

Nerijus Bilevicius har genom advokat Björn Hurtig överklagat till Högsta domstolen.

 Foto: Adam Ihse/Tt
Leif GW Persson tror att stjärnadvokaten Björn Hurtig kommer få Bilevicius att ge en ny berättelse om flickan. Foto: Alex LjungdahlLeif GW Persson tror att stjärnadvokaten Björn Hurtig kommer få Bilevicius att ge en ny berättelse om flickan. Foto: Alex Ljungdahl
Leif GW Persson tror att stjärnadvokaten Björn Hurtig kommer få Bilevicius att ge en ny berättelse om flickan. Foto: Alex Ljungdahl
Hurtig. Foto: Anders YlanderHurtig. Foto: Anders Ylander
Hurtig. Foto: Anders Ylander
Mördade Lisa Holm, 17. Foto: Polisen/PrivatMördade Lisa Holm, 17. Foto: Polisen/Privat
Mördade Lisa Holm, 17. Foto: Polisen/Privat

GW Persson om nya försvaret i Lisa-fallet

Publicerad

Här är frågorna som försvaret hoppas ska fria Nerijus Bilevicius för mordet på Lisa Holm.

Stjärnadvokaten Björn Hurtig kan få den dömde mördaren att hävda att han vidrört flickan efter hennes död för att förklara DNA-lämningarna på kroppen.

Det tror Leif GW Persson:

– Han är en slipad jävel, så han förstår nog vad han ska göra, säger GW om advokatens taktik.

DNA från Lisa Holms dömde mördare Nerijus Bilevicius hittades både på hennes kläder och på platsen där hon dödades. Trots att lämningar har hittats även på insidan av Lisa Holms kläder har Nerijus Bilevicius konsekvent nekat till att han rört eller ens sett flickan.

Men nu kan den morddömde lämna en helt ny förklaring till DNA-spåren – där han erkänner att han varit i kontakt med Lisa Holm efter hennes död.

– Det finns en hypotes i målet att DNA:t kommit dit när man hängt flickan men vad är det som säger att DNA:t inte kommit dit när man plockat ner en flicka, forslat undan en flicka, sa den dömdes nye advokat Björn Hurtig, som begärt mer tid innan den utförliga överklagan lämnas in, till P4 Skaraborg på fredagen.

Professorn och kriminologen Leif GW Persson, som följt mordfallet sen början och som varit på plats i rätten under rättegångarna i Skövde, tror att stjärnadvokaten Hurtig kommer få Bilevicius att ge en ny berättelse om flickan.

"Var det inte du som hittade henne?"

Det var precis som jag skrev i min kolumn, att hon har målat in sig i ett hörn, den där förra (Inger Rönnbäck, Bilevicius tidigare advokat. Reds. anm). Det enda sättet att måla ut sig är att han vidgår någon form av tidigare kontakt med henne. Varför har han inte gjort det tidigare? Jo, därför att det hade varit besvärande för honom, säger Leif GW Persson.

Nu måste den morddömde, som fyllde 36 år i fångenskap i torsdags, komma på en förklaring till att han lämnat så mycket DNA på flickan, utan att erkänna att han också tog hennes liv.

– Han blir ju tvungen att berätta hur det gått till, säger professorn och "Veckans brott"-profilen fortsätter:

– Hurtig är en slipad jävel, så han förstår nog vad han ska göra. I och för sig kommer man inte ge klienten råd av den typen, men det är lätt att gå runt det. Man säger "var det inte så att du hittade henne, och då tänkte du att 'ojojoj, nu kommer jag åka dit och de kommer säga att det är jag som har gjort det, då blev jag livrädd och flyttade på henne'", ungefär så. Den linjen kommer de driva, säger Leif GW Persson om advokatens förmodade plan.

Får ge detaljerad förklaring

Men även om Nerijus Bilevicius hävdar sin oskuld till mordet kan de specifika platserna för DNA-lämningarna bli svårförklarade. Där tror Leif GW Persson att den morddömde är fast i ännu ett hörn.

– Ja, precis. Det är klart. Det är de ställen där det så att säga skulle ha uppkommit naturligt utifrån åklagarens gärningsbeskrivning, helt enkelt när han har dragit ner hennes byxor och trosor och sådana där saker. Då hamnar de just där. Skulle han ha hittat henne ... då är det tveksamt ... då får han vara ganska detaljerad i hur fan det har hamnat just där, säger GW och fortsätter:

– Han kan ju inte gärna i det läget hävda att han har dragit ner byxor och trosor på henne. Det blir nog jävligt knepigt, men det är ju den väg som erbjuds. Annars kan du bara glömma det. Det är en del att hålla i huvudet, men det är värt ett försök.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER