Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om nigerianska maffian Black Axe: ”De är fruktade”

”De är fruktade”, säger Leif GW Persson om nätverket Black Axe.Foto: OLLE SPORRONG
Så kallade kapslar fyllda med narkotika.Foto: TV4
Mängder av narkotikakapslar.Foto: TV4
Enligt Leif GW Persson är det mycket vanligt med så kallade ”sväljare”.Foto: TV4

Ett jätteåtal gällande bland annat synnerligen grov knarksmuggling väcktes i höstas i Göteborgs tingsrätt.

Bland de 15 åtalade har flera kopplingar till det nigerianska maffianätverket Black Axe.

Ett nätverk som beskrivits som en dödskult som kidnappar, mördar och använder sig av svart magi.

– De är fruktade, naturligtvis, säger Leif GW Persson i tisdagens ”Brottsjournalen”.

I oktober i fjol väcktes åtal mot 15 personer vid Göteborgs tingsrätt gällande grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

Flera av personerna kan kopplas till Black Axe.

Det handlar om stora mängder kokain och heroin som förts in i Sverige och andra europeiska länder. Summan för narkotikan ligger i 100-miljonersklassen.

Kapslar med heroin och kokain som en kurir tvingades svälja.Foto: Tullverket

Black Axe pekas också ut för att ha gjort sitt skyldigt till människohandel.

– Det är känt sedan länge att de ägnar sig åt människohandel, både utnyttjande i form av arbetskraft men även sexuella tjänster. Men också narkotikasmuggling, har Karolina Lindekrantz, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, tidigare sagt.

Avrättningsfilmer används i skrämselsyfte

Förra året hittade dessutom den svenska tullen ett tiotal avrättningsfilmer i mobiltelefoner som kan kopplas till nätverket, enligt Aftonbladet.

På filmerna syns hur vuxna och barn misshandlas och dödas, filmer som ska vara inspelade i Afrika. Gärningsmännen använder sig av machete och automatvapen.

Det finns uppgifter om att filmerna använts i syfte att skrämma kurirer och andra som jobbar för Black Axe, menade åklagare Anna Svedin då.

Nätverket har också beskrivits använda sig av svart magi.

Misstänkta medlemmar i Black Axe grips av italiensk polis.Foto: Polizia de Stato

I måndagens ”Brottsjournalen” i TV4 togs det stora knarkåtalet och kopplingen till Black Axe upp.

– Det är en lokal organisation med lokala, religiösa förtecken. Man håller på med voodoo och såna där saker, uttalar förkastelsedomar mot folk och skrämmer livet ur dem. Funkar inte det kan man vara mycket påtaglig i sin praktik. De är fruktade, naturligtvis, säger han i programmet.

En hierarkisk organisation

Organisationen beskrivs i programmet som hierarkisk med fyra nivåer.

I toppen huvudmännen i Nederländerna, därunder kurirer som transporterar och säljer narkotikan. Längst ned finns gatuförsäljarna.

– De förekommer som kurirer mellan länder och kurirer inom ett land, men framför allt inom gatuförsäljningen. Nyttiga idioter i den meningen. De svarar för en totalt sett mycket liten andel av den illegala droghanteringen, om man skulle ta bort dem skulle inget väsentligt förändras, men de är naturligtvis ett otrevligt tillskott, säger Leif GW Persson.

Metoden för att föra in drogerna i Sverige kallar åklagaren Anna Svedin i programmet för en ”klusterbombning”, det vill säga att skicka stora mängder narkotika väl medvetna om att en del kommer beslagtas längs vägen.

Hösten 2018 skedde tillslag varje vecka, berättar hon.

Åklagare Anna Svedin.Foto: TV4

”Då dör man, helt enkelt”

Ett sätt att smuggla narkotikan är genom så kallade ”sväljare”, personer som transporterar narkotikan genom att svälja en stor mängd kapslar fyllda med antingen heroin eller kokain.

– En bra sväljare kan få i sig ungefär 50 stycken. Det är mycket vanligt att man transporterar droger på det här viset, säger Leif GW Persson i programmet.

Han fortsätter:

– Om förpackningar går sönder mår man inget bra i och med att det är en ganska så gigantisk överdos. Vi talar om uppemot 20 gram i en sån där kapsel. Då dör man, enkelt uttryckt, säger Leif GW Persson.

Black Axe etablerade sig i Europa i samband med flyktingvågen 2015. Deras kriminella verksamhet i Europa utgår sedan dess från Sicilien i Italien.

✓ ”Brottsjournalen” sänds på tisdagar klockan 21.00 i TV4 samt på TV4 Play.

TV: Detta är Black Axe