Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om mordutredarna: "En samling idioter"

Leif GW Persson menar att det begicks grova fel i polisutredningens inledande skede: "Hur många misstag som helst".Foto: Alex Ljungdahl
Kriminalkommissarie Lars Johansson har en annan teori än Leif GW Persson.Foto: JOHAN RONGE
Helena Andersson försvann spårlöst 1992. Foto: PRIVAT

Polisprofessorn Leif GW Persson säger sig vara säker på vad som hänt Helena Andersson – men tycker att "polisen gjorde alla tänkbara misstag i inledningsskedet" av utredningen.

– Det är ett veritabelt jävla elände att försöka få ordning på det i efterhand, säger han.

– Jag skulle kunna presentera andra alternativ som är mer trovärdiga än GW:s, säger kriminalkommissarie Lars Johansson.

Polisprofessorn Leif GW Persson är övertygad om att det var på stadshotellet i Mariestad som Helena Andersson, 22, stötte på de personer som ligger bakom hennes försvinnande.

Helena försvann efter en festkväll i Mariestad sommaren 1992 den sista platsen hon syntes till på var på en gångbro över ån en bit från stadshotellet. De sista spåren är hennes blodiga skor och ringar som hittades nära föräldrahemmet. 

Sedan dess har Helena varit spårlöst försvunnen

Tror att hon fick skjuts hem 

Leif GW Persson tror att hon fick skjuts hem till sina föräldrar när en dispyt uppstod.

– Det är ett mord där man dumpat kroppen, sannolikt i den närbelägna sjön. Jag skulle gissa på två gärningsmän. Det har utbrutit något bråk mellan henne och gärningsmännen i närheten av föräldrarnas hus och i samband med det har hon blivit slagen. Sedan har hon blivit frihetsberövad, säger Leif GW Persson.

Kriminalkommissarie Lars Johansson är chef över polisens rotel för grova brott i Skaraborg. Han avfärdar däremot GW:s teori.

– Jag har inte samma uppfattning om det händelseförloppet och skulle kunna presentera andra alternativ som är mer trovärdiga än GW:s. Han går in i en fälla. Jag vill inte kommentera varför, men jag har inte samma brottsplatsanalys som han, säger Lars Johansson, som ansvarar för mordutredningen.

Finns allvarliga brister

De båda är däremot överens om att det finns allvarliga brister i polisutredningens inledande skede.

– Man gör alla tänkbara misstag man kan göra i samband med en polisutredning i initialskedet. Det är ett veritabelt jävla elände att försöka få ordning på det i efterhand och den här gången gick det inte. Rikskrim skötte sig inte heller med den äran, för de var nere ganska tidigt. En samling idioter. Du får gärna citera mig.

Då får du förklara hur du menar.

– Det är hur många misstag som helst. Det är en icke nedlagd förundersökning och jag är gammal anställd. Jag omfattas fortfarande av den sekretessen som gällde när jag var det, men du kan vara helt lugn på den punkten. Det begicks mycket allvarliga misstag i inledningsskedet.

Kommissarien: "Ute på svag is"

Lars Johansson om GW:s svidande poliskritik:

– Jag håller med honom om de initiala grejerna. De första veckorna är det en massa konstigheter. Det är en brist att man under första tiden, som är den viktigaste, hanterar det som ett försvinnande men inte gör några platsundersökningar.

– Men drar man fram det en månad eller två då rikskrim kommer och han själv är med så dammsuger man hela Mariestad och tar in en felaktig person. Så han är lite ute på svag is och trampar när han skyller på andra. Men problemet är att det aldrig har gjorts någon riktig platsundersökning.