Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW om misstänkta mordet på Gica: ”Mycket ovanligt"

Gica hittades död i Huskvarna i augusti och polisen tror att han blivit mördad. Foto: Mikael Good
Vid platsen där den hemlöse mannen där den hemlöse mannen bodde har det tänts ljus och lagts blommor. Foto: ADAM IHSE/TT
"De har påverkats av attityder i sin omgivande vuxenvärld eller av vänner och kamrater", säger kriminologiprofessor Leif GW Persson. Foto: ROGER TILLBERG/STELLA PICTURES

Unga pojkar utreds för det misstänkta mordet på EU-migranten Gica i Huskvarna i början av augusti.

Enligt Leif GW Persson rör det sig om en mycket ovanlig händelse. 

– De har påverkats av attityder i sin omgivande vuxenvärld eller av vänner och kamrater, säger kriminologiprofessorn i TV4 Nyhetsmorgon.  

EU-migranten kallas för Gica och den åttonde augusti hittades han död i parken där han brukade sova. 

Fyra unga pojkar misstänks nu för brott i samband med hans död. Två av pojkarna, som är 16 och 14 år gamla, utreds för mord.

Enligt kriminalprofessor Leif GW Persson är dödsmisshandeln en mycket ovanlig händelse.

Det var under den här bryggan i centrala Huskvarna som Gica hittades död den åttonde augusti.

– Det händer någon gång per år. Då ger man sig oftast på jämnåriga, men sällan äldre. Det händer också, men det är mycket ovanligt faktiskt, säger han i TV4 Nyhetsmorgon.  

Han säger också att när det gäller den här typen av brott är det inte ovanligt att det finns ideologiska motiv bakom och att han förklarar att det kan röra sig om ett hatbrott. 

 

 

– Vad man redan vet är att det inte finns någon historia mellan gärningsman och offer, det här är någon de har retat upp sig på. Med tanke på deras ålder kan det vara så att budskapet varit i säck innan det hamnade i deras påse så att säga. De har påverkats av omgivande vuxenvärld eller av vänner och kamrater.

Leif GW Persson pratade om det misstänka mordet i TV4 Nyhetsmorgon. Foto: TV4

Leif GW: Går inte vara säker på uppsåtet 

En 16-årig pojke har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord, den starkare misstankegraden. Han nekar till brott. Ytterligare en pojke, under 15 år, utreds för mord. Han är inte straffmyndig och utreds därför enligt LUL, lagen om unga lagöverträdare.

Två andra utreds för misshandel respektive ofredande.

Leif GW Persson säger till TV4 att det inte går att vara säker på uppsåtet till handlingen. 

– Det är ganska lätt att slå ihjäl en människa, speciellt i det här fallet när vi pratar om en fysisk skör människa. Det kanske inte var deras avsikt, de kanske bara ville spöa honom, men det lär väl framkomma under utredningen. Nu dog han, och då blir konsekvenserna annorlunda.

 

 

Det misstänkta mordet på Gica har upprört Sverige. Under fredagen befann sig statsminister Stefan Löfven i Jönköping och kommenterade händelsen. 

– Nu måste rättsprocessen ha sin gång, men bara det att man mördar en av samhällets svagaste. Vi behöver diskutera hur man får stopp på tiggeriet för det är ingens framtid. Men det här är ju så fruktansvärt. Jag blir väldigt, väldigt bedrövad, säger han till Jönköpings-Posten.  

Stefan Löfven. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ

Han säger också till tidningen att samhällsklimatet kring EU-migranter som tiggeri har hårdnat, men han tycker inte att Socialdemokraterna bär någon skuld i det. 

 

 

– Tiggeriförbud har vi aldrig föreslagit. Däremot att vi behöver få ett stopp på tiggeriet, men det är ur en solidaritetsvärdering. Det är ingen framtid för någon att behöva stå på knä och tigga, säger Stefan Löfven till tidningen.