Leif GW Persson uttalar sig om fallet med mördade Kevin. Foto: Sven LindwallLeif GW Persson uttalar sig om fallet med mördade Kevin. Foto: Sven Lindwall
Leif GW Persson uttalar sig om fallet med mördade Kevin. Foto: Sven Lindwall
Professorn menar att han inte mördades av bröderna Robin och Christian i Arvika. Foto: SvtProfessorn menar att han inte mördades av bröderna Robin och Christian i Arvika. Foto: Svt
Professorn menar att han inte mördades av bröderna Robin och Christian i Arvika. Foto: Svt

GW om Kevin-fallet: "En psykisk tortyr"

Publicerad

Kriminologen och Expressenkrönikören Leif GW Persson är inte nådig i sin kritik mot poliserna som utförde förhören med småpojkarna i Kevinfallet.

– Man utsätter de här gossarna för är en psykisk tortyr, en grov misshandel om man så vill, säger GW.

Leif GW Persson är hundraprocentigt övertygad om att fyraårige Kevin inte mördades av bröderna Robin och Christian i Arvika i augusti 1998.

Han konstaterar efter det att SVT sänt de tre delarna av dokumentärserien Fallet Kevin.

– Polisen har fått ärendet om bakfoten. Så småningom hittar de två småkillar och de har inte en susning om vad det handlar om. Då skedmatar man dem med sin version om vad som hänt. Men det hjälper inte eftersom de ändå inte förstår någonting. Eftersom man då har gjort stora utfästelser inför offentligheten om att det här kommer vi att klara upp så är det till sist bara de som finns kvar, säger Leif GW Persson på onsdagskvällen.

GW:s kritik mot polisen i Kevinfallet

Expressenkrönikören menar att polisen slarvade bort chansen att hitta andra, mer tänkbara gärningsmän, än två pojkar som då var fem respektive sju år gamla. Kevin dog i augusti 1998 i Kyrkviken i Arvika.

– Under den här resans gång för det har då gått nästan tre månader sedan det hände. Då har man varit intresserad för andra, alternativa gärningsmän, som har varit långt mer troliga än de här men har varit betydligt äldre och stretat emot med större framgång. Och i slutändan så hävdar man då att de har sagt saker som de faktiskt inte har sett. Det är sammantaget väldigt sorgesamt. Nu är det här preskriberade brott, men det strider mycket tydligt mot de regler som gäller för barnförhör. I den meningen är det grova tjänstefel man begår, säger Leif GW Persson och fortsätter:

GW: Polisen har utsatt pojkarna för psykisk tortyr

– Men dessutom går det långt utöver det i och med att det man utsätter de här gossarna för är en psykisk tortyr, en grov misshandel om man så vill. Den är straffbar i sig, även den är preskriberad, så i ansvarsdelen kom de lindrigt undan, de som gjorde det här.

Han menar att polisens misslyckande i Kevinfallet inte ger någon rättvisande bild av kriminalpolisarbete. Andra poliser hade precis som många som läst om fallet och sett SVT:s dokumentärserie reagerat starkt mot metoderna i polisförhören.

– För de vet att så här går det inte till. Detta är inget sätt att få fram en sanning utan dess raka motsats.

– Nu var det så enkelt att denna utredning var hemligstämplad rakt över. Det fanns ingen som sa emot dem. Deras motpart var en femåring och en sjuåring och deras föräldrar som för säkerhets skull var intagna på psyket och som då dags hade tagit sig polisens förklaring om barnens skuld. Det var ingen som kunde bjuda dem motstånd.

Leif GW Persson är övertygad om brödernas oskuld.

– Och jag har också en rimlig uppfattning om hur det har gått till och till och med vem man ska leta efter, men det tänkte jag återkomma till i annat sammanhang.

– Den person som jag är mest intresserad av har man av svårförklarliga skäl skrivit av.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER