GW om det misstänkta mordet: "Är åt helvete"

En kvinna hittades död i en lägenhet i Björlanda på Hisingen. En man i 50-årsåldern är häktad för för mord. Enligt grannar som GT pratat med kunde kvinnans liv ha räddats. Nu reagerar Leif GW Persson, professor i kriminologi. "Det visar hur dåliga vi är på att hantera den typen av mänskliga problem", säger han.
Foto: Ylwa Yngvesson
En nära anhörig man häktades på juldagen på sannolika skäl misstänkt för mord.
Foto: Anders Ylander
Flera grannar till kvinnan berättar att den mordmisstänkte under lång tid spridit skräck i området.
Foto: Anders Ylander
Grannarna slog flera gånger larm till polisen om den mordmisstänkte mannen. Men förgäves – dagen före julafton hittades kvinnan död i lägenheten i Torslanda.
Foto: Anders Ylander

Grannarna slog flera gånger larm till polisen om den mordmisstänkte mannen.

Men förgäves – dagen före julafton hittades kvinnan död i lägenheten i Torslanda.

Nu reagerar Leif GW Persson, professor i kriminologi.

– Det är naturligtvis alldeles åt helvete. Det visar hur dåliga vi är på att hantera den typen av mänskliga problem.

Det julidylliska bostadsområdet i Torslanda skakas av ett misstänkt mord. Här hittades en kvinna i 50–årsåldern död i sin lägenhet dagen före julafton.

En man i 50–årsåldern, som är nära anhörig till dödsoffret och tidigare dömd för flera brott, greps omedelbart. Han har erkänt att han dödade kvinnan och på juldagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord.

Kvinnan hittades död i bostaden i Torslanda i tisdags, men enligt åklagaren kan hennes liv ha släckts långt tidigare.

– Brottet ska ha begåtts under julledigheten, det är någon gång mellan den 18 och 23 december satt som tidsram, säger kammaråklagare Camilla Tell.

"Hörde slag och att kvinnan skrek"

Enligt grannar som GT pratat med kunde kvinnans liv ha räddats, varningssignalerna ska ha varit många och högljudda. Flera boende säger att de har polisanmält den mordmisstänkte.

– Jag såg när han jagade henne runt lekplatsen med en golfklubba. Polisen larmades och de stormade in i lägenheten med sköldar och dragna batonger, säger en granne.

– Jag polisanmälde honom i oktober. Då hörde jag slag och att kvinnan skrek. Jag är hundra procent säker på att det var slag, säger en person.

"Tacka fan för att det är ett problem"

Ytterligare en boende säger:

– Det hemskaste är att det här fått pågå så länge utan någon satt stopp för det. Bara de senaste månaderna ha polisen varit i lägenheten flera gånger.

Leif GW Persson, professor i kriminologi, förstår de boendes frustration.

– Visst finns det anledning till kritik. Man tar för lätt på det där.

– Tacka fan för att det är ett problem, när någon dör, säger kriminologiprofessorn.

Polisen ska utreda

Att kvinnan trots flera varningssignaler nu hittats misstänkt mördad är en stor tragedi, enligt Leif GW Persson.

– Det är naturligtvis alldeles åt helvete. Det visar hur dåliga vi är på att hantera den typen av mänskliga problem. Speciellt kring jul, då saknas det icke ärenden som inte handlar om att tomten har gått fel.

Polisen ska nu utreda om man kunnat agera annorlunda.

– Det kan mycket väl stämma det som grannarna säger. Men vår grupp som har jobbat med det här har inte haft tid att göra den bakgrundschecken. VI kommer att konstatera om det är sant eller inte så småningom, säger Peter Kron, kriminalinspektör vid Länskriminalpolisen i Västra Götaland.

Åtal mot den mordmisstänkte mannen ska väckas senast den 8 januari.