Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leif GW: Han får max fyra år om han döms

Misstänkte 17-åringen häktas för polismord.
Leif Gw Persson.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
En polis mördades i Biskopsgården sent på onsdagen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Om polisen säkrar teknisk bevisning är chansen stor för en fällande dom efter polismordet i Göteborg, tror Leif GW Persson.

Enligt honom borde skytten ha sett att det var en polis.

– Det stora rabaldret utbryter om han döms. Det går inte att sätta en sjuttonåring i fängelse. Han får max fyra års ungdomsvård, säger polisprofessorn.

En 17-åring häktades på söndagen misstänkt för mordet på en 33-årig polis i Göteborg i onsdags kväll. Han nekar till brott.

Polisen uppger att de gjort flera tekniska fynd vid brottsplatsen, bland annat tomhylsor. Enligt polisprofessor Leif GW Persson kan hylsorna få en avgörande betydelse om skytten kan kopplas till dem.

– Säg att man hittar honom på hylsorna, att man lyckas knyta honom till dem. Det kan ju räcka, säger GW.

GW: Borde ha sett

Polismord brukar ofta klaras upp, säger Leif GW Persson. Det finns bara ett undantag på drygt 100 år. 1992 sköts en polis i en av Stockholms södra förorter av personer som rånat en värdetransport.

– Man har haft misstankar och det är till och med folk som suttit för det, men det har aldrig lett till något.

Enligt polisen var det sannolikt inte 33-åringen som var måltavlan. Leif GW Persson säger dock att det finns saker som pekar på att skytten begrep att han var polis. Enligt Expressens uppgifter var 33-åringen uniformerad.

– Har skytten full synförmåga, om det är en polis i uniform, så borde han ju ... möjligen skiter han i vilket. Vapnen de använder är inga skarpskyttevapen, så det går inte att utesluta att polisen åkte ner av våda.

Den tekniska undersökningen kan visa om skytten såg att det var en polis, enligt GW.

– Man kan se var han stod i förhållande till den han sköt.

”Kan bli stort rabalder”

Om den nu häktade 17-åringen döms finns det risk att folk blir upprörda över straffet, säger Leif GW Persson. För minderåriga är påföljden för mord som högst fyra års sluten ungdomsvård – om det inte finns synnerliga skäl. Då kan fängelse bli aktuellt.

– Det stora rabaldret utbryter om han döms. Det går inte att sätta en sjuttonåring i fängelse. Han får max fyra års ungdomsvård.

I en dom i Göteborgs tingsrätt 2018 bedömdes ett mord, begånget av en 17-åring, ha varit av sådant slag att ungdomsvård var ett för lågt straff.

”Det är fråga om en ren avrättning på nära håll med flera skott från ett kraftigt vapen”, stod det bland annat.

”Offret saknade möjlighet att värja sig”, stod det vidare.

Leif GW är inte glad över att det skett flera skjutningar på senare tid.

– Det är sorgsamt. Nu börjar de komma tillbaka till gamla nivåer. Ett tag såg det lovande ut, det föll relativt brant när man spärrat in tjogvis, men nu skjuts det ganska friskt igen.

Polisens presstalesperson om den förlorade kollegan.
Fritidsgården vill erbjuda unga en meningsfull vardag.