Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW: Det fanns ett vittne till mordet

STRÖPS PÅ KYRKOGÅRDEN. 17 år har gått sedan Malin Olsson mördades - och Leif GW Persson tycker det är en gåta att fallet inte klarats upp. Men polisen slår ifrån sig tv-profilens kritik om passivitet - och hugger tillbaka: "Han vet inte vad vi gör i utredningen. När han får stå oemotsagd i sitt program blir det fel", säger förundersökningsledare Anders Sandholm. Foto: Leif Gustafsson
GÖTEBORG. Malin Olsson mördades 23 juli 1994 och lämnades naken bakom en grav på Östra kyrkogården i Göteborg.
17 år senare är fallet fortfarande olöst och polisen saknar en misstänkt gärningsman.
Men i kväll avslöjar kriminologen Leif GW Persson en makaber detalj i SVT - en förbipasserande man bevittnade hela "kyrkogårdsmordet".
- Han kunde åtminstone ha skrikit för att få stopp på det, säger GW Persson.

FAKTA

Leif GW Perssons gärningsmannaprofil
Missbruksproblematik högt sannolik.
Ingen förstagångsförbrytare. Lär finnas i polisens register sedan tidigare.
Sexuella motiv till brottet, trots att någon våldtäkt aldrig genomfördes.
Polisen har granskat en rad personer som skulle ha kunnat utföra mordet, men inte fått något napp.
Ett par hundra personer i närområdet är undersökta i utredningen.
Tre personer som bor i närområdet är högintressanta, men har inte kunnat knytas till brottet.

Mordkvällen börjar i en röd Cadillac med vännerna
Mordet den 23 juli 1994 kom som en chock för fridfulla Ed, Malin Olssons hemort i Dalsland.
Malin Olsson, 16, var hundvakt i Härryda när hon åkte in till Göteborg för att festa med vänner.
Men hon återvände aldrig.
Mordkvällen började i en röd Cadillac cabriolet i Härryda utanför Göteborg. Eftersom Malin inte var myndig fick sitta ensam kvar i bilen när de andra gick in på en lokalpub. Det gjorde henne på dåligt humör och när de väl kom in till centrala Göteborg blev det tjafs med de andra i sällskapet.
Då gav sig Malin i väg i den varma Göteborgsnatten, men hennes kompis Eva följde efter för att leta efter henne någon minut senare.
"Jag ropade efter henne, och tyckte att det var konstigt att hon inte kom. Det var inte mig hon var arg på", sa Eva till GT kort efteråt.
Efter att ha träffat minst två personer och frågat om vägen till kollektivtrafik som kunde ta henne tillbaka till Härryda har ingen sett henne, förrän på Östra kyrkogården.
"Hon skulle aldrig ha gått in på kyrkogården frivilligt", säger hennes mamma Marita Olsson i SVT i kväll.
Malin kan ha tvingats in på Kyrkogården där hon strypmördades vid 01.40 på natten mot söndagen.
Efter mordet tros gärningsmannen ha gått bort till en vattenpump några meter därifrån och sköljt av sig. Bredvid stod en bänk
där han kan ha satt sig och gått igenom innehållet i Malins plånbok - som sedan hittades utspritt i ett stort område runt stadsdelen Lunden.
I närheten av korsningen Danska vägen och Kärra-lundsgatan upphörde spåren från Malins plånbok. Resten av innehållet hittades i Kortedala, fem dagar senare.
Drygt tolv timmar efter att Malin avled, vid 13-tiden på söndagen, hittades hon av en man som promenerade på kyrkogården och utspridda i ett buskage återfanns hennes kläder.
Faktatext: MARKUS HANKINS, JOHANNA SCHREIBER

Malin Olsson, 17, ströps på Östra Kyrkogården i Göteborg under ett kortare besök i staden. "Kyrkogårdsmordet" är än i dag ett av Sveriges mest uppmärksammade olösta mordfall.
I kväll tar professor Leif GW Persson upp fallet i serien Sommarmord på SVT och avslöjar att ett tidigare hemligt vittne fanns vid mordplatsen.

Vittnet både hörde och såg

Tidigare har det framkommit information om att ett vittne skulle ha hört skrik från kyrkogården i samband med mordet. Men nu påstår Leif GW Persson att det vittnet inte bara hörde - utan såg vad som hände.
På en slänt drygt sju-åtta meter ovanför stenmuren där Malin Olsson slogs för sitt liv, ska det tysta vittnet ha stått och sett på.
- Han står där under hela överfallet och mordet. Och gör ingenting faktiskt. Så det är ett jävla sorgsamt vittne, han kunde åtminstone ha skrikit för att få stopp på det, säger Leif GW Persson i kvällens program.
Och enligt Persson larmade mannen aldrig polisen - utan sin sambo. Malin Olsson dödades på Östra Kyrkogården i Göteborg 1994.
- Så fort det blir tyst så kutar han hem och berättar för sin sambo om de hemskheter som han har varit med om. Hon blir ju tokförbannad på honom och ringer till polisen men först nästa dag, säger Persson.
Men då hade Malin Olssons kropp redan hittats.

Lämnar inte ut allt

I dag är Anders Sandholm på Länskriminalpolisen i Göteborg förundersökningsledare för Malin-mordet. Han är förtegen om detaljerna i ärendet, med hänvisning till den ännu pågående förundersökningen.
- Det finns tusentals förhör i det här omfattande fallet. En del uppgifter i ärendet kommer vi aldrig att lämna ut om vi inte lyckas klara upp ärendet. Även om det är ett gammalt fall är det ju en pågående förundersökning, säger han.