Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW: "Aldrig hört ett så jävla konstigt försvar"

Inger Rönnbäck ägnade en del av sin slutplädering åt att kommentera Leif GW Persson och hans uttalanden i Lisa Holm-fallet. Foto: Alex Ljungdahl
Leif GW Persson sågar Inger Rönnbäck: "Jag har aldrig hört ett så jävla konstigt försvar." Foto: Simon Hastegård
Lisa Holm blev bara 17 år gammal. Foto: Privat

Misstänkte mördaren Nerijus Bilevicius

Foto: Alex Ljungdahl

Under flera dagar pågick rättegångsförhandlingarna i Skaraborgstingsrätt – i dag klockan 11 kommer domen.

Foto: Alex Ljungdahl

Gården i Blomberg.

Foto: Anders Ylander
1 / 7

Under tisdagen kommer domen mot Lisa Holms misstänkta mördare Nerijus Bilevicius, 35. Då går Leif GW Persson på nytt ut och sågar den mordmisstänktes advokat Inger Rönnbäck:

– Jag har aldrig hört ett så jävla konstigt försvar, säger polisprofessorn.

Men nu ger Inger Rönnbäck igen på GW:

– Han vill väl slå åt alla håll, säger hon.

Leif GW Persson riktade länge kritik mot polisens utredning i Lisa Holm-fallet. Sedan har han ändrat ståndpunkt.

Under tisdagsförmiddagen kommer domen mot mordmisstänkte Nerijus Bilevicius. Polisprofessorn är säker på vad han döms till:

– Livstids fängelse för mord, allt annat skulle göra mig förvånad. Det har hans advokat ärligen tjänat ihop till, och han också.

Hade Nerijus Bilevicius kunnat säga någonting annorlunda i förhören för att det inte skulle vara uteslutet med livstids fängelse nu?

– En jävla massa. Han hävdar att han inte ens vet vem Lisa Holm är och då blir spåren som säkrats obegripliga. Det hade kunnat finnas en massa alternativ på vägen. Vana busar brukar anpassa sig när de sett förundersökningen. Men han fortsätter köra huvudet i väggen.

Sågar kostnadsräkningen

Under sin slutplädering i tingsrättsförhandlingarna gick advokaten Inger Rönnbäck till attack mot mycket – bland annat Leif GW Persson.

GW – som tidigare riktat skarp kritik mot Rönnbäck – är helt oförstående till advokatens utspel i rätten.

– Hon ägnade tio minuter av sin plädering åt en kolumn jag skrivit dagen innan. Hon vädjade till rätten att de inte skulle bry sig om den. Vad fan har det med saken att göra? Jag har aldrig hört ett så jävla konstigt försvar, säger Leif GW Persson.

– Fel, säger Inger Rönnbäck om att hon ägnade tio minuter av sin plädering åt GW:s text:

– Det stämmer inte att jag ägnade tio minuter. Jag hade inte ens läst hans kolumn. Jag nämnde hans namn en gång i en mening, det var det enda. Han har ju helt missuppfattat...han har väl inte lyssnat på pläderingen.

Leif GW Persson höjde också på ögonbrynen när han fick se den kostnadsräkning som Inger Rönnbäck lämnade in till Skaraborgs tingsrätt.

Hon vill ha 903 000 kronor för de 448 timmar som lagts ner på ärendet, för sina utlägg och för tidsspillan. Alldeles för mycket, enligt GW.

"Inte ett jävla nickel"

– Jag har aldrig sett en kostnadsräkning i paritet med den där. Det är fem månader och den är på nästan en miljon. Med tanke på vad hon åstadkommit hade jag kunnat göra det snabbare.

Inger Rönnbäck svarar:

– (skratt) Ja, jag har inget att säga om det. Jag tycker inte att det är värt att bemöta det. Det är inte på den nivån att jag anser att jag ska bemöta det.

Du tycker att det är för låg nivå på diskussionen?

– Jag uttalar mig inte om det, men du kan ju tänka själv. Jag anser inte att det är värt att bemöta.

GW har riktat kritik mot dig?

– Han vill väl slå åt alla håll. Inte vet jag. Jag bryr mig inte alls, absolut inte.

Den är alltså hög trots att intresset för fallet varit så stort?

– Det har ingenting med saken att göra. Du har en standardtaxa du ska gå efter, som är på typ 2 000 kronor per timme inklusive moms.

Inger Rönnbäck kommer att prata med sin klient i telefon efter att domen har meddelats av Skaraborgs tingsrätt. Hon är själv upptagen i en heldagsförhandling i ett misshandelsmål.

– Jag kommer att prata med honom i telefon så snart jag kan efter klockan 11. Det är möjligt att det inte är någon paus vid 11, då får jag det på lunchen.

Vad gör du för tolkning av att din klient är kvar i häkte?

– Jag spekulerar inte i det, säger Inger Rönnbäck.