Lisa kan tacka både Gustav och personalen på dotterns skola för sitt liv. Foto: PrivatLisa kan tacka både Gustav och personalen på dotterns skola för sitt liv. Foto: Privat
Lisa kan tacka både Gustav och personalen på dotterns skola för sitt liv.  Foto: Privat
Kurserna i HLR gjorde att Gustav reagerade på ren instinkt när hustrun fick hjärtstopp. Foto: ShutterstockKurserna i HLR gjorde att Gustav reagerade på ren instinkt när hustrun fick hjärtstopp. Foto: Shutterstock
Kurserna i HLR gjorde att Gustav reagerade på ren instinkt när hustrun fick hjärtstopp.  Foto: Shutterstock

Gustavs snabba insats räddade livet på Lisa

Publicerad

Gustav Andrén reagerade utan att tänka när hustrun Lisas hjärta stannade mitt under dottern utvecklingssamtal. 

Tillsammans med rektor och lärare höll de henne vid liv tills ambulans kom. 

– Jag vill berätta för hela världen hur viktigt det är att kunna HLR, jag är ett levande bevis på att det är livsviktigt, säger Lisa Andrén, 33. 

Utvecklingssamtalet på dotterns skola i Kungsbacka förflöt så som utvecklingssamtal brukar. Till en början. 

Plötsligt föll Lisa Andrén ihop, slog huvudet i kanten på en bänk och hennes ansikte antog en blå färg. Maken Gustav Andrén reagerade på ren instinkt, efter flera kurser i HLR (hjärt- och lungräddning) inledde han genast det som skulle rädda Lisas liv, vilket Norra Halland skrivit om. 

– Hon tuppade av rakt framför ögonen på oss alla och blev omedelbart blå i ansiktet. Jag minns knappt vad jag gjorde, det bara hände. Samtidigt som jag började med HLR sprang läraren och hämtade mer hjälp, säger Gustav. 

– Jag minns att jag blåste in tre gånger, sen är det svart för mig. 

Hjärtat hade stannat

Därefter löstes Gustav av, läraren som höll i utvecklingssamtalet hade hämtat både rektorn för Hedeskolan och en annan lärare – båda utbildade i HLR. Gustavs uppgift blev istället att ta hand om dottern som var mycket chockad. 

Efter bara några minuter kom två ambulansen och Lisa fördes snabbt till Sahlgrenska där man konstaterade att hon fått ett hjärtstopp. 

– Det enda jag minns på flera timmar var en röst som sa att Gustav var i ambulansen bakom, men jag vet inte vem rösten tillhörde, säger Lisa. 

När hon bara var 3,5 månad konstaterades det att hon led av Kawasaki syndrom och att det satt sig på kranskärlen. När hon var 1,5 år fick hon en hjärtinfarkt, men sedan dess har hon gått på kontroller och inte lidit mer än med det faktum att hon inte rekommenderas att bli elitidrottare. 

Efter hjärtstoppet på utvecklingssamtalet har hon legat på sjukhuset i tre veckor. Nu väntar hon på en by-passoperation, tills dess har hon som extra säkerhet en ICD inopererad som håller koll på pulsen. Hon har också en defibrillator. 

Det är livsviktigt med HLR

Hon har också en uppmaning: 

– Jag vill berätta för hela världen hur viktigt det är att kunna HLR, jag är ett levande bevis på att det är livsviktigt, säger Lisa. 

Hennes make stämmer in. 

– Jag har gått en del kurser, men när det här hände så reagerade jag på instinkt. Folk som kan mer än jag om detta har berättat att det inte gått så bra om vi inte agerat så snabbt. 

Givetvis är också tacksamheten stor. 

– Det första jag ville när jag vaknade var att tacka alla, personalen på skolan, de i ambulansen, Gustav, alla. Det går inte att tacka dem nog. De såg till att jag lever idag, säger Lisa. 

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER