Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gustavs snabba insats räddade livet på Lisa

Lisa kan tacka både Gustav och personalen på dotterns skola för sitt liv.
Foto: Privat
Kurserna i HLR gjorde att Gustav reagerade på ren instinkt när hustrun fick hjärtstopp.
Foto: Shutterstock

Gustav Andrén reagerade utan att tänka när hustrun Lisas hjärta stannade mitt under dottern utvecklingssamtal. 

Tillsammans med rektor och lärare höll de henne vid liv tills ambulans kom. 

– Jag vill berätta för hela världen hur viktigt det är att kunna HLR, jag är ett levande bevis på att det är livsviktigt, säger Lisa Andrén, 33. 

Utvecklingssamtalet på dotterns skola i Kungsbacka förflöt så som utvecklingssamtal brukar. Till en början. 

Plötsligt föll Lisa Andrén ihop, slog huvudet i kanten på en bänk och hennes ansikte antog en blå färg. Maken Gustav Andrén reagerade på ren instinkt, efter flera kurser i HLR (hjärt- och lungräddning) inledde han genast det som skulle rädda Lisas liv, vilket Norra Halland skrivit om. 

– Hon tuppade av rakt framför ögonen på oss alla och blev omedelbart blå i ansiktet. Jag minns knappt vad jag gjorde, det bara hände. Samtidigt som jag började med HLR sprang läraren och hämtade mer hjälp, säger Gustav. 

– Jag minns att jag blåste in tre gånger, sen är det svart för mig. 

Hjärtat hade stannat

Därefter löstes Gustav av, läraren som höll i utvecklingssamtalet hade hämtat både rektorn för Hedeskolan och en annan lärare – båda utbildade i HLR. Gustavs uppgift blev istället att ta hand om dottern som var mycket chockad. 

Efter bara några minuter kom två ambulansen och Lisa fördes snabbt till Sahlgrenska där man konstaterade att hon fått ett hjärtstopp. 

– Det enda jag minns på flera timmar var en röst som sa att Gustav var i ambulansen bakom, men jag vet inte vem rösten tillhörde, säger Lisa. 

När hon bara var 3,5 månad konstaterades det att hon led av Kawasaki syndrom och att det satt sig på kranskärlen. När hon var 1,5 år fick hon en hjärtinfarkt, men sedan dess har hon gått på kontroller och inte lidit mer än med det faktum att hon inte rekommenderas att bli elitidrottare. 

Efter hjärtstoppet på utvecklingssamtalet har hon legat på sjukhuset i tre veckor. Nu väntar hon på en by-passoperation, tills dess har hon som extra säkerhet en ICD inopererad som håller koll på pulsen. Hon har också en defibrillator. 

Det är livsviktigt med HLR

Hon har också en uppmaning: 

– Jag vill berätta för hela världen hur viktigt det är att kunna HLR, jag är ett levande bevis på att det är livsviktigt, säger Lisa. 

Hennes make stämmer in. 

– Jag har gått en del kurser, men när det här hände så reagerade jag på instinkt. Folk som kan mer än jag om detta har berättat att det inte gått så bra om vi inte agerat så snabbt. 

Givetvis är också tacksamheten stor. 

– Det första jag ville när jag vaknade var att tacka alla, personalen på skolan, de i ambulansen, Gustav, alla. Det går inte att tacka dem nog. De såg till att jag lever idag, säger Lisa. 


Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android