Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustav, 22, nära döden – efter elchock på jobbet

Här är dagens toppnyheter.
Gustav Östermyr, 22, råkade ut för en olycka för snart tre år sedan. Nyligen fälldes Serneke med en 400 000-kronorsbot för händelsen.Foto: Privat / Privat
Gustav fick kraftiga brännskador över stora delar av kroppen.Foto: Privat / Privat
Gustav fick kraftiga brännskador över stora delar av kroppen.Foto: Privat / Privat

Gustav, 22, fick svåra brännskador efter en kraftig elchock – som nästan tog hans liv.

På grund av misstaget på byggarbetsplatsen har Serneke blivit dömda till böter på 400 000 kronor.

– Det är inga jättesummor egentligen. Jag kunde lika gärna ha strukit med, säger Gustav Östermyr.

Gustav Östermyr, 22, från Alingsås jobbar som fogare och var skickad till en arbetsplats i Lerum för drygt tre år sedan. Han och en kollega skulle foga två dörrar. Men ingen visste att dörrarna var till en transformatorstation – och elen påslagen.

– Jag skulle kolla till dörren och fick en ljusbåge i mig. En transformator har liksom 20 000 volt och man behöver inte ens vara i kontakt med den för att viss el är luftburet så det hoppade in i armen. Det var som på en film, säger Gustav.

Hans kollega sprang fram och drog bort honom varpå Gustav kollapsade. Han fick åka med ambulans till Sahlgrenska och opererades akut.

– De skar upp mina armar för att när man får ström i sig så expanderar musklerna så man behöver klippa upp områdena för att man ska kunna andas. Det var så jag förstod det. 

Strömmen hoppade in i armen

Samma kväll flögs Gustav till Linköpings sjukhus brännskademottagning. Där vårdades han under två veckors tid och undergick olika operationer.

– Jag var för det mesta nersövd under den tiden och de skar bort, fixade och lappade ihop brännskadorna. På grund av smärtorna hade jag stora doser smärtstillande i mig hela tiden, säger han.

Strömmen hade hoppat in i vänster arm, vandrat genom kroppen och gått ut genom vänster fot. Efter två veckor på sjukhuset flögs han tillbaks till Sahlgrenska.

– Brännskadorna är på hela nedre armarna och händerna i stort sett. Sedan en del på rumpan, låren baktill och vänster fot. Jag var på sjukhus i ungefär en månad och har varit hemma i nästan ett år, säger han.

Gustav var nära att dö på jobbet. Han fick mycket allvarliga skador.Foto: PRIVAT
Gustav var nära att dö på jobbet. Han fick mycket allvarliga skador.Foto: PRIVAT

”Jag kunde strukit med”

Han minns inte så mycket av sjukhustiden mer än att det var långa och tråkiga dagar. Efteråt har det varit kämpig rehabiliteringsträning, berättar han.

– När jag kom hem var vänsterarmen orörlig men det har jag fått träna upp. I dag har jag mycket bättre rörlighet och 80 procent av styrkan tillbaks.

Att Gustav och hans kollega blev inskickade i transformatorrummet var inte meningen. Det är endast utbildade elektriker som har behörighet dit. Men på grund av ett kommunikationsmisstag mellan Lerum Energi och de byggansvariga Serneke hamnade Gustav där ändå.

– Det är en olyckshändelse och det kunde ha hänt vem som helst. Det är bara jättetråkigt att det händer. Man kunde ha skött det bättre. 

Drygt tre år efter händelsen har Serneke blivit fällda av Alingsås tingsrätt – straffet blev 400 000 kronor i företagsböter. Domstolen skriver i domen att företagets platsansvarige inte har gett Gustav och hans kollega tillräcklig information om hur arbetet skulle utföras och under vilka förutsättningar.

– Såklart de ska stå för det de har gjort. 400 000 kronor, det är inga jättesummor egentligen. Jag kunde lika gärna strukit med, samt min kollega, säger Gustav Östermyr.

Johan Live är kommunikationschef på Serneke. Han förklarar att jurister för närvarande tittar på boten.Foto: Serneke

Boten kan överklagas

Serneke berättar att domen granskas av jurister och att det ännu inte är bestämt om boten ska överklagas eller inte.

– Jag kan säga att vi håller på att titta på den domen för att besluta vad nästa steg blir och kan inte kommentera den ytterligare än så, säger Johan Live, kommunikationschef på Serneke.

Företaget har varit i kontakt med Gustav Östermyr och hans familj och beklagar händelsen.

– Vi försöker alltid ta lärdom när vi har ett tillbud på en arbetsplats, vad vi kan göra bättre. Vi har en aktuell och uppdaterad arbetsmiljöplan – som vi hade redan då – men vi har ytterligare förtydligat våra ordnings- och skyddsregler vad gäller elarbeten, säger Johan Live.

Han poängterar även att när man jobbar på byggarbetsplatser i farliga miljöer får man aldrig glömma säkerheten.

– Det är en jättebeklaglig händelse som vi förstår har orsakat väldigt stort lidande för Gustav. Detta är en påminnelse om att vi och andra i branschen alltid ska ha säkerheten i fokus. Sånt här ska inte få hända, säger Johan Live.