Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustaf, 11, brände sig på ovanliga maneten

Gustaf Bergagård, 11, brändes av en Klängmanet på Hälsö.Foto: Privat / Privat
Klängmaneten upptäcktes på Västkusten 2018.Foto: Björn Källström

Kvällsdoppet på Hälsö tog en oväntad vändning. 

Gustaf, 11, brände sig på den ovanliga klängmaneten och drabbades av svår smärta – och nu vill familjen varna andra. 

– Det var som att giftet förflyttade sig i kroppen, säger mamman Malin Bergagård, 47.

Malin Bergagård, från Göteborg, var tillsammans med sin familj på Hälsö i Göteborgs norra skärgård på kvällen.

Hennes son Gustaf, 11, badade tillsammans med sin pappa då han plötsligt brändes av något i vattnet, något som GP först berättade om.

– Det var vid en flytbrygga vid en underbar liten badplats där vi ofta är och badar. Det är väldigt bra utsikt där just i manethänseende från bryggan. Vi kollade noga i vattnet innan och såg en vanlig brännmanet på ena sidan av bryggan så de badade på andra sidan. När de skulle simma in skriker Gustaf plötsligt till liksom och vi fattar direkt att någonting har hänt, säger Malin Bergagård.

När de tittade i vattnet såg de något som såg ut som lite sjögräs som flöt omkring.

Malin som själv är uppvuxen på öarna menar att hon har en del maneterfarenhet och tänkte först att det kunde vara en lång tråd från en vanlig brännmanet.

Forskare varnar för maneten

– Smärtan blev så stark så vi körde hem direkt. Egentligen ska man skölja med saltvatten och inte torka med handduk men det gjorde ju vi. Det är inte så att man googlar först och åtgärdar sen när ens son står där helt hysterisk, säger hon.

Efter att ha sökt lite på nätet förstod de att det lilla sjögräset de tyckte sig ha sett i vattnet troligtvis var en klängmanet. 

Maneten har nyligen kommit till Västkusten och forskare varnade inför årets badsäsong för den svårupptäckta maneten som bara är cirka två centimeter i diameter.

– Man ska inte vara orolig, men man bör vara försiktig och vaksam. Den är mycket kraftigare än en vanlig brännmanet och man får starkare brännskador. Man får väldiga smärtor i kroppen och man får svårt att sova på natten, har Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium, tidigare sagt till GT.

Smärtan spred sig i kroppen

Gustaf brände sig på armen och blev först röd och svullen. De rakade armen med raklödder för att få bort alla rester från maneten men smärtan var kvar ändå.

– Det blev bara värre och värre. Det var som att giftet förflyttade sig i kroppen. Först var det armen, sen kände han det på ryggen, på handen och under fötterna. Det var så synd om honom. Han kunde hämta andan i någon minut, sen fortsatte det. Han är så stark annars, men detta var jättehemskt, säger Malin Bergagård.

Efter ett tag kontaktade familjen giftinformationscentralen och fick där samma tips som de läst på nätet. Efteråt var det bara att vänta på att det skulle gå över.

– Jag läste att man kan känna av det i upp till två dygn. Efter några timmar lyckades han somna och morgonen efter vaknade han upp pigg och glad som tur var. Jag skrev om det på Facebook och tänkte att jag måste varna andra i närheten. Vi var ju superförsiktiga och kollade i vattnet, men vi visste tydligen inte vad vi skulle kolla efter, säger hon.