Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Guns N' Roses återförening – efter 20 års kaos: "En cancer"

Axl Rose och Slash i Köpenhamn 2017.
Foto: MADS JOAKIM RIMER RASMUSSEN / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bandet år 1992, innan uppbrottet.
Foto: KEVORK DJANSEZIAN / AP
Ullevi är utsålt på lördag.
Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Ett av världens största rockband var nere för räkning – men reste sig på nio.

Efter 20 år av konflikter är Guns N’ Roses tillbaka med båda frontfigurerna Axl Rose och Slash.

På lördagen kliver de in på ett utsålt Ullevi. 

– Hade du frågat mig innan hade jag sagt ”Nej, aldrig i livet. Det kommer aldrig hända”. Men det hände och det är grymt, säger Slash.

– Not in this lifetime.

Inte under denna livstid. Så svarade Axl Rose i april 2012, när han fick frågan om bandets ursprungliga medlemmar skulle kunna återförenas. Men nästan exakt fyra år senare kom ändå det officiella tillkännagivandet – och återföreningen var ett faktum. 

Världsturnén, som fick det passande namnet ”Not in this lifetime tour”, sammanförde de tre originalmedlemmarna Axl Rose, Slash och Duff McKagan för första gången på 20 år.

Gitarristen Slash lämnade bandet 1996, efter en rad konflikter mellan honom och sångaren Axl Rose. Den sista droppen kom när Rose förvärvade den juridiska rätten till bandets namn – och därmed förpassade de andra till vanliga anställda. 

– I'm done.

”Jag är färdig”, eller ”det räcker nu”. I en intervju med tv-profilen Piers Morgan från 2012 berättade Slash om sina sista ord till Axl Rose. Sedan gick det två decennier, under vilka de båda frontfigurerna inte pratade med varandra – men ofta pratade om varandra. 

"Jag ser honom som en cancer"

– Personligen ser jag honom som en cancer som man bör ta bort och undvika. Desto mindre man hör om honom och hans supportrar, desto bättre, sa Axl Rose till tidningen Spinner i en intervju 2009.

I samma intervju sa han uttryckligen att det inte fanns någon chans för en återförening.

– Det är noll procents chans att jag har något att göra med Slash, så länge det inte rör sig om ett bakhåll och det hade inte varit vackert, sa han till tidningen.


LÄS OCKSÅ: Veckans höjdpunkter i Göteborgs nöjesliv


I en annan intervju samma år gick sångaren så långt som att säga att någon av dem skulle behöva dö först.

– Det är uppenbart att en av oss två kommer dö innan en återförening och oavsett hur ledsamt, fult eller olyckligt folk tycker att det är så är det så det är, sa Axl Rose i en intervju med Billboard

Axl Rose kallade Slash "en cancer" och sa att det inte fanns en chans att de skulle återförenas.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Hittills över 150 konserter

Inte ens när Guns N' Roses valdes in i aktade Rock & Roll Hall of Fame kunde de komma överens. Axl Rose vägrade delta och när Slash fick frågan om varför svarade han: 

– Han hatar mig. För en massa olika saker, jag vet inte ens. Det finns helt enkelt ingen kommunikation mellan oss, sa Slash till tidningen Rolling Stone 2012.

Så när nyheten om återföreningen kom förvånade den alla. Två och ett halvt år senare har Guns N' Roses gett runt 150 konserter och spelat för över 4,3 miljoner fans. I maj i år hade turnén dragit in över 4 miljarder kronor, enligt Sydsvenskan. 

I en intervju i radioprogrammet Sixx Sense berättar Slash att det var Axl Rose som tog initiativet till återföreningen. Rose ringde honom när han var på turné i Sydamerika och när han kom hem träffades de personligen.

– Jag minns det väldigt tydligt, det var renande att prata personligen. För det finns ett band som aldrig bröts, säger Slash i intervjun och fortsätter:

– Det var mycket negativa känslor efter uppbrottet genom alla 20 åren. Men det är som i ett äktenskap, när du älskar någon finns den känslan alltid kvar, trots allt negativt. Mycket av det förevigades i medierna och allt förstorades. Så när han och jag pratade för första gången var det väldigt, väldigt coolt. 

"Det finns ett band som aldrig bröts", sa Slash om Axl Rose.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Slash: "En helt ny upplevelse"

Förutom Slash och Axl Rose deltar även basisten Duff McKagan från originaluppsättningen. Dessutom har trummisen Steven Adler hoppat in och gästspelat. Den sista ursprungliga medlemmen, gitarristen Izzy Stradlin, har däremot inte deltagit på turnén.

Men enligt magasinet Loudwire ska det ha varit väldigt nära.

– Izzy kom så långt att han flög ut och soundcheckade tillsammans med bandet, men han lämnade platsen efter soundchecken och ville inte ha något att göra med det, sa Guns N' Roses manager Alan Niven till magasinet i februari i år. 

– Det hade gått bra och alla var glada. Jag är säker på att han skulle ha stannat, men något måste verkligen ha upprört honom för han gick därifrån efter soundchecken och dök inte upp igen. Fördmodligen är han rätt sur nu, säger Niven vidare till Loudwire.


LÄS OCKSÅ: Stjärnorna som kommer till Way out west 


”inte under denna livstid” blev under denna livstid, minus Izzy Stradlin då. En av de första gångerna Slash och Axl Rose spelade tillsammans efter återföreningen var på festivalen Coachella i Kalifornien år 2016. Slash beskrev efteråt känslan som "overklig".

– Det fanns ögonblick på scen när jag tänkte efter och kände ”wow”. Det var helt unikt. Samma killar, samma låtar – men en helt ny upplevelse. Hade du frågat mig innan hade jag sagt ”Nej, aldrig i livet. Det kommer aldrig hända”. Men det hände och det är grymt, sa Slash till Sixx Sense

Sedan dess har bandet turnerat världen runt och på lördag intar de Ullevi i Göteborg.