Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gunnel, 68, började rida som pensionär

Gunnel med hästen Carino, som blev hennes för ett halvår sedan. "Man lär sig vilka knappar man ska trycka på". Foto: Privat

BANKERYD. En promenad med hundarna för tre år sedan kom att förändra Gunnel Blombäcks tillvaro helt.

Hennes ögon drogs till en ridklubb, trots att hon aldrig haft något intresse tidigare. Snart satt hon på en hästrygg på en testdag.

– Det var jag och fem-sex-åringarna, säger Gunnel Blombäck – som själv är 68 år fyllda.

För tre år sedan flyttade Gunnel Blombäck, 68, till Bankeryd utanför Jönköping. En dag gick hon förbi hästgårdar när hon var ute med sina hundar. I den kuperade miljön såg Bankeryds ridklubb extra inbjudande ut.

– Det här såg ju skoj ut tänkte jag, säger Gunnel Blombäck.

Gunnel hade aldrig haft något intresse för att lära sig rida tidigare - förutom en tur på islandshäst en semester för 30 år sedan hade hon aldrig suttit på en hästrygg innan.

Tog infallet på allvar

Men hon bestämde sig för att ta sitt infall på allvar, och hörde av sig till ridklubben för att fråga om det fanns någon nybörjargrupp hon kunde få testa på ridning med.

– De sa att det fanns en pröva på-grupp på lördagarna. Och där var det jag - och fem-sex-åringarna! Allihop hade ridit länge dessutom, så de hade försprång. Jag gick en termin där och lärde mig grunderna och det var inte så jädrans lätt, haha, säger Gunnel Blombäck.

Även om det tog ett bra tag att lära sig hantera hästar tappade Gunnel aldrig modet.

– Det är en väldigt successiv process och jag har medvetet gått in för att lära mig allt noggrant, säger hon.

Skaffade egen häst

Efter ett år på ridklubben kände sig Gunnel betydligt tryggare i sadeln än tidigare. Tanken på en egen häst började gro - och till slut slog hon till. Vallacken Carino, elva år gammal, blev hennes för ett halvår sedan. Hon har lärt känna honom väl.

– Man lär sig vilka knappar man ska trycka på. Han är väldigt känslig för hur man sitter i sadeln och hur man stannar honom, men det har jag fått lära mig, säger Gunnel Blombäck.

Hon hoppas på att kunna locka fler till ridningen och hennes egen ridklubb. Genom sin nya hobby har Gunnel fått vänner över generationsgränserna och dessutom fått lära sig något nytt. Och så är det en chans att använda sin kropp.

Roligare än gymmet

– Innan gick jag till gymmet, men det här är mycket roligare.

Hon har blivit uppskattad på klubben. Inte minst för att hon som pensionär kan hjälpa till med den dagliga skötseln på lite fler tider än andra ryttare, som går i skolan eller jobbar.

– Jag är lite som ett ess i rockärmen, säger Gunnel Blombäck.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!