Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunnar tröttnade på regnet – skrev till SMHI

Gunnar Hjerdt Bengtsson i Ekshärad var trött på regniga midsommaraftnar.Då skrev han till SMHI och bad om uppehållstillstånd.Foto: Pelle T Nilsson / PHOTO: ALL OVER PRESS/PELLE T NI
"Inte en droppe regn har fallit. Vi har kunnat sitta ute hela kvällen och har en fantastisk midsommar", säger den glade värmlänningen.Foto: Privat
Gunnar brukar samla släkt och vänner under Midsommar och tänkte att 2016 skulle han göra allt för att få fint väder. Foto: Privat

Gunnar Hjerdt Bengtsson i Ekshärad var trött på regniga midsommaraftnar.

Då skrev han till SMHI och bad om uppehållstillstånd.

Regnuppehåll, alltså.

Och han blev bönhörd.

– Inte en droppe regn har fallit. Vi har kunnat sitta ute hela kvällen och har en fantastisk midsommar, säger den glade värmlänningen.

Det var SVT Nyheter Värmland som först berättade om Gunnars skämtsamma vädjan till SMHI.

– Man har ju tröttnat på det ostadiga vädret under midsomrarna och tänkte att det kunde ju inte skada att skriva till SMHI och be om uppehållstillstånd för Värmland.

– Jag vet inte hur många gånger vi suttit ute och det har börjat med fint väder men så har regnet brakat loss och vi har fått fly inomhus.

Temporärt uppehållstillstånd

Gunnar brukar samla släkt och vänner under Midsommar och tänkte att 2016 skulle han göra allt för att få fint väder. Han skrev ett brev till SMHI som är Sveriges största meterologiska aktör.

– Jag tänkte de kunde försäkra om temporärt uppehållstillstånd, berättar Bengtsson.

Och SMHI svarade på hans vädjan.

– Det var ju jättetrevligt att Hans Bengtsson skickade mig ett svar med glimten i ögat.

Bengtssons svar till Ekshärads solstråle löd:

”Ni har nu beviljats tillfälligt uppehållstillstånd, dock med det förbehållet att uppehållstillståndet kan komma att dras tillbaka redan innan det börjat gälla, nämligen i så fall det skulle inträffa att ifrågavarande midsommardygn, enligt i skrivande stund ej publicerade kommande prognoser, kommer att präglas av envetet regnande eller annan form av nederbörd såsom hagel eller med hagel jämförbar nederbördstyp.”

En regnfri midsommarfest

När vi ringer upp Gunnar klockan 21 på midsommaraftons kväll kan han berätta att hans fest varit helt regnfri och helt igenom lyckad.

– Vi är 14 personer här. Barn, barnbarn och lite bekanta och vi kan inte ha det bättre.

Mycket tack vare det tillfälliga uppehållstillståndet.