Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gunnar, 73, stoppade tjuvarna – helt naken

Gunnar Andersson, 73, utanför den sönderslagna altandörren. Foto: Privat
Tjuvarna har använt en cementljusstake för att göra hål i glaset. Foto: Privat

Två tjuvar gjorde inbrott hemma hos Gunnar Andersson, 73, i natt. 

Men de valde helt fel pensionär att ge sig på.

Gunnar Andersson tog upp fajten med de knivbeväpnade männen – och jagade bort dem från huset.

– Jag ger mig inte i första taget. Men nästa gång ska jag försöka ha kläder på mig i alla fall, säger han. 

Det är sen natt mot onsdag i Lerdala utanför Skövde när Gunnar Andersson, 73, vaknar av en duns ute i huset. Först tror han att det är en dröm, men när han hör en kraftig smäll förstår han att något är i görningen.

– Jag och frugan har skilda sovrum för att jag snarkar, så först trodde jag att hon hade fått ett blodtrycksfall och svimmat. Men när jag kom upp såg jag två skuggor på altanen och det var fullt med glassplitter på golvet, säger han.

Barfota och naken stegar han genom splittret mot den sönderslagna altandörren. Där står två maskerade män.

– Jag frågade vad fan de höll på med. Jag svor riktigt ordentligt, säger Gunnar Andersson.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot inbrott 

Tjuvarna drog kniv

Männen mumlar först något osammanhängande till svar, men när Gunnar ryter ifrån ännu en gång får han reda på vad de är ute efter. De vill ha 150 000 kronor och hans bil, något som Skaraborgs Läns Tidning var först att berätta om.

– Tror du att jag går runt hemma med 150 000 kronor? Är du dum i huvudet eller? Så sa jag till dem. Det var hemskt sagt, men jag blev så arg.

De två maskerade männen närmar sig dörren, men Gunnar Andersson blockerar vägen. Då tar en av mannen upp en mattkniv ur fickan – sen försöker båda två att ta sig in i huset.

– Ja, nu jävlar får vi se vad som händer, hann jag tänka. Sen knuffade jag bort den ena från altandörren. Då kom han med kniven mot mig, säger Gunnar Andersson.

Här, på altanen, försökte tjuvarna ta sig in. Foto: Privat

Gunnar slet av dem masken

Männen gör flera försök att ta sig in i huset, men varje gång stoppas de av Gunnar. När knivmannen går till attack får Gunnar ett skärsår på ena fingret. Då stegar han fram till männen och rycker av dem snusnäsdukarna som de har har använt för att maskera sig.

– Jag måste ju se vem jag pratar med, tänkte jag. Under tiden ropade jag åt min fru som hade kommit upp att ringa polisen, berättar han.

LÄS MER: Tjuvarna bröt sig in för att lämna tillbaka Olles dator

Tjuvarna flydde från platsen

Efter en kvarts kamp ger tjuvarna upp. De flyr platsen innan polisen hinner komma till platsen. 

Kvar på altanen står Gunnar Andersson med adrenalinet pumpande i blodet.

– Frugan tyckte ju inte om vad jag gjorde, men det var andra makter som tog över. Jag ville inte släppa in dem för man har ju hört så mycket om att de kan binda fast äldre människor och råna dem, säger han.

Under dagen har polisens tekniker undersökt brottsplatsen. Och skulle tjuvarna våga sig tillbaka är Gunnar Andersson redo för ytterligare en omgång:

– Jag var fastighetsskötare i Skara tidigare och då fick man möta lite klientel som man fick skrämma upp ur källare och så. Jag ger mig inte i första taget. Men nästa gång ska jag försöka ha kläder på mig i alla fall.