Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunhilds deklarerade förmögenhet: 28 000

Petter Stordalen redovisar en betydligt större förmögenhet än hustrun, Gunhild Stordalen.Foto: H^^K, PONTUS / NTB SCANPIX TT NYHETSBYR?N
Gunhild Stordalen.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Gunhild och Petter Stordalen flyttar isär. Det meddelade paret i ett gemensamt uttalande på söndagen.

De har beskrivits som ett miljardärpar, men en genomgång av de norska skattedeklarationerna har visat att det är en benämning som kanske bör omprövas – åtminstone för en av dem.

I november förra året offentliggjordes 2017 års skattedeklarationer i vårt västra grannland. Norska TV 2 bestämde sig för att titta närmare på vad kändisparet Petter och Gunhild Stordalen redovisade i inkomst och förmögenhet för år 2017 – och vad de fann kanske förvånar en och annan.

Hotellmagnaten Petter Stordalen redovisade en förmögenhet på drygt 758 miljoner norska kronor, medan hustrun – läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen – inte redovisade mer än 28 019 kronor i förmögenhet. 

”Inga konstigheter”

GT ringde upp Mads Andenæs, professor i juridik vid Oslo universitet, som förklarade att det inte är ovanligt att gifta par redovisar olika stora förmögenheter i Norge. 

– Så vitt jag kan se är det inga konstigheter. Det finns en stor grad av frihet kring hur du vill arrangera det inom äktenskapet. Man skattar bara för det som är en ens egen del. Det kan vara ingenting, medan den andra kan ha en stor förmögenhet, sa han.

Och att den ena maken har en större förmögenhet än den andra, säger enligt Andenæs heller ingenting om hur tillgångarna fördelas vid en eventuell skilsmässa. 

– Nej. Vid en skilsmässa skulle det bli en fråga om hur mycket han måste lämna över till henne. Det kan vara avtalat, säger han.

I somras kunde Instagram-användare följa makarna Stordalens semester på luxuösa resmål som Antibes och Saint-Tropez.Foto: Instagram

Det betalade Petter i skatt

Enligt tidningen Kapital är Petter Stordalens verkliga förmögenhet också betydligt större än vad som framgick av deklarationen. Kapitals översikt visade att Stordalen är Norges tionde rikaste person, med en förmögenhet på 26 miljarder kronor.

Diskrepansen ska bero på att Stordalens bolag inte är börsnoterade och att kapitalet till stora delar är bundet i fastigheter som är högt skuldsatta. Det skattemässiga värdet är samtidigt lägre än det faktiska marknadsvärdet.

2017 betalade hotellmagnaten drygt 6,6 miljoner norska kronor i förmögenhetsskatt. 

För fjärde året i rad, redovisade Petter Stordalen dock noll kronor i inkomst. Det uppger nättidningen Hegnar.no