Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunhild Stordalens viktiga budskap för att rädda miljön

"Den bästa servicen är room service, men större är inte alltid bättre, US", skriver Gunhild Stordalen på Instagram.
Foto: KARIN TÖRNBLOM
Gunhild Stordalen är läkare, filantrop och miljökämpe.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Här är Gunhild Stordalens livsviktiga budskap – direkt från hotellrummet.

"Den bästa servicen är room service, men större är inte alltid bättre, US", skriver miljökämpen i inlägget på Instagram för att uppmärksamma de allt större matportionerna och all mat som slängs i onödan.

Gunhild Stordalen, som lider av den dödliga sjukdomen systemisk skleros, är läkare i grunden men har under de senare åren snarare utmärkt sig som filantrop och miljökämpe.

Nu lyfter hon återigen upp miljöfrågan och kopplingen till mat på sitt Instagram-konto.

Direkt från hotellrummet i USA skriver hon så här:

Den bästa servicen är room service, men större är inte alltid bättre, US”.

”Större är inte alltid bättre”

Hon fortsätter inlägget bland annat så här:

Att besöka USA är en stark påminnelse om hur trasig livsmedelsbranschen är och hur det påverkar oss: Även om vi inte medvetet väljer att överäta, så är det svårt att inte göra det. Större portioner får oss att äta mer – en vanlig amerikansk restaurangs portioner är i dag fyra gånger större jämfört med på 1950-talet.”

På bilden som ackompanjerar inlägget ses Gunhild ligga i morgonrock på hotellsängen, ätandes en minst sagt rejäl portion med mackor.

”En kvadrat med grillade mackor är lite optimistiskt till och med för en hungrig person”, konstaterar hon.

Profilerat sig som miljökämpe

Hon avslutar inlägget med att skriva att 40 procent av den producerade maten i USA slängs i slutändan.

https://www.instagram.com/p/BlQhRkjjKQm/?hl=sv&taken-by=gunhild_stordalen

År 2011 grundade Gunhild Stordalen tillsammans med maken Petter stiftelsen The Stordalen Foundation, som syftar till att sätta hållbara och miljövänliga alternativ på kartan. Sedan drygt fyra år driver hon också stiftelsen EAT Foundation. Den samlar via seminarier och möten forskare, politiker och aktivister. Syftet är att få maten att bli mer hållbar ur ett miljöperspektiv.


LÄS ÄVEN: Gunhild Stordalen: ”Jag har aldrig haft mer lust att leva”


Tidigare har hon bland annat sagt så här om stiftelsen:

– Vad du lägger på tallriken är det viktigaste beslutet för din egen och planetens hälsa, för djuren och för människorna som producerar maten.