Gunhild Stordalens varning inför halloween

Gunhild Stordalen.
Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Halloween är snart här.
Foto: COLOURBOX

Firandet av den skräckfyllda högtiden halloween stundar.

Det får filantropen och miljökämpen Gunhild Stordalen att gå ut med en varning på Instagram.

"Ett av de största hoten mot barns hälsa året runt", skriver hon och skickar samtidigt en uppmaning till sina följare om ett hälsosammare halloweenfirande.

Vissa svenskar firade halloween redan under helgen. Men den det är på tisdag, den 31 oktober, som högtiden traditionellt firas. Högtiden, där barn går hus till hus för att be om godis, förknippas framför allt med USA men firas sedan många år tillbaka också i Sverige.

Inför halloween har norska Gunhild Stordalen, läkare, miljökämpe och filantrop, publicerat en film på Instagram föreställande en utsmyckad pumpa fylld med grönsaker. I inlägget vädjar hon till sina följare att tänka på hälsokonsekvenserna av ett halloween fyllt med läsk och snask.


LÄS OCKSÅ: Gunhild Stordalens glädjebesked i sjukdomskampen 


https://www.instagram.com/p/BawIfnajhSt/?taken-by=gunhild_stordalen

"För mig är det läskigaste med halloween att socker har gått från att vara en tillfällig belöning till att bli ett av de största hoten mot barns hälsa året runt.", skriver Stordalen i inlägget.

Stordalens varning inför halloween

Hon fortsätter med att skriva att det i dag är fler än 41 miljoner barn i världen som är överviktiga.

Gunhild Stordalen tillsammans med maken Petter.
Foto: IBL

I filmen i inlägget ses en halloweenpumpa fyllas med grönsaker. Blomkål och chilisås får utgöra den blodiga "hjärnan" på pumpan medan en avokadoröra ses komma ut ur dess mun i en spya.

Följarna ger tummen upp till Gunhilds inlägg och överöser henne med uppmuntrande kommentarer. "Ett bra formulerat budskap", skriver en följare om inlägget. "Tack för sååå fint tips", skriver en annan.


LÄS OCKSÅ: Gunhild Stordalens krav på maken Petter