Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunhild Stordalens uppmaning i krisen

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
”Social distansering är svårt, även för en extrovert introvert som jag”, skriver Gunhild Stordalen på Instagram.Foto: SVT
Som högriskpatient måste Gunhild Stordalen hålla sig isolerad – och gör vad hon kan för att stå ut med ensamheten.Foto: NRK/DATOEN

Gunhild Stordalen, 41, är ledsen över att hon inte kan rycka in och hjälpa till med sin läkarkompetens under coronakrisen.

Som högriskpatient måste hon hålla sig isolerad – och gör vad hon kan för att stå ut med ensamheten.

”Social distansering är svårt, även för en extrovert introvert som jag”, säger hon i ett inlägg på Instagram.

Läkaren, filantropen och miljökämpen Gunhild Stordalen har i många år kämpat mot den dödliga bindvävssjukdomen systemisk skleros. Hon gått igenom flera svåra behandlingar.

Nu måste hon, precis som många andra, hålla sig isolerad för att inte riskera att drabbas av det nya coronaviruset.

I flera inlägg på Instagram berättar hon hur hon tar sig igenom dagarna. Bland annat står träning och online-möten på programmet.

På kvällarna passar hon på att ta löprundor längs de tomma gatorna, ”för att rensa mitt sinne”.

https://www.instagram.com/p/B-EuDhojOsF/

”Drabbar så många av oss”

Gunhild Stordalen uppmanar alla göra det de kan för att hålla sig friska och i säkerhet, för när krisen är över har vi också en planet att rädda konstaterar hon.

”Pandemin drabbar så många av oss, på så många sätt. Från de som blir sjuka, till de som förlorar sina jobb eller har blivit uppsagda. De mentala effekterna av social distans. Det kan bli värre innan det blir bättre, säger vissa. Men vi kommer att komma igenom det”, skriver hon på Instagram.

I ett inlägg tar Gunhild Stordalen upp sjukvårdens stora utmaning. Hon beklagar att hon, med sin läkarkompetens, inte själv kan rycka in och hjälpa till när Oslos borgmästare uppmanar alla med sjukvårdskompetens som inte redan är i aktiv tjänst att ställa upp.

”Tyvärr tillåter inte mina läkare mig att ansluta, men det minsta jag kan göra är att sprida meddelandet”, skriver hon och länkar till registreringen av sjukvårdspersonal.

Gunhild Stordalen har ett tufft år bakom sig med separation från maken Petter Stordalen och även en tuff behandling för sin kroniska sjukdom. Nu håller hon sig isolerad för att undvika att drabbas av coronaviruset.Foto: Jørgen Gomnæs/EAT

Saknar kollegerna

Under karantänen saknar Gunhild Stordalen också sina kolleger i EAT Foundation, organisationen som arbetar för en hälsosam och hållbara matindustri globalt. Stiftelsen fick hon i morgongåva av sin förre make Petter Stordalen när de gifte sig 2010.

”Jag saknar min EAT-familj galet mycket”, säger hon på Instagram och förklarar att hon försöker kompensera detta med videomöten och träffar via internet.

”Social distansering är svårt, även för en extrovert introvert som jag”, skriver hon.

Klädkoden för hemmakontoret är luvtröja och sweatpants, tillverkad av återvunnen, ekologisk bomull och miljövänligt färgade i starkt orange vilket är EAT:s ”lagfärg”.

Gunhild Stordalen säger att färgen påminner henne om vad stiftelsens arbete handlar om, energi, entusiasm och beslutsamhet.

TV: Makarna Stordalen separerar

Paret och Gunhild Stordalen separerar: ”Gunhild är mitt livs kärlek

 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

 

LÄS MER: ”Jag har velat göra skillnad ända sedan jag var barn”

 

LÄS MER: Gunhild Stordalen: ”Jag har aldrig haft mer lust att leva”