Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunhild Stordalens nya liv: ”Vaknar lycklig varje dag”

Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Livet för Gunhild Stordalen tog en vändning i slutet av 2019 då hon separerade från hotellmiljardären Petter Stordalen.

Men tillvaron verkar inte ha förändrats till det sämre. I en stor intervju med norska Hjemmet berättar läkaren och miljökämpen att hon vaknar lycklig varje dag.

– Jag känner att jag har fått en ny chans, säger hon.

Gunhild Stordalen, 41, blev känd för de bredare massorna när hon gifte sig med norske hotellmagnaten och miljardären Petter Stodalen, 57.

Under senare år har hon, som grundare för stiftelsen EAT, varit en frontfigur i frågan mat och klimat.

Stordalen har också uppmärksammats mycket på grund av sin kamp mot den ovanliga autoimmuna sjukdomen systemisk skleros. Hon blev den första personen i världen att två gånger genomgå en ny, experimentell stamcellsbehandling mot sjukdomen – och i slutet av förra året meddelade hon att hon kunnat sluta medicinera.

Kort dessförinnan hade det också blivit känt att Gunhild och maken Petter Stordalen skulle separera efter att ha levt ihop i 14 år.

Öppnar upp om vardagen

Nu berättar Gunhild för norska tidskriften Hjemmet om hur livet ser ut för henne i dag, efter de stora förändringarna:

– Jag bor ensam och vaknar upp lycklig varje dag för att jag inte längre behöver ta några transplantationsmediciner. Jag tränar, mediterar och tar vara på kropp och själ – de hänger ihop. Jag är tacksam för varje dag jag får utan smärta och symptom. Jag tar inte längre god hälsa för givet. Jag tar inte livet för givet.

Hon arbetar också mycket. När hon får frågan om vad hon har för förhoppningar om framtiden så är svaret kopplat till hennes arbete och miljöengagemang.

– Jag hoppas att jag får leva länge nog för att få se oss nå FN:s hållbarhetsmål. Målet är att ska en sund, hållbar och rättvis framtid för alla, där vi tar vara på och spelar i samma lag som naturen och där vi förebygger sjukdom och lidande. Sund mat, producerad på hållbart sätt, är helt avgörande får att nå de målen, säger hon till Hjemmet.