Gunhild Stordalen berättade i höstas att hon aldrig haft mer lust att leva. Foto: LISA MATTISSONGunhild Stordalen berättade i höstas att hon aldrig haft mer lust att leva. Foto: LISA MATTISSON
Gunhild Stordalen berättade i höstas att hon aldrig haft mer lust att leva.  Foto: LISA MATTISSON
Gunhild Stordalen tillsammans med maken Petter. Foto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSONGunhild Stordalen tillsammans med maken Petter. Foto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON
Gunhild Stordalen tillsammans med maken Petter.  Foto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON

Gunhild Stordalens glädje– besked i sjukdomskampen

Publicerad

Läkaren, miljöaktivisten och filantropen Gunhild Stordalen diagnostiserades 2014 med den mest aggressiva formen av den dödliga bindvävssjukdomen systemisk skleros.

Hon har varit inlagd på specialsjukhus i Nederländerna två gånger för att genomgå en riskfylld behandling och ger nu ett glädjande besked till sina följare på Instagram. 

"Firar min tolvmånaderskontroll med den största glassen jag kunde hitta", skriver hon i inlägget. 

År 2014 diagnostiserades Gunhild Stordalen med den autoimmuna bindvävssjukdomen Systemisk skleros. Hon lider av den mest aggressiva och dödliga varianten av sjukdomen, och av läkarna har hon fått veta att hon i värsta fall bara har ett par år kvar att leva.

– Döden skulle komma gradvis. Äta upp mig bit för bit, tills jag långsamt skulle sjukna in och till slut ta mitt sista andetag, berättade Gunhild Stordalen i "Sommar i P1", som sändes förra sommaren.

"Livet är som en glass"

Hon har vid vid två tillfällen fått en riskfylld behandling på ett specialsjukhus i Utrecht – senaste gången var för ett år sedan.

LÄS MER: Gunhild Stordalen: "Jag har aldrig haft mer lust att leva"

På sitt Instagramkonto, med i skrivande stund närmare 76 000 följare, lämnade hon ett glädjande besked.

Hon ler och visar en bild på en stor glass.

"Livet är som en glass, du måste njuta av det innan det smälter. "Firar min tolvmånaderskontroll med den största glassen jag kunde hitta", skriver hon i inlägget.


LÄS MER: Gunhild Stordalens ilskna hån mot Trump

Tackar kliniken 

I inlägget taggar hon sin make, Petter Stordalen och skriver att de är "förevigt tacksamma" för hjälpen de fått på kliniken och av läkare.

https://www.instagram.com/p/BWxGofDgtUB/?taken-by=gunhild_stordalen

I en lång intervju med GT har Gunhild tidigare berättat att hon aldrig haft mer lust att leva.

– Jag har aldrig haft mer lust att leva, det är helt riktigt. Just nu mår jag ganska bra, men Petter och jag lever ju i osäkerhet och det måste vi göra ett bra tag till. Jag fick ett allvarligt återfall åtta månader efter första stamcellbehandlingen och det är fortfarande för tidigt att säga om den här behandlingen har effekt. Jag vet hur det är att få dörren i ansiktet, men samtidigt som vi planerar för det värsta hoppas vi på det bästa. Vi lever här och nu och tar en dag i taget. Så är det ju för alla, men när man lever hela tiden med en diagnos som denna är det extra påtagligt, sa hon i höstas. 

Systemisk skleros

Systemisk skleros är en ovanlig bindvävssjukdom som karaktäriseras av förändrat immunförsvar, försämrad blodcirkulation och ökad bindvävsproduktion i hud och inre organ.

 

Systemisk skleros är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppens immunförsvar felaktigt riktas mot de egna vävnaderna. Grundorsaken till sjukdomen är okänd.

 

Det finns ännu ingen botande behandling för systemisk skleros. Insatserna inriktas på att lindra symtomen genom att dämpa inflammationer och förbättra cirkulationen. Eftersom sjukdomen kan påverka inre organ är det viktigt att organfunktionen undersöks noga och att vård och behandling ges tidigt i sjukdomsförloppet.

 

Försök har gjorts att behandla personer med svår systemisk skleros med autolog stamcellstransplantation. Det innebär att patientens egna stamceller tas ut ur blodet och renas för att sedan återföras. I vissa fall har sjukdomen då gått in i ett lugnt skede (remission).

 

*Källa: Socialstyrelsen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER