– Mat är direkt eller indirekt en drivande orsak i klimatförändringarna. Tillsammans kan vi ändra det från att vara en orsak till en lösning, sa Gunhild Stordalen. Foto: Skärmdump Expressen TV– Mat är direkt eller indirekt en drivande orsak i klimatförändringarna. Tillsammans kan vi ändra det från att vara en orsak till en lösning, sa Gunhild Stordalen. Foto: Skärmdump Expressen TV
– Mat är direkt eller indirekt en drivande orsak i klimatförändringarna. Tillsammans kan vi ändra det från att vara en orsak till en lösning, sa Gunhild Stordalen.  Foto: Skärmdump Expressen TV
Gunhild Stordalen höll ett brandtal framför bland annat Kronprinsessan Victoria under EAT Stockholm Food Forum. Foto: Skärmdump Expressen TVGunhild Stordalen höll ett brandtal framför bland annat Kronprinsessan Victoria under EAT Stockholm Food Forum. Foto: Skärmdump Expressen TV
Gunhild Stordalen höll ett brandtal framför bland annat Kronprinsessan Victoria under EAT Stockholm Food Forum.  Foto: Skärmdump Expressen TV
Framför ögonen på kronprinsessan Victoria inledde Gunhild Stordalen sitt tal med att tala om att mat inte är något hon bryr sig om. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNFramför ögonen på kronprinsessan Victoria inledde Gunhild Stordalen sitt tal med att tala om att mat inte är något hon bryr sig om. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framför ögonen på kronprinsessan Victoria inledde Gunhild Stordalen sitt tal med att tala om att mat inte är något hon bryr sig om.  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gunhild Stordalens skämt inför Victoria

Publicerad

EAT Stockholm Food Forum inleddes i dag av Gunhild Stordalen.

Framför kungligheter, innovatörer och företagsledare inledde hon konferensen med ett brandtal om jämlikhet och hållbarhet. 

– Vi är inte längre motståndare eller konkurrenter. Vi är alla lagspelare och tillsammans kan vi ändra systemet, sa Gunhild Stordalen. 

Hon passade också på att skämta på bekostnad av sin make, hotellkungen Petter Stordalen. 

EAT Stockholm Food Forum pågår under måndagen och tisdagen i Stockholm. 

Några av världens främsta forskare befinner sig, tillsammans med kungligheter, där för att möjligöra målet med en hållbar planet: Att kunna ge mat åt alla världens hungriga och samtidigt hålla planeten levande. 

Framför ögonen på kronprinsessan Victoria inledde Gunhild Stordalen sitt tal med att tala om att mat inte är något hon bryr sig om. 

–  Jag har en bekännelse. Jag bryr mig inte så mycket om mat. Jag bryr mig om människor, att rädda liv. Jag bryr mig om grundläggande mänskliga rättigheter som ren luft och färskt vatten, sa Gunhild Stordalen. 

Hjärtefrågan: En hållbar planet 

Men maten har en betydelse, en stor betydelse för hennes hjärtefråga. En hållbar planet. 

– Mat är direkt eller indirekt en drivande orsak i klimatförändringarna. Tillsammans kan vi ändra det från att vara en orsak till en lösning, sa Gunhild Stordalen. 

 

LÄS OCKSÅ: Gunhild Stordalens ilskna hån mot Trump

 

 

Hon nämnde att forskare, företagsledare och drömmare nu jobbar tillsammans för att uppfylla den potential som mat har i det globala samspelet. 

 

I publiken fanns företagsledare, presidenter och forskare från hela världen. Foto: Skärmdump Expressen TV

 

Saker händer, enligt Stordalen, investerare ser potential i hållbar energi. Kockar satsar alltmer på hållbar mat, som blir allt mer trendigt. Veganmat tilltalar en allt större grupp med människor.

Lurade maken Petter  

Hennes make Petter Stordalen, är en av de som blivit frälst, utan att han ens visste om det. 

– Jag tog med min köttälskande man till en restaurang för att äta en hamburgare. Han sa att den var utsökt och märkte inte ens att det var en veganburgare, berättade Gunhild Stordalen. 

Peter Stordalen, som självklart var på plats under invigningen, skrattade igenkännande till berättelsen. 

 

– Samtidigt har jag aldrig varit mer övertygad om att vi kommer att klara det här, sa Gunhild StordalenFoto: Skärmdump Expressen TV

 

"Aldrig varit mer övertygad"

Även om utvecklingen går framåt enligt Gunhild Stordalen, är man en lång väg från målet.

– I det stora hela är vi fortfarande utstickare och processen är långt från målen till 2030. Samtidigt har jag aldrig varit mer övertygad om att vi kommer att klara det här, sa Gunhild Stordalen. 

EAT Stockholm Food Forum kommer att pågå 12-13 juni. Kronprinsessan Victoria är en av de som kommer att finnas på scen, tillsammans med otaliga forskare, representanter från FN och presidenter. 

– Vi är inte längre motståndare eller konkurrenter. Vi är alla lagspelare och tillsammans kan vi ändra systemet, sa Gunhild Stordalen. 

Relaterade ämnen
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER