Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunhild Stordalen om stora fördelen med separationen

Gunhild och Petter Stordalen har separerat.Foto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON

Vid upprepade tillfällen har det riktats svidande kritik mot Gunhild och Petter Stordalens vidlyftiga resande, bland annat med privatjet.

Detta eftersom paret samtidigt sagt sig vara djupt engagerade i klimatfrågan.

Men det är en kritik som Gunhild Stordalen kommer att ha lättare att värja sig mot efter separationen från hotellmagnaten. Det säger hon i en intervju med NRK:

– Jag tror absolut att det kommer vara lättare för min egen trovärdighet.

Natten till torsdag gjorde Gunhild Stordalen sitt första offentliga framträdande sedan separationen med hotellmiljardären Petter Stordalen blev känd. Stordalen mottog ett pris på ”Global Leadership Awards” i New York, och enligt NRK löd motiveringen: 

Läkaren och miljökämpen Gunhild Stordalen för sitt banbrytande arbete med att förvandla det globala matsystemet och dess inverkan på planeten.

Gunhild Stordalen driver frågan genom stiftelsen EAT, som hon fick i morgongåva av Petter Stordalen när de gifte sig 2010.

Men hennes miljö- och klimatengagemang har flera gånger ifrågasatts.

Gunhild Stordalen delar flitigt med sig av bilder på sin Instagram där hon semestrar på diverse exotiska platser, och i början av året utnämnde brittiska tidningar henne till ”världens största hycklare” efter att Institute of Economic Affairs – en marknadsliberal tankesmedja med kopplingar till köttindustrin – lyft frågan.

https://www.instagram.com/p/Bnx8OpvjFJH/?utm_source=ig_web_copy_link

”Hyckleriet hisnande”

Kritiken kom efter en rapport från EAT Foundation, som bland annat innehöll rekommendationer om hur man bör äta för att minska sin egen negativa inverkan på klimatet.

– Hyckleriet i detta är hisnande, sa Christopher Snowdon, chef för livsstilsekonomi inom tankesmedjan, till Mirror

– Det är en kampanj som säger till vanligt folk att äta mindre än en skiva bacon för miljöns skull, samtidigt som finansiären flyger människor världen runt i privatjet och skapar ett enormt koldioxidavtryck.

Tidigare i år publicerade Nettavisen också en granskning av hur Petter Stordalens eget privatflygplan – som ägs av hotellmagnatens huvudkoncern Strawberry – hade använts under april månad.

Siffrorna som tidningen fått fram: Flygplanet hade varit i luften 33 timmar och tillryggalagt 22.184 kilometer – mer än halva jordens omkrets.

I slutet av oktober köpte också Petter Stordalen det krisande charterbolaget Ving.

Lättare utan Petter

I en intervju med norska NRK efter prisutdelningen i New York kom frågan åter på tal.

Kanalens reporter frågade Gunhild Stordalen om hon tror att det kommer att bli lättare att leva som hon lär efter separationen från Petter Stordalen, när hon ”slipper åka runt i hans dyra bilar och privatflyg.”

– Utan Petter Stordalen hade aldrig EAT eller att få upp matsystemet på FN:s agenda varit möjligt. Och det är fantastiskt att han fortsatt vill vara med och bidra, men jag tror absolut att det kommer att vara lättare för min egen trovärdighet i förhållande till saken vi jobbar med, svarade Gunhild.

Gunhild Stordalen hoppas på mindre kritik i framtiden.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Paret Stordalen gifte sig i Marocko 2010.Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES