Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gunhild Stordalen avslöjar kärleksmötena med Petter

Petter och Gunhild Stordalen. I sin nya bok beskriver hon deras kärleksresa. Foto: PONTUS HÖÖK/TT
Gunhild Stordalen. Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Hon beskriver honom som en uppmärksamhetssökande testosteronbomb som är överentusiastisk och 16 år äldre än henne.

Ändå var det Petter som Gunhild Stordalen föll för.

I sin självbiografi "Den stora bilden" berättar hon öppenhjärtigt om parets kärlekssaga – och om mammans tårfyllda reaktion när hon avslöjade vem som var hennes nya pojkvän:

"Jag läser ju tidningarna. Han är en playboy".

Han: Hotellmagnat och miljardär.

Hon: Läkare, filantrop och miljöaktivist.

Tillsammans har de gått igenom mer än vad någon ska behöva göra. Gunhild Stordalen lider av den livshotande bindvävssjukdomen systemisk skleros och i sin nya bok "Den stora bilden", som släpps på fredagen av förlaget Mondial berättar hon om sin kamp för livet – men också om sin stora kärlek till sin make.

 

 

Hon minns väl sin mammas reaktion när hon berättade för henne vem hon förälskat sig i.

– Har du blivit ihop med Petter Stordalen? undrade mamman innan hon böjde sig framåt, lutade huvudet i händerna och sa: “Gunhild ...”

Gunhild Stordalens nya självbiografi.

I boken beskriver Gunhild Stordalen det fortsatta samtalet med modern:

”Förlåt”, sade hon. ”Det är inte meningen. Jag vill bara ditt bästa.”

”Mamma.”

Hon log åt sig själv. ”Det är bara det att han är så mycket äldre än du och att han representerar något som jag trodde … Förlåt, Gunhild.”

Hon torkade tårarna.

”Jag läser ju tidningarna. Han är en playboy. Han …”

Hon rätade på sig.

”Det viktigaste är att du är lycklig. Och jag ska ge honom en chans.” Hon andades ut.

”Detta blir bra!” sade hon. ”När får vi träffa honom?”

Hon fyrade av ett brett leende.

Sedan började hon gråta igen.

Petter föll pladask

Gunhild, 39, och Petter Stordalen, 55, träffades första gången år 2004 och Gunhild Stordalen skriver att Petter visade intresse för henne redan vid det första mötet som var på en fest, men hon var upptagen och minst sagt skeptisk till hotellmagnatens pråliga approach. De bodde då nästan grannar i Oslo, men hon avvisade honom.

Med tiden glömde Gunhild bort Petter.

Men drygt ett år senare dök det upp ett sms i hennes telefon, skriver hon i boken. Då hade hon blivit singel.

Petter Stordalen gillar inte bara Gunhild, utan också Sverige och Getingen. Foto: ALEX LJUNGDAHL

”... jag hade helt glömt Petter. Kring jul fick jag ett meddelande från honom. Det var en bild på honom och en liten pojke som måste vara hans son. ”I Afrika med en liten prins”, stod det. Jag förstod ingenting. Hade han skickat fel? Jag läste meddelandet igen. Det kunde omöjligen ha varit avsett för mig.

Sedan kom det ett nytt meddelande. ”Sorry! Skickade fel.” Plötsligt slog det mig: han låtsades bara, han ville ha kontakt, det där meddelandet hade han skickat med avsikt. Jag log och lade undan telefonen", skriver Gunhild Stordalen i "Den stora bilden".

I sin nya bok beskriver Gunhild Stordalen Petter som en uppmärksamhetstörstande Foto: Pressbild

Chanslös i joggingspåret

Ett frö var sått, men det dröjde ett år till, ända till de första timmarna av 2006, innan nästa kontakt togs. Då skickade Gunhild en ”Gott nytt år-hälsning”.

En vecka senare bjöd Petter med henne till Finland på ett bröllop. Gunhild sa nej, men de enades om att springa en joggingrunda:

”Om jag vinner, följer du med mig till Finland”, sa Petter. ”Va?”. Då säger vi det”.

Vältränade Gunhild trodde på en enkel seger, men var chanslös. Petter vände sig om i den sista backen mot målet och ropade: ”Suomi! Jag vill tacka livet!”.

Sedan följde middag hemma hos Petter, resan till Finland – och samtalet med mamma.

 

 

Gunhild beskriver sin nya kärlek så här i sin bok:

”Petter Stordalen var en uppmärksamhetssökande testosteronbomb. En överentusiastisk miljardär i blanka skinnbyxor med ett brett grin, 16 år äldre än jag, kapitalist och nyskild. Och till synes stolt över alltihop.

Alla hade en bild av Petter. Alla mina väninnor var snabba att ha en åsikt så fort de fick höra att jag dejtade honom. De pratade om honom som om han var en högljudd pajas. Men den personen som jag kände var först och främst klok, reflekterande och lyssnande. Och hysteriskt rolig.”

Kastades in i lyxlivet

Gunhild var uppvuxen i ett medelklasshem med hemsnickrade möbler där naturen var viktigare än det materiella. Nu kastades hon i en tillvaro med privatjetplan, lyxyachter, vackra klänningar och fester. Men hon var inte hela tiden helt bekväm i dessa sammanhang, skriver hon.

Makarna Stordalen har inga problem med att visa sin kärlek. Foto: MAJA SUSLIN/TT

Petter Stordalen hade länge skänkt stora summor till välgörenhet, men Gunhild tyckte att hans donationer ofta var ”för impulsiva och ostrukturerade, och inte nödvändigtvis hade gått till de ändamål där de hade gjort störst nytta... Ska man rädda världen måste man vara benhård”.

Gunhild bestämde sig för att försöka rädda världen, genom sin stiftelse EAT, och hon har allt stöd som går att få av Petter – samtidigt som han varit vid hennes sida under den tunga sjukdomsperioden.

Petter och Gunhild Stordalen i en bild från år 2011. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX NORWAY/TT NYHETSBYRÅN

Mamma hade tänkt om

I juni 2010 gifte sig paret sig i ett palats utanför mytomspunna Marrakech i norra Afrika. Gunhild skriver i boken om när hon fick syn på gästerna som anlände.

”De kom gående, två och två i kvällssolen, nedför stenarna som ledde över en stor vattenspegel. Det glittrade i pärlor, håruppsättningar, diamanter, dyra klänningar och småberusade blickar. Och mitt bland alla kom mamma och pappa. Mamma hade på sig en turkos klänning. I handen hade hon en hopvikt plastpåse med manuslapparna till talet som hon skulle hålla under middagen. Jag visste det inte då, men en stor del av talet handlade om Petter. Om den värme och generositet som hon hade mött när hon först lärde känna honom.”

 

 

Mamman hade sedan länge bytt åsikt om ”playboyen” som vunnit hennes dotters hjärta. 240 gäster var på plats.

I Gunhilds och Petters bröllopsringar har de låtit gravera in det som blivit parets motto:

Strength & honor”.

Styrka och ära.

 

Gunhild Stordalens nya självbiografi "Den stora bilden" släpps fredagen 21/9