Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunhild Stordalen anklagas för hyckleri – slår tillbaka

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: Skärmdump

Läkaren och filantropen Gunhild Stordalen hängdes ut som ”världens största hycklare” i stora medier.

Detta för att hon som profilerad miljökämpe vill få folk att äta mindre kött – samtidigt som hon flyger jorden runt i bland annat privatjet.

Nu svarar Stordalen på kritiken:

– Det är en paradox att vi måste resa mycket för att få upp detta på den globala agendan, säger hon till norska NRK.

– Hyckleriet i detta är hisnande, sa Christopher Snowdon, chef för livsstilsekonomi vid organisationen Institute of Economic Affairs, till Mirror, i slutet av januari.

Kritiken – som riktas direkt mot Gunhild Stordalen – kommer efter att stiftelsen EAT Foundation, som Stordalen är vd för, finansierat en studie där det framgår att man inte ska äta mer än sju gram gris-, nöt- eller lammkött eller 28 gram fisk och att en sådan diet är avgörande för att kunna föda världens befolkning utan att förstöra miljön. 

Detta i kombination med att Gunhild Stordalen gärna delar med sig av sitt resande i sociala medier – inte minst exotiska semestrar tillsammans med maken och hotellmiljardären Petter Stordalen, 

Christopher Snowdon sa vidare:

– Det är en kampanj som säger till vanliga människor att äta mindre än en skiva bacon för miljön när finansiären flyger runt människor runtom i världen i privatjet som är ett enormt koldioxidutsläpp.

Rubrik: ”Världens största hycklare”

Flera tidningar snappade upp attacken mot Gunhild Stordalen, bland annat Daily Mail och The Sun. Den senare slog i sin rubrik fast att Stordalen ”avslöjats som världens största hycklare då hon använder ett privatjet värt 20 miljoner pund för att resa jorden runt och läxa upp köttätare om miljön”.

Norska NRK har mött Gunhild Stordalen i New York, där hon befann sig för att presentera just den rapport som hon kritiserades för. Hon säger att hon förstår att kritiken kommer:

– Ja, jag förstår det. Det är en paradox att vi måste rese mycket för att få upp detta på den globala agendan, men tyvärr är det så att om vi inte lyckas lösa matfrågan så kommer vi inte nå Parisavtalet, säger hon.

Gunhild Stordalen: ”Villig att ta kritik”

Hon får frågan av NRK om hon såras av kritiken. Stordalen svarar:

– Jag tänker att om det är något som jag är villig att ta kritik för så är det att stå upp för den bästa forskningen vi har. Och jag tror verkligen att vi ska efterlämna – och jag personligen också – ett mycket större positivt intryck när jag lämnar denna värld.

Institute of Economic Affairs, som Christopher Snowdon representerar, är marknadsliberal tankesmedja som har kopplingar till köttindustrin, vilket bland andra The Guardian skrivit om. Christopher Snowdon har skrivit om bland annat fetma, en rapport som kritiserats och har riktat kritik mot sockerskatten som skulle införas i Storbritannien 2018.